search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:31
MENU CLOSE

Βασίλης Σκουντής στο topontiki.gr: «Στην πολιτική χρειάζεται ένας παίκτης που να ξέρει να μοιράζει την μπάλα»

04.02.2023 07:44
skountis_new

Έχει χαρίσει την φωνή του στις πιο ένδοξες στιγμές της εθνικής Ελλάδας μπάσκετ. Είναι από τους κορυφαίους αθλητικούς δημοσιογράφους αν και στον ίδιο δεν αρέσουν τέτοιες δηλώσεις. Τώρα, δίνει έναν άλλον αγώνα εκτός παρκέ. Αυτόν της πολιτικής.

Ο λόγος για τον Βασίλη Σκουντή ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο Ρέθυμνο με το ΠΑΣΟΚ. Ο γνωστός δημοσιογράφος διαψεύδοντας το ρεπορτάζ μας ότι του είχαν γίνει προτάσεις και στο παρελθόν για την πολιτική, δηλώνει πως είναι η πρώτη φορά που δέχθηκε πρόταση. «Ξαγρύπνησα αρκετά βράδια ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά», δηλώνει.

Στη συνέντευξη του στο topontiki.gr και στην ερώτηση γιατί με το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει: «ένιωσα πολύ δυνατά τα κλικ και τα vibes της εξόχως τιμητικής και κολακευτικής πρότασης την οποία δέχθηκα από την ηγεσία του κόμματος». «Δεν θα υπέκυπτα στον πειρασμό της συμμετοχής στις εκλογές παρά μόνο για το Ρέθυμνο», ξεκαθαρίζει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ   

Το ρεπορτάζ θέλει να είχατε και στο παρελθόν προτάσεις για να πολιτευτείτε. Η ερώτηση είναι: Γιατί τώρα; Γιατί με το ΠΑΣΟΚ;

Και όμως το ρεπορτάζ δεν λέει την αλήθεια! Το διαψεύδω όπως έλεγε μετ’ επιτάσεως και ο συχωρεμένος Δημήτρης Μαρούδας,  κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δεκαετία του 80 και εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι η πρώτη φορά που δέχθηκα πρόταση για να πολιτευθώ στην κεντρική σκηνή και ομολογώ πως με ταλάνισε παρά πολύ. Δεν σού κρύβω πως ξαγρύπνησα αρκετά βράδια ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά. Εντέλει ο κύβος ερρίφθη, διότι όπως μου είπε κι ένας φίλος μου, είναι καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά να μετανιώσεις για κάτι που δεν τόλμησες να κάνεις. Γιατί τώρα; Πρώτα απ’ όλα διότι τώρα έτυχε να δεχθώ την πρόταση. Συν τοις άλλοις όπως είχε πει και ο Περικλής, σε μια αποφθεγματική ρήση, την οποία διέσωσε ο Θουκυδίδης, «οι καιροί ου μενετοί», τουτέστιν οι περιστάσεις δεν περιμένουν. Αυτό σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει ότι «πρέπει να δράσουμε όχι τώρα, αλλά χθες», ο καθείς εφ ω ετάχθη και αναλόγως με την μπόρεση του. Πρέπει να δράσουμε όλοι μας, συντεταγμένα και κατά μόνας, με ατομική ευθύνη και με συλλογική συνείδηση, με ενσυναίσθηση και με συναντίληψη για να δώσουμε ένα χειροπιαστό όραμα στην πατρίδα μας. Γιατί με το ΠΑΣΟΚ; Διότι, αν και δεν είχα σκεφθεί το ενδεχόμενο να πολιτευθώ και να ανατρέψω την καθημερινότητα μου προς αυτή την κατεύθυνση, ένιωσα πολύ δυνατά τα κλικ και τα vibes της εξόχως τιμητικής και κολακευτικής πρότασης την οποία δέχθηκα από την ηγεσία του κόμματος, ειδικότερα από τη στιγμή που αφορά τον τόπο μου, το Ρέθυμνο.

Στον πολιτικό – ιδεολογικό χάρτη, που είναι για σας το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ;  

Το ΠΑΣΟΚ κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία και είναι η παράταξη που από την πρώτη ημέρα της εμφάνισης της, προτού καν αναλάβει την εξουσία, έβαλε τις βάσεις και τα γερά θεμέλια της εξέλιξης και της μετεξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Επλήγη βεβαίως από τη νομοτέλεια των πραγμάτων και υποχώρησε δραματικά σε επίπεδο εκλογικών ποσοστών, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έφτασε η ώρα για την αντεπίθεση του. Όπως λέμε και στην Κρήτη, πορίζουμε, πάει να πει βγαίνουμε έξω!

Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση του στον τωρινό πολιτικό και ιδεολογικό χάρτη, το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εδώ ως εν δυνάμει πρωταγωνιστής της ζωής του τόπου και όχι ως κομπάρσος, όπως κάποιοι μεγαλόσχημοι «παίκτες» της πολιτικής σκακιέρας βολεύονται να το θεωρούν και ως εκ τούτου να το υποβαθμίζουν.  Το φοβούνται κατά βάθος και πάντως το θέλουν μαζί τους και ασφαλώς ορέγονται τα προικιά της πολύφερνης νύφης, εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.  Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και κυρίως μιας κουλτούρα συνεργασίας, εάν κι εφόσον αυτή προκύψει προς όφελος του τόπου. Λένε πως όταν πλακώνονται οι ελέφαντες υποφέρουν τα μυρμήγκια, αλλά δεν σφάξανε! Πρώτα απ’ όλα, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μυρμήγκι και δεν θα συρθεί για να γίνει το πρόθυμο και βολικό δεκανίκι του τάδε ή του δείνα, ούτε θα περιδινηθεί μέσα στην περιρρέουσα αφόρητη πόλωση και στην αβάσταχτη τοξικότητα. Έχει εκπονηθεί  μια «Βίβλος» με δέκα συγκεκριμένους άξονες που αφορούν βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και πορευόμαστε πάνω σε αυτές τις προγραμματικές αρχές. Οι Έλληνες πολίτες καθίστανται κοινωνοί αυτής της «Χάρτας» και θα μας αξιολογήσουν αναλόγως στις επερχόμενες εκλογές, ενώ αυτές οι προγραμματικές αρχές συνιστούν την αδιαπραγμάτευτη πλατφόρμα συζήτησης και τον μπούσουλα της επόμενης ημέρας. Εν κατακλείδι το ζητούμενο δεν είναι με ποιον θα συνταχθούμε, αλλά τι θα πράξουμε. Οι πολίτες θα μας ψηφίσουν γι’ αυτά που πρεσβεύουμε, εκπονήσαμε ως πρόγραμμα. υποστηρίζουμε και διαμορφώνουν την ατζέντα και την κουλτούρα μας, και όχι για να κάνουμε τον βαστάζο της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ

Ποια είναι η σχέση σας με το Ρέθυμνο όπου και θα πολιτευτείτε;  

Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει! Δεν είμαι ξενομπάτης, ούτε περαστικός και εποχιακός τουρίστας, που επελέγη για να μπαλώσει μια τρύπα.  Εκεί, στο Δήμο Αμαρίου,  γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου, από εκεί έλκω την καταγωγή μου, εκεί έχω σπίτι και εκεί λίαν συντόμως θα εγκατασταθώ μόνιμα. Δεν θα υπέκυπτα στον πειρασμό της συμμετοχής στις εκλογές παρά μόνο για το Ρέθυμνο. Δηλώνω σοβινιστής και αμαρτίαν ουκ έχω, εμφορούμενος κιόλας από το ποίημα «Επιστροφή στο Ρέθυμνο» του Γιώργου Σταυριανού που τόσο έξοχα, τόσο υποβλητικά, τόσο συναισθηματικά απάγγειλε η Κάτια Δανδουλάκη: “Ξαναγυρίζω. Δεν είχα άλλη επιλογή. Πάντα θα ξαναγυρίζω. Δεν είναι απλά ένας τόπος όπου πηγαίνεις, αλλά απ’ όπου επιστρέφεις, με τα μάτια γεμάτα ουρανό”.

Αυτόν τον τόπο, λοιπόν, τον λατρεύω, τον νοιάζομαι και αναλογίζομαι ότι έχω ιερό χρέος να προσπαθήσω να τον βοηθήσω και από άλλες επάλξεις -πέρα από το δημοσιογραφικό μετερίζι- εάν κι εφόσον οι Ρεθυμνιώτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους. Τη διεκδικώ και την επιθυμώ αυτή την ψήφο ως μια δέσμευση αμφοτέρωθεν και υπόσχομαι να την τιμήσω στο έπακρο.

Ποια είναι τα θέματα που χρήζουν επίλυσης;  

Πολλά, διάφορα και διαφορετικά. Σύμφωνοι, δεν είμαστε πια το «Παντέρμο Ρέθεμνος», αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και να ταλανίζουν τους πολίτες σε διάφορα επίπεδα της καθημερινότητας, πέρα απ’ όλα όσα επέφεραν οι διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις, από την οικονομική έως την υγειονομική και από την ενεργειακή έως την ανθρωπιστική και την αξιακή, χώρια το «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» του γείτονα μας. Δυο από τα ζωτικότερα και χρονίζοντα προβλήματα τις ελλείψεις του νοσοκομείου σε υποδομές και προσωπικό, γεγονός το οποίο εξελίσσεται σε casus belli και τον στοιχειωμένο Βόρειο Οδικό Άξονα, που έχει γίνει καρμανιόλα και τάφος εκατοντάδων ανθρώπων. Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται επίσης η έλλειψη σταθερής και απ’ ευθείας ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας μολονότι το Ρέθυμνο αποτελεί δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό και αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου, η ανάγκη παροχής κινήτρων στους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα, η παραβατικότητα, η απογύμνωση και η ερήμωση των χωριών, τα έργα υποδομής, η επέκταση του σχεδίου πόλεως, το σενάριο κατάργησης του στρατοπέδου κοκ.

Στην πολιτική πρέπει κάποιος να είναι point guard, shooting guard ή «πεντάρι»;  

Ομιλώντας με μπασκετικούς όρους θα έλεγα ότι πρέπει να είναι all around, ένας πληθωρικός παίκτης που θα μπορεί να τρέχει στο coast to coast, να σκοράρει, αλλά κυρίως να θέλει και να ξέρει να μοιράζει την μπάλα στους συμπαίκτες του.

Πότε βλέπετε τις εκλογές; Σας προβληματίζει η χαλαρή ψήφος της απλής αναλογικής;  

Eκτιμώ ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν στις αρχές Απριλίου, αλλά ας περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της προκήρυξης τους. Οσο για τον χαρακτήρα της ψήφου, δεν ξέρω πόσο χαλαρή θα είναι μέσα στον μινωικό λαβύρινθο και το περιβάλλον ασφυξίας, ενίοτε και αηδίας που προκαλούν «το τανγκό της πόλωσης και το σπιράλ της τοξικότητας», για να δανεισθώ τις εκφράσεις του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Φοβάστε την επιστροφή των Νεοναζιστών στη Βουλή; Μπορεί να υπάρξει θωράκιση;   

Μετά απ’ όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και με όσα συμβαίνουν γύρω μας, οφείλουμε να σηκώσουμε τείχος προστασίας και να θωρακίσουμε με κάθε δικλείδα ασφαλείας την δημοκρατία και την κοινωνία μας. Θέλω να πιστεύω ότι η Δημοκρατία παίζει αποτελεσματική άμυνα και αυτά τα σταγονίδια έχουν ήδη εξατμισθεί.

Ποια είναι η σχέση των δημοσιογράφων με την πολιτική;  

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το σινάφι μας πρέπει να στέκεται απέναντι στην πολιτική, να την ελέγχει, να της αναγνωρίζει το θετικό έργο και να τη στηλιτεύει για τα λάθη και τις παραλείψεις της. Αυτό, το δίχως άλλο, είναι το ανεκτίμητο αγαθό ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Πανέτοιμο για εκλογές δηλώνει το ΠΑΣΟΚ

Δουδωνής στο topontiki.gr: «Στο ΠΑΣΟΚ, η ταυτότητά μας είναι και η δύναμή μας»

Μάντζος στο topontiki.gr: «Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:30