search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 09:44
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες δείχνει δημοσκόπηση της Marc

12.02.2023 13:36
dimoskopisi-new

Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επαναληπτικές εκλογές, δείχνει η δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Υπενθυμίζεται ότι οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ οι πρώτες με απλή αναλογική.

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα της Marc, η Νέα Δημοκρατία αποσπά ήδη από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, εφάμιλλο με τη διαφορά (8,35%) που χώριζε τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Μάλιστα, το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο στην αναγωγή επί των εγκύρων στην πρώτη αναμέτρηση καταγράφεται στις 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, η οποία θα προκληθεί εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, ανεβαίνει στις εννέα μονάδες, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε διψήφιο ποσοστό.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Marc δείχνουν μια πεντακομματική βουλή, καθώς αν και δημοσκοπικά το κόμμα Κασιδιάρη (Εθνικό Kόμμα – Έλληνες) συγκεντρώνει ποσοστό εισόδου (3,5%) έχει αποκλειστεί, ενώ το ΜεΡα25 δείχνει να μένει εκτός καθώς συγκεντρώνει το 2,8% των προτιμήσεων.

Στον Α΄γύρο με απλή αναλογική, η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 33,7%
ΣΥΡΙΖΑ 26,0%
ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 10,2%
ΚΚΕ 5,5%
Ελληνική Λύση 3,8%
Εθνικό Kόμμα – Έλληνες 3,5%
ΜεΡα25 2,8%
Εθνική Δημιουργία 1,3%
Άλλο κόμμα 3,0%
Δεν έχω αποφασίσει 10,2%

Στον Β΄γύρο με ενισχυμένη αναλογική, η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 37,2%
ΣΥΡΙΖΑ 28,2%
ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 9,0%
ΚΚΕ 4,2%
Ελληνική Λύση 3,3%
Εθνικό Kόμμα – Έλληνες 3,2%
ΜεΡα25 2,0%
Εθνική Δημιουργία 1,3%
Άλλο κόμμα 3,1%
Δεν έχω αποφασίσει 9,8%

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Δένδιας – Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν χρειάζεται ένας σεισμός για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» – Η συμβολική αγκαλιά τους (Video-Photo)

Ανδρουλάκης: «Αν δεν υλοποιηθούνε οι προτεραιότητές μας δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση»

Χατζηδάκης: «Βούλησή μας να υπάρξει μια σημαντική αύξηση των μισθών»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 09:37