search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 22:48
MENU CLOSE

Πρίγκιπας Χάρι: Γραμμένο από «συγγραφέα φάντασμα» και γεμάτο λάθη το βιβλίο του (Video)

13.01.2023 13:54
prince-harry-new

Το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι που έχει τον γενικό τίτλο Spare, το περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία το αναγνωστικό κοινό.

Οι πιπεράτες προδημοσιεύσεις ορισμένων αποσπασμάτων -και η μουδιασμένη αντίδραση του Μπάκινγκχαμ- δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα, και όπως ήταν επόμενο, το βιβλίο από τις 10 Ιανουαρίου του 2023 που βγήκε στα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου, «πουλάει σαν ζεστό ψωμί».

Παρόλα αυτά, λίγες μέρες αργότερα, οι πιο παρατηρητικοί αναγνώστες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι στην αφήγηση του Χάρι υπήρχαν αρκετά πραγματολογικά λάθη.

Πρώτο λάθος

Κατ’ αρχήν, ο πρίγκιπας Χάρι γράφει πως ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ’ ο οποίος ίδρυσε το κολέγιο του Ίτον, στο οποίο φοίτησε και ο ίδιος, ήταν «προ-προ-προ-προ-προ-προπάππους» του.

Όμως οι παρατηρητικοί αναγνώστες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα υπογράμμισαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, αφού ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ’ είχε έναν και μόνο γιο, τον Έντουαρντ του Ουεστμίνστερ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1471, στη μάχη του Τιούκσμπουρι, όταν ήταν 17 ετών, οπότε ήταν άκληρος. Εφ’ όσον λοιπόν ο Ερρίκος ΣΤ’ δεν είχε άλλα παιδιά, πώς γίνεται ο πρίγκιπας Χάρι να είναι απ’ ευθείας απόγονός του;

Δεύτερο λάθος

Ένα δεύτερο λάθος εμφανίστηκε όταν την περασμένη Τρίτη το βιβλίο έφτασε στα βιβλιοπωλεία. Στο βιβλίο του ο πρίγκιπας Χάρι ισχυρίζεται ότι προσφέρθηκε να αγοράσει για τον πατέρα της Μέγκαν, Τόμας Μαρκλ, ένα εισιτήριο πρώτης θέσης για να ταξιδέψει από το Μεξικό στη Μεγάλη Βρετανία, με την αεροπορική εταιρεία Air New Zealand.

Συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Χάρι γράφει:

«Του είπαμε ότι έπρεπε να φύγει αμέσως από το Μεξικό: ‘’Θα υποστείς ανελέητη πολιορκία από τους δημοσιογράφους, καλύτερα να έλθεις στη Μεγάλη Βρετανία. Τώρα!’’

«Έτσι, η Μέγκαν του έκλεισε και πλήρωσε ένα εισιτήριο πρώτης θέσης με την AirNewZealand».

Όμως ο εκπρόσωπος της Air New Zealand δήλωσε στην εφημερίδα NewZealandHerald την Τετάρτη, ότι η εταιρεία ποτέ δεν είχε απ’ ευθείας πτήσεις από το Μεξικό στη Μεγάλη Βρετανία, και ότι διαθέτει υπηρεσίες «Business Premier» και όχι εισιτήρια και υπηρεσίες πρώτης θέσης.

Τρίτο λάθος

Ένα ακόμα λάθος που κέντρισε την προσοχή των αναγνωστών είναι ο ισχυρισμός του πρίγκιπα Χάρι, ότι βρισκόταν στο σχολείο του Ίτον, όταν πληροφορήθηκε ότι η προ-γιαγιά του, η λεγόμενη Queen Mother, πέθανε, τον Μάρτιο του 2002.

Όμως από το φωτογραφικό υλικό εκείνων των ημερών, πριν και μετά το θάνατο της Queen Mother, αποδεικνύεται πως ο πρίγκιπας Χάρι εκείνο το διάστημα βρισκόταν στην Ελβετία όπου έκανε διακοπές για σκι.

Μετά απ’ όλες αυτές τις ανακρίβειες, οι αναγνώστες, όπως ήταν φυσικό, άρχισαν μεταξύ αστείου και σοβαρού, να ψάχνουν και για άλλα λάθη.

Τέταρτο λάθος

Ο Χάρι αναφέρει ότι το 1997, έλαβε σαν δώρο ένα Xbox. Συγκεκριμένα ο συγγραφέας γράφει ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα του αγόρασε αυτή την κονσόλα παιχνιδιών για τα 13α γενέθλιά του. Τελικά την κονσόλα τού την έδωσε η θεία του (αδελφή της πριγκίπισσας Νταϊάνα), λαίδυ Σάρα ΜακΚόρκοντεϊλ, μετά τον τραγικό χαμό της μητέρας του.

Οι αναγνώστες υποστηρίζουν ότι ο Χάρι κάνει λάθος, γιατί οι κονσόλες Xbox κυκλοφόρησαν το 2001 (και στην Αγγλία το 2002), οπότε ο πρίγκιπας εννοεί προφανώς την κονσόλα παιχνιδιών της PlayStation.

Αναζητώντας την αλήθεια

Κάποιοι μάλιστα αναγνώστες αναρωτιούνται αν τελικά ο «συγγραφέας φάντασμα», ο διακεκριμένος με βραβείο Πούλιντζερ δημοσιογράφος, Tζ. Ρ. Μόριντζερ, θα κατηγορηθεί για τις ανακρίβειες του βιβλίου. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι πριν περάσουν ένας-δυο μήνες, ο Χάρι και η Μέγκαν θα κατηγορήσουν τον συγγραφέα, ειδικά αν αρχίσει να φαίνεται πως ο Χάρι ζημιώνεται τελικά από την έκδοση του βιβλίου.

Μέχρι στιγμής, ο εκδοτικός οίκος PenguinRandomHouse, τηρεί «σιγήν ιχθύος» όσον αφορά τις διάφορες ανακρίβειες του βιβλίου. Ο Δούκας του Σάσεξ, όμως, την Τρίτη (10 Ιανουαρίου) το βράδυ εμφανίστηκε στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή “The Late Show with Stephen Colbert”, όπου αστειευόμενος δήλωσε ότι έχει μπει στη διαδικασία να τσεκάρει τα πραγματολογικά δεδομένα της σειράς TheCrown του Netflix, και συμπλήρωσε ότι το βιβλίο του ήταν αναγκαίο να κυκλοφορήσει, προκειμένου να ακουστεί η πλήρης αλήθεια.

Η αλήθεια μέχρι στιγμής είναι: πως την πρώτη μέρα κυκλοφορίας το βιβλίο πούλησε 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα, πως μέσα από τις διηγήσεις του Χάρι κανένας από το παλάτι του Μπάκινγκχαμ δεν βγαίνει αλώβητος, πως η δημοτικότητα του Χάρι δέχεται πλήγμα στη Μεγάλη Βρετανία, και πως ολόκληρος ο πλανήτης ασχολείται επιτέλους σοβαρά με τη φαιδρότητα της αγγλικής δημόσιας ζωής.

Διαβάστε επίσης:

UFO ή παιχνίδια κατασκόπων; Εκατοντάδες περιπτώσεις που μελετούν οι αμερικανικές υπηρεσίες (Video)

Εργαζόμενη από το σπίτι αναγκάστηκε να επιστρέψει μισθούς – Την παρακολουθούσε λογισμικό που έδειξε ότι «έκλεβε» ώρες

Ουγγαρία: Νεκρός αστυνομικός μετά από επίθεση με μαχαίρι – Τραυματίστηκαν άλλοι δύο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 22:43