search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 07:32
MENU CLOSE

Υπουργείο Οικονομικών: Υπεγράφη η σύμβαση για τον σχεδιασμό και την παραγωγή του νέου drone

12.01.2023 21:23
drone-ypoik-1-new

Μνημόνιο συνεργασίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone) υπογράφηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνεργασία είναι μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Νίκου Σταϊκουρα και Εθνικής ‘Αμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου.

Η υλοποίηση του νέου προγράμματος, με την ονομασία «Γρύπας», ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι «εδώ και πάνω από 2 χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) για πολλαπλές χρήσεις.

Για την επίτευξη του στόχου, ξεκινήσαμε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της εποπτευόμενης Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο διάστημα που πέρασε, με χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών, δομήθηκε το πρόγραμμα ‘Αρχύτας’. Στόχος του ο σχεδιασμός και η βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone – UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων.

Μέχρι σήμερα, αυτή η συλλογική, εθνική προσπάθεια, εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Μετά τις επιτυχείς δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο όσο και με τον κάθετο τρόπο απογείωσης – προσγείωσης, βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός σχεδιασμός του».

Παράλληλα – πρόσθεσε – στην ΕΑΒ συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών, προχωρεί η διαμόρφωση ειδικού χώρου για τη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής, και αρχίζει η κατασκευή των καλουπιών. Το τρίμηνο που ξεκίνησε, θα προχωρήσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «η ομαλή πορεία των εργασιών του προγράμματος ‘Αρχύτας’ και η ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, μας έδωσε τη βάση, προκειμένου:

   1ον. Να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ,

   2ον. Να κάνουμε το επόμενο φιλόδοξο βήμα.

Θέσαμε ως στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πολύ πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος, με την ονομασία ‘Γρύπας’. Ενισχύσαμε τους εταίρους και με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Συζητήσαμε επί μακρόν το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. Η βούληση και οι εκτιμήσεις μας συνέπεσαν. Η αρμονική συνεργασία με υψηλής εξειδίκευσης στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την έκβαση του νέου, σημαντικού και υψηλών απαιτήσεων εγχειρήματος».

Ο κ. Σταϊκούρας προέτρεψε όλους τους εμπλεκόμενους να εργαστούν «στα όρια των δυνατοτήτων τους, με εντιμότητα, συνέπεια, αξιοπιστία, παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων. Να αποδείξουν ότι η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για σημαντικά επιτεύγματα, που θα ενισχύουν, από όλες τις πλευρές, την ισχύ της Πατρίδας μας. Να συνειδητοποιήσουν ότι συμμετέχουν στη συγγραφή μιας καλής σελίδας της ελληνικής ιστορίας» και θεώρησε ότι θα ανταποκριθούν με πληρότητα σε αυτές τις προτροπές.

Διαβάστε επίσης:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Προφυλακιστέα και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Μαρούσι: Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται η 17χρονη που δολοφόνησε την 23χρονη

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Παράθυρο» για λαϊκό προσκύνημα – Για 4 ώρες η σορός του στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης

   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 07:30