search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:53
MENU CLOSE

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Παράθυρο» για λαϊκό προσκύνημα – Για 4 ώρες η σορός του στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης

12.01.2023 20:53
teo-svasilias-konstantinos-1-new

Ανατροπή φαίνεται πως υπάρχει στο ζήτημα αν θα τεθεί η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε λαϊκό προσκύνημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του αναμένεται να βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη από τις 06:00 έως τις 10:00 την Δευτέρα.

Αν και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση ώστε να επιβεβαιωθεί το λαϊκό προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να μεταβούν για αυτές τις ώρες στο παρεκκλήσι δίπλα από τον ιερό ναό προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ.

Στη συνέχεια θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η σορός του τέως Βασιλιά έπειτα θα μεταφερθεί στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη τέθηκαν κάποια από τα αιτήματα της οικογένειας. Οι γιοι του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας ζήτησαν να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους και η σορός του να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης επισημάνθηκε πως όλα τα τελετουργικά θα γίνουν ιδιωτικά χωρίς την ανάμιξη του κράτους.

Την ίδια ώρα, σε εσωκομματικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας εξελίσσεται η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης, ενώ είναι σαφές ότι αν την Δευτέρα στην κηδεία παρευρεθεί σημαντικός αριθμός στελεχών της παράταξης, θα προκύψει σημαντική πολιτική διαφοροποίηση.

Εντωμεταξύ, πλήθος «γαλαζοαίματων» αναμένεται να παρεβρεθεί στην κηδεία. Η οικογένεια επιθυμεί οι καλεσμένοι στη Μητρόπολη να μην υπερβαίνουν τους 200 καθώς θεωρούν πως τα μέτρα για την αποτροπή του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν περισσότερο κόσμο.

Την ίδια ώρα, οι προετοιμασίες στο Τατόι είναι πυρετώδεις, ενώ ο Νικόλαος και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ βρέθηκαν εκεί το πρωί, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και η χήρα του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Άννα Μαρία, η Σοφία της Ισπανίας αλλά και ο μικρότερος γιος του Κωνσταντίνου, Φίλιππος.

Ήδη από νωρίς το πρωί έφθασαν στο σημείο μηχανήματα βαρέως τύπου και εργάτες για να καταφέρουν να διαμορφώσουν το χώρο, ο οποίος επηρεάστηκε και από τη φωτιά που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια.

Οι επίσημοι που θα παραστούν

Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας για τη φύλαξη του μνημείου όσο και για τα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα ληφθούν, δεδομένου ότι αναμένονται πολλές προσωπικότητες από το εξωτερικό.

Ακόμα δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, όμως, θα είναι υψηλού επιπέδου.

Ένστολοι αστυνομικοί, άνδρες των ειδικών δυνάμεων και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά θα περιλαμβάνονται στο πλέγμα των μέτρων, τα οποία τίθεται στο τραπέζι της ΕΛΑΣ σε διαρκείς συσκέψεις που θα ενταθούν μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου και εκπρόσωποι από τις βασιλικές οικογένειες Δανίας, Σουηδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας, αναμένεται να δώσουν το παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα, ενώ πιθανή είναι η άφιξη του επίτιμου βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα, το ισπανικό παλάτι επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο βασιλιάς Φελίπε και η Λετίθια θα παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου, θείου του Ισπανού μονάρχη, αδελφού της μητέρας του Σοφίας.

Σύμφωνα με το HOLA, η βασιλομήτωρ Σοφία, αδερφή του εκλιπόντα, βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Αθήνα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πρωτεύουσα θα μεταβούν τις επόμενες ώρες και οι δύο κόρες της, πριγκίπισσες Ελενα και Κριστίνα της Ισπανίας.


Θα τηρηθούν πάντως όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Στην κηδεία θα παρευρεθεί και η Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, καθώς ο θανών και ο πατέρας της ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα με τον τέως βασιλιά.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία ορίστηκε ως υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του χώρου. Η ίδια βρέθηκε χθες στο Τατόι για να ερευνήσει το χώρο και να οργανωθούν οι εργασίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποδέχθηκε το αίτημα της οικογένειας να τελέσει την εξόδιο ακολουθία την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Προφυλακιστέα και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Μαρούσι: Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται η 17χρονη που δολοφόνησε την 23χρονη

Φίλιππος Σπυρόπουλος: Δεν συνυπέγραψα τη δήλωση για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου – Αλιβιζάτος: Πρόκειται για υπαναχώρηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:52