search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 08:42
MENU CLOSE

Αφιέρωμα στα θρυλικά Βούρλα του Πειραιά από την εκπομπή «Έλα απόψε στου Θωμά» της ΕΡΑ Σπορ

10.02.2023 19:19
radiofono new

Από την Αγία Παρασκευή στον Πειραιά είναι ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ δρόμος και την απόσταση γεφυρώνει το Σαββατιάτικο αφιέρωμα για τα Βούρλα που ετοίμασε και παρουσιάζει στην εκπομπή «Έλα απόψε στου Θωμά» (22.00- 24.00) ο ακαταπόνητος ερευνητής Θωμάς Σίδερης και η Έλενα Φαληρέα.

Τα Βούρλα, ένας περιώνυμος οίκος ανοχής των αρχών του 20ού αιώνα και του μεσοπολεμικού κόσμου, στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού του Πειραιά θα γίνει τόπος συνάντησης εκδιδομένων γυναικών, προαγωγών, πάσης φύσεως εγκληματιών.

Εκεί θα βρουν καταφύγιο απροστάτευτες προσφυγοπούλες μετά την Καταστροφή, από εκεί θα περάσει και η Τετράς, η Ξακουστή του Πειραιώς, ο Μάρκος, ο Δελιάς, ο Μπάτης και ο Στράτος, εκεί θα βρεθεί και η Ντουντού, η «κεφαλή» των Βούρλων με τις ποικίλες επαφές της με την Αστυνομία και το καθεστώς Μεταξά.

Τα Βούρλα, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στα όρια Κερατσινίου- Δραπετσώνας θα μετατραπούν σε φυλακές για ποινικούς και πολιτικούς κρατουμένους- θρυλική είναι άλλωστε και η απόδραση των 27 κομμουνιστών κρατουμένων τον Ιούλιο του 1955.

Για τα Βούρλα θα γραφτούν τραγούδια, στη Δραπετσώνα θα βρεθούν ο Στρίγγλας, ο Νίκος ο Τρελάκιας, η Σκολαρικού, η Γεωργία η Κρητικιά και όλα τα μυθικά πρόσωπα του Μεσοπολέμου.
Τα Βούρλα θα ισοπεδωθούν στο όνομα της ανάπτυξης τα μεταπολεμικά χρόνια και τίποτα δεν υπάρχει πια που να θυμίζει τον τόπο εγκλεισμού γυναικών και καταδικασμένων.

Διαβάστε επίσης:

Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας

«Τούμπα» τα πράγματα στην τηλεθέαση μεταξύ Alpha και Mega την Πέμπτη

Πέρασαν οι αυξήσεις για τους επιτελικούς στην ΕΡΤ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 08:41