search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:58
MENU CLOSE

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: «Βαριά» ατζέντα με κορβέτες και πυραυλικά συστήματα

08.02.2023 06:00
kisea_new

Με «βαριά» ατζέντα συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεχίζοντας από εκεί που είχε τελειώσει η προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου (όταν και είχε ανανεωθεί για ένα χρόνο η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου), το βασικό αντικείμενο, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, με έμφαση στην απόκτηση από Πολεμικό Ναυτικό κορβετών και από τον Στρατό Ξηράς των πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS από το Ισραήλ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα των κορβετών, βασικοί υποψήφιοι είναι η γαλλική εταιρεία Naval Group, η οποία προτείνει το σκάφος τύπου Gowind και η ιταλική Fincantieri με τις κορβέτες τύπου Doha, ενώ φαίνεται ότι στο «παιχνίδι» ενδιαφέρεται να μπει και η Βρετανία, η οποία φέρεται να έχει προτείνει στην Ελλάδα την παροχή τεσσάρων πλοίων τύπου Arrowhead 140 με τη μέθοδο leasing, μέχρις ότου παραδοθούν οι –όποιες- κορβέτες επιλεγούν.

Τα εξοπλιστικά, υπενθυμίζεται, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύγκρουσης του Κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να κάνει την αρχή, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ψήφισε για την αγορά των Rafale και των Belh@rra από την Ελλάδα, και τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε την αγορά μόνο των έξι επιπλέον μαχητικών και ότι οι συμφωνίες για τα εξοπλιστικά δεν είναι διακρατικές αλλά μεταξύ της Ελλάδας και δύο γαλλικών ιδιωτικών εταιρειών (Dassault και Naval Group).

Τα εξοπλιστικά αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο σκληρών συγκρούσεων και κατά τη διάρκειας της τελικής φάσης της προεκλογικής περιόδου, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα αποτελεί προνομιακό πεδίο για αυτήν, δεδομένου ότι προχώρησε σε πραγματική ενίσχυση της εθνικής άμυνας μετά από μια δεκαετία μνημονίων και –επί της ουσίας- περικοπών στον τομέα αυτό, αλλά και ότι ενίσχυσε και το εισόδημα των ενστόλων.

Από την άλλη, δέχεται πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ για νέα κούρσα εξοπλισμών και για συμφωνίες που αφήνουν «στην απέξω» την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Να σημειωθεί ότι για τις κορβέτες, τόσο η Naval Group όσο και η Fincantieri φέρονται να «βάζουν στο παιχνίδι» και τα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Σαλαμίνας, αντίστοιχα), προσπαθώντας να κάνουν πιο δελεαστικές τις προσφορές τους, χωρίς, ωστόσο, η κυβέρνηση να έχει αφήσει να διαρρεύσει αν υπάρχει κάποια από τις δύο εταιρείες που έχει «πάρει κεφάλι» για την προμήθεια των σκαφών αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο CNN: Ισχυρή η εικόνα που Έλληνας και Τούρκος σώζουν 7χρονο κοριτσάκι (Video)

Κουτσούμπας: «Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» ενώ συμφωνούν να πληρώνει ο λαός το ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης για ΕΑΜ: Από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας – Τσίπρας: Η Εθνική Αντίσταση είναι αναγνωρισμένη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:58