search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 18:06
MENU CLOSE

Νταβός: Φόβοι για τεραστίων διαστάσεων κυβερνοεπίθεση και πρόκληση γεωπολιτικών αναταράξεων (Video)

18.01.2023 18:16
Cyber

Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων φοβούνται ότι θα προκληθεί μία καταστροφική κυβερνοεπίθεση μέχρι το 2025, που θα οδηγήσει σε παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια.

Πρόκειται για συμπέρασμα έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η έλλειψη ειδικών για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων συνιστά μείζον πρόβλημα ασφάλειας για επιχειρήσεις και κοινωνίες.

Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε πως το 93% των ειδικών σε θέματα υπολογιστικών συστημάτων και το 86% των στελεχών μεγάλων εταιριών θεωρούν πιθανή μία συντονισμένη κυβερνοεπίθεση, με καταστροφικές συνέπειες, τα προσεχή δύο χρόνια.

Ο Γιούργκεν Στοκ, γενικός γραμματέας της Interpol, σε συνέντευξη που έδωσε στο Νταβός ανέφερε ότι τα επίπεδα της ανησυχίας για μία κυβερνοεπίθεση έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η αυξανόμενη ψηφιοποίηση οδηγεί σε αυξανόμενη συνδεσιμότητα κι αυτό κάνει δυσκολότερο να βρεθούν εξειδικευμένα στελέχη για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, εξήγησε ο Στοκ, προτείνοντας στις εταιρίες να καλύψουν τα κενά με την επανεκπαίδευση των στελεχών τους.

Μιλώντας στον Guardian, ο Στοκ υποστήριξε ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν κάνει προόδους «και κάνουν πολλά» στην μάχη κατά των κυβερνοεγκληματιών, προσθέτοντας ότι επειδή είναι σε εξέλιξη κάποιες έρευνες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένα στοιχεία.

«Έχουμε κάποιον αριθμό επιτυχημένων ιστοριών για τις διεθνείς υπηρεσίες επιβολής του νόμου και η Interpolδιασυνδέει τα κράτη-μέλη πέραν των γεωπολιτικών διαχωρισμών. Αλλά χρειάζεται να γίνουμε πολύ καλύτεροι. Δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί που θα θέλαμε για να βάλουμε στην φυλακή τους εγκληματίες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol.

Όπως επισήμανε,  οι εγκληματίες χρησιμοποιούν το σκοτεινό διαδίκτυο, πουλούν το κυβερνοέγκλημα ως υπηρεσία, χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μηνύματα και ψευδώνυμα και γι αυτό η δουλειά των αστυνομικών αρχών δεν είναι ανάλογη με τις περιπτώσεις που χρειάζεται να εξαρθρώσουν μια συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος.

«Είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση, σε σύγκριση με τον τρόπο αντιμετώπισης της μαφίας, όπου (τα μέλη της) ενεργούν με βάση την οικογένεια και την ίδια περιοχή», είπε ο Στοκ.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Interpol συντόνισε μία κοινή επιχείρηση σε 14 χώρες, σε τέσσερις ηπείρους, με στόχο την BlackAxe, μία ομάδα που ειδικεύεται σε κυβερνοαπάτες και συνδέεται με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στη δυτική Αφρική. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής συνελήφθησαν 75 άτομα και κατασχέθηκαν 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Προτίμησε να βάλει ποδιά αντί να πάει στην κηδεία του Κωνσταντίνου» λέει το γερμανικό δίκτυο RTL

Ινδία: «Όπλισαν» κόκορες σε κοκορομαχία και το πλήρωσαν με τη ζωή τους – Δύο άνδρες νεκροί

Συντριβή ελικοπτέρου στην Ουκρανία: Σκηνές χάους στο Κίεβο – Βίντεο ντοκουμέντα πριν και μετά το δυστύχημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 18:06