search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:54
MENU CLOSE

Μπερνάρ Αρνό: Έγινε δισεκατομμυριούχος ακούγοντας τη συμβουλή ενός ταξιτζή της Νέας Υόρκης (Videos)

16.01.2023 17:50
arnault

Ο Μπερνάρ Αρνό, ο «Λύκος που φορά κασμίρι», το μεγάλο αφεντικό της διεθνούς εταιρείας πολυτελών προϊόντων LVMH, στα τέλη του 2022 ανακηρύχθηκε πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 418 δισεκατομμύρια δολάρια, υποσκελίζοντας τον Έλον Μασκ που είδε τη μετοχή της TESLA να χάνει 53% της αξίας της και αντιμετώπιζε ένα δύσκολο άνοιγμα στην εξαγορά του Twitter.

Ο Αρνό φάνηκε πιο ανθεκτικός, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, διοικώντας ένα στόλο από κορυφαίες εταιρείες που πουλούν προϊόντα πολυτελείας που δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Έχοντας όμως στο νου του τη διαρκή ανανέωση της εταιρείας και την καλύτερη δυνατή διαδοχή του, προχώρησε σε μια ανανεωτική κίνηση θέτοντας την κόρη του Ντελφίν Αρνό στο τιμόνι της εταιρείας Christian Dior, η οποία το 1947 με τον ιδρυτή της Κριστιάν Ντιορ, είχε θέσει τα θεμέλια της σύγχρονης βιομηχανίας μόδας, δημιουργώντας για τις γυναίκες το περίφημο New Look.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή κρύβει ένα δυνατό συμβολισμό, γιατί μπορεί η εταιρεία Louis Vuitton να προσφέρει το 50% των εσόδων του κονσόρτσιουμ της LVMH, αλλά η Christian Dior ήταν η πρώτη εταιρεία που εξαγόρασε ο Μπερνάρ Αρνό, το 1984, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη.

Η συμβουλή ενός ταξιτζή της Νέας Υόρκης

Στο ταξίδι του εκείνο στη Νέα Υόρκη, ο Μπερνάρ Αρνό, έπιασε κουβέντα με έναν ταξιτζή που τον ρώτησε από πού είναι. Ο Αρνό του είπε ότι είναι Γάλλος και τον ρώτησε αν ήξερε τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο ταξιτζής απάντησε: «Δεν ξέρω ποιος είναι ο πρόεδρος. Ξέρω όμως τον Κριστιάν Ντιορ». 

Αυτή η αυθόρμητη απάντηση έδειξε στον Αρνό ότι η φήμη ενός οίκου μόδας μπορεί στο εξωτερικό να ξεπεράσει ακόμα και τη φήμη του προέδρου της Γαλλίας, και έσπειρε στο μυαλό του νεαρού τότε επιχειρηματία το σπόρο που αργότερα θα θέριευε και θα γινόταν η μητρική εταιρεία LVMH.

Ο Μπερνάρ Αρνό, κατάλαβε ότι αυτό ήταν το διαβατήριο για να γίνουν οι επιχειρήσεις του διεθνείς. Την εποχή εκείνη ο οίκος Christian Dior αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, τότε, ο Αρνό έδωσε σκληρό αγώνα μέχρι να αποκτήσει τον διάσημο οίκο μόδας, να τον διασώσει και να τον κάνει το όχημα που θα τον έφερνε στη διεθνή εμπορική αρένα, μετατρέποντάς τον από διευθυντή μιας οικογενειακής κατασκευαστικής επιχείρησης σε αυτοκράτορα των ειδών πολυτελείας.

Επιθετική πολιτική

Στη συνέχεια ο Αρνό επέλεξε μια επιθετική πολιτική, εξαγοράζοντας μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους, όπως: Givenchy, Fendi, Bulgari, και Marc Jacobs. Στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει εξαγοράζοντας και μερικές από τις πιο σπουδαίες οινοποιητικές εταιρείες, όπως: οι σαμπάνιες Moet et Chandon, Dom Perignon, Armand de Brignac, Veuve Clicquot, τα μεγάλα κρασιά Chateau Cheval Blanc, Chateau d’ Esclans, Chateau d’ Yquem, και ποτά ανώτερης ποιότητας, Belvedere (vodka), Hennessy (brandy), Glenmorangie (malt whisky).

Ο Αρνό συνέχισε με εταιρείες μόδας και αξεσουάρ, εξαγοράζοντας: Acqua di Parma, Givenchy, Guerlain, Kenzo Parfums, Parfums Christian Dior.

Ύστερα πέρασε σε εταιρείες κοσμημάτων και ρολογιών: Bulgari, Chaumet, Fred, Hublot, TAG Heuer, Tiffany & Co, Zenith.  Ενώ ταυτόχρονα εξαπλώθηκε σε εξειδικευμένες εταιρείες και επιλεγμένα καταστήματα λιανικού εμπορίου, αποκτώντας: DFS, La Samaritaine, La Grande Epicerie, Sephora, Le Bon Marche.

Εμπιστοσύνη στα νέα ταλέντα

Ο Μπερνάρ Αρνό έδειξε εμπιστοσύνη στα νέα ταλέντα, επιστρατεύοντας τον Τζον Γκαλιάνο, τον Αλεξάντερ Μακουίν, αγοράζοντας τον οίκο Gucci, και επενδύοντας σε μια νεανική αλλά πανάκριβη μόδα που να ακουμπά και στη νέα ραπ κουλτούρα και σκηνή. Έτσι, στη σαμπάνια Armand de Brignac είναι 50% συνέταιρος με τον Jay Z και την Beyoncee.

Η τοποθέτηση της Ντελφίν ως CEO της εταιρείας Christian Dior, δείχνει ότι αρχίζουν νέες μάχες. Η 47χρονη Ντελφίν Αρνό, είναι απόφοιτος του London School of Economics, και ήταν στην εταιρεία όταν διευθυντής δημιουργικού ήταν ο Τζον Γκαλιάνο, πριν αυτός απομακρυνθεί λόγω των αντί-σημιτικών και ρατσιστικών δηλώσεών του. Η Ντελφίν θεωρήθηκε υπεύθυνη για την απεύθυνση του ομίλου Louis Vuitton στο νεανικό κοινό και τα αστρονομικά κέρδη που προέκυψαν από αυτήν.

Ο Μπερνάρ Αρνό, είχε την ευστροφία και επέλεξε έναν χώρο «εν τη γενέσει» του, συνένωσε τις κουκίδες, τροφοδότησε με κεφάλαια και δημιούργησε ένα πολλαπλάσιο έργο. Το αποτέλεσμα;

Η Channel που στεγαζόταν στο όμορφο μικρό κτίριο στο νούμερο 31 της Rue Cambon, που στον πάνω όροφο δούλευε ο Καρλ Λάγκερφελντ, τώρα έχει 1.200 εργαζόμενους κι έχει εξαπλωθεί σε όλο το μήκος του δρόμου. Η Chloe, που είχε τα γραφεία της πάνω από την μπουτίκ της Rue Saint – Honore, τώρα έχει τρία κτίρια μόνο για τα αρχεία της. Η εταιρεία Yves Saint Laurent με το διώροφο αρχηγείο που βρισκόταν στο νούμερο 5 της Avenue Marceau, τώρα στεγάζεται σε 140.000 τετραγωνικά μέτρα στο παλιό κτίριο που κάποτε ήταν το αβαείο, Abbaye de Penthemont.

Η λέξη που κυριαρχεί στο χώρο της γαλλικής μόδας είναι η λέξη: Démesuré (εκτός ορίων). Αυτό κατάφερε ο Μπερνάρ Αρνό, ο αυτοκράτορας των ειδών πολυτελείας. Στάθηκε πολύ έξυπνος, πήρε τις κουρασμένες εταιρείες που έφτιαχναν είδη πολυτελείας, και τους έδωσε νέα κεφάλαια, νέα πελατολόγια, νέες αγορές, νέες φιλοδοξίες. Στάθηκε διορατικός και τυχερός, αφού άνοιξαν και οι μεγάλες αγορές της Ασίας (Ρωσία, Κίνα) αλλά κυρίως στάθηκε τολμηρός προσεγγίζοντας ένα νέο νεανικό κοινό, και αμείφθηκε πλουσιοπάροχα γι’ αυτό.  

Διαβάστε επίσης:

Άνδρας πλήρωσε 15.000 δολάρια για κοστούμι σκύλου: Ήταν το παιδικό του όνειρο (Videos)

Άντριου Τέιτ: Ο βασιλιάς των μισογύνηδων και των «ακούσια άγαμων» με το άγγιγμα του Μίδα

Κώστας Ζαχαριάδης στο topontiki.gr: Η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στο «καθεστώς» Μητσοτάκη μετουσιώνεται σε αίτημα για πολιτική αλλαγή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:53