search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 06:11
MENU CLOSE

Κακοκαιρία: Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης – Προβλήματα στην Αττική από τη νεροποντή – «Στα κόκκινα» η κυκλοφορία (Photos/Videos)

26.01.2023 15:29
kakokairia_new

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν, o υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Τεράστιες οι ποσότητες νερού

Την ίδια ώρα, δεν έχουν προηγούμενο οι ποσότητες νερού που έπεσαν στην Αττική την Πέμπτη (26/1) εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μέσα σε μια ώρα έπεσε στην Αττική το 1/10 της βροχής που πέφτει μέσα σε ένα χρόνο στον νομό.

Προσθέτει εξάλλου ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Μέσα σε 1 ώρα, σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h! Ήταν πολύ ισχυρό το σύστημα που πέρασε πάνω από το νομό, όπως σας είχα ενημερώσει και προετοιμάσει από τα δελτία του MEGA εδώ και μέρες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης, δείγμα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η πιο ισχυρή για τον φετινό χειμώνα γι’ αυτό και προκάλεσε τόσα προβλήματα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της σημερινής ημέρας. Πραγματικά “χτυπήθηκε” το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (προφανώς και της Αττικής) και της Κεντρικής Εύβοιας. Πλέον επηρεάζονται και οι Σποράδες».

Η πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, θα επηρεαστούν Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες, ενώ αργότερα θα εκδηλωθούν φαινόμενα σε Ανατολικό Αιγαίο και Κυκλάδες.

«Αυτή η ζώνη κακοκαιρίας, αυτή η γραμμή φαινομένων, θα προκαλέσει στη συνέχεια φαινόμενα κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες. Μέχρι το γύρισμα της ημέρας αναμένουμε πολλές βροχοπτώσεις και στα ανατολικά» υπογραμμίζει.

Ο καιρός, ωστόσο, θα παραμείνει άστατος και το επόμενο διήμερο (Παρασκευή-Σάββατο).

«Αναμένουμε βροχές στη Δυτική Ελλάδα και σε άλλα σημεία στα κεντρικά και στα νότια, με μικρότερη ένταση, και την Παρασκευή. Εξαίρεση θα αποτελέσει το Ανατολικό Αιγαίο, όπου τα φαινόμενα μπορεί να είναι πιο έντονα. Και το Σάββατο μπορεί να έχουμε κάποια φαινόμενα» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος, τονίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και στην Αττική τόσο αύριο όσο και το Σάββατο.

Πλημμύρισε νηπιαγωγείο στην Καλλιθέα

Η έντονη βροχή που πέφτει από νωρίς το πρωί στην Αττική και βασικά η έλλειψη υποδομών είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας.

Το προαύλιο του σχολείου αλλά και η αίθουσα διδασκαλίας έχουν γεμίσει με πολλά νερά ενώ κρίθηκε σκόπιμη η συνδρομή της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνση των παιδιών, για λόγους ασφαλείας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο σχολείο είχε πλημμυρίσει και στο παρελθόν.

«Και φέτος το 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας πλημμύρισε. Οι δασκάλες έβαλαν τα νήπια να ανέβουν όρθια πάνω στα θρανία, μέχρι να τα βγάλουν έξω με ασφάλεια. Ευτυχώς, έχουν εκπαιδευθεί… Πέρυσι ο δήμαρχος Καλλιθέας επέρριπτε την ευθύνη στα αντιπλημμυρικά έργα που δεν είχε τελειώσει ο Πατούλης. Φέτος δεν υπάρχει δικαιολογία» έγραψε στο Facebook ο Σπύρος Γεράρδης, πατέρας ενός κοριτσιού στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο.

Προβλήματα και στην κυκλοφορία

Εικόνες παράλυσης καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Αττικής, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να ταλαιπωρούνται επί ώρα μέσα στα ακινητοποιημένα οχήματά τους.

Στο Μαρούσι αυτοκίνητα «πνίγηκαν» στην λίμνη που είχε δημιουργηθεί στον δρόμο. Συγκεκριμένα στην οδό Σπύρου Λούη, πολύ κοντά στο στάδιο.

Η κίνηση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μέχρι και αυτή την ώρα, διεξάγεται με σημαντικά προβλήματα. Μποτιλιάρισμα θα συναντήσουν οι οδηγοί επί της Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο από κόμβο Μεταμόρφωσης έως κόμβο Κηφισίας.

Κίνηση τώρα καταγράφεται επί της λεωφόρου Μεσογείων, στη συμβολή της λεωφόρου με την Κατεχάκη στο ρεύμα προς Αθήνα. Μποτιλιαρισμένη είναι και η λεωφόρος Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Πειραιά, τμηματικά. Οι καθυστερήσεις ξεκινούν από το ύψος του Αλίμου. 

Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομίααποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, που είχε διακοπεί λόγω της έντονης βροχόπτωσης, στους εξής δρόμους:

-Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης της με την οδό Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

-Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης της με την οδό Χαμοστέρνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

-Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, απο το ύψος της οδού Ανθέων έως την οδό Ζέππου.

-Στην έξοδο Λαχανά επί της λεωφόρου Κηφισού.

Δείτε εδώ live την κίνηση στους δρόμους.

Διαβάστε επίσης:

Οι υποκλοπές προκάλεσαν κρίσεις και… καρατομήσεις στην ΕΛΑΣ

Κώστας Κωστόπουλος: Ελεύθερος με όρο την αποχή από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού»

Δολοφονία Καμπανού: «Ήρθαν για να σκοτώσουν – Είδα πάνω από τον Άλκη πάρα πολλά άτομα να τον χτυπάνε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34