search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:34
MENU CLOSE

Σημαντική ανακάλυψη από αστρονόμους – Εντόπισαν ραδιοσήμα από μακρινό γαλαξία

18.01.2023 19:26
galaxias_new
Πηγή: Pixabay

Αστρονόμοι που χρησιμοποιούσαν ραδιοτηλεσκόπιο στην Ινδία κατέγραψαν το πιο μακρινό ραδιοσήμα από έναν γαλαξία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes.

Το σήμα προήλθε από έναν γαλαξία που ονομάζεται SDSSJ0826+5630 που βρίσκεται σε απόσταση 8,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει πιο κοντά στo Big Bang από οποιονδήποτε άλλο γαλαξία που είχε ανιχνευθεί προηγουμένως χρησιμοποιώντας ραδιοαστρονομία, υπογραμμίζει το Forbes.

H τεχνική που χρησιμοποίησαν

Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται βαρυτικός φακός, ένας κυματισμός στο χωροχρόνο που επιτρέπει στα αντικείμενα του υποβάθρου να μεγεθύνονται αρκετά σε σχέση με τα αντικείμενα στο προσκήνιο.

Τα ραδιοφωνικά σήματα γίνονται πιο αδύναμα όσο πιο μακριά βρίσκεται ένας γαλαξίας από τη Γη, γεγονός που καθιστά δύσκολο την ανίχνευση από τα σημερινά ραδιοτηλεσκόπια, αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society δίνει ελπίδα ότι η ανίχνευση γαλαξιών σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Γη μπορεί τώρα να είναι σε κοντινή απόσταση.

«Ένας γαλαξίας εκπέμπει διαφορετικά είδη ραδιοσημάτων», δήλωσε ο Arnab Chakraborty, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής που μελετά την κοσμολογία στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

«Μέχρι τώρα, ήταν δυνατό να συλλάβουμε μόνο αυτό το συγκεκριμένο σήμα από έναν κοντινό γαλαξία, περιορίζοντας τις γνώσεις μας σε εκείνους τους γαλαξίες που βρίσκονται πιο κοντά στη Γη».

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Σε δημοπρασία καφετιέρες, καναπέδες και σουβενίρ από τα κεντρικά γραφεία του Twitter

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Προτίμησε να βάλει ποδιά αντί να πάει στην κηδεία του Κωνσταντίνου» λέει το γερμανικό δίκτυο RTL

Ινδία: «Όπλισαν» κόκορες σε κοκορομαχία και το πλήρωσαν με τη ζωή τους – Δύο άνδρες νεκροί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:33