search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:15
MENU CLOSE

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τις 35.000 οι νεκροί – Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες (Videos)

13.02.2023 08:22
turkey_new

Τελειωμό δεν έχει το ανθρώπινο δράμα από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 35.000 ενώ ανυπολόγιστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών είναι 35.225 – σχεδόν οι 31.643 είναι στην Τουρκία και 3.582 στη Συρία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς που συντονίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός ίσως και να υπερδιπλασιαστεί, επιβεβαιώνοντας κάποιους από τους χειρότερους αρχικούς φόβους.

Ήδη, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι περίπου 80.000, οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και ίσως φτάσουν σε πολλαπλάσιο αριθμό, ενώ ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας «δευτερεύουσας καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή», αν η διεθνής κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κινηθούν αποτελεσματικά.

Διάσωση 83χρονης στην πόλη Μαλάτια μία εβδομάδα μετά

Στο μεταξύ, μια εβδομάδα μετά, μια 83χρονη έβγαλαν ζωντανοί Κινέζοι και Τούρκοι διασώστες από τα συντρίμμια κτιρίου το οποίο κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στην πόλη Μαλάτια (νότια) νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο.

Τη γυναίκα έσωσε ομάδα της οργάνωσης Blue Sky Rescue, που ειδικεύεται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κι εδρεύει στην κινεζική πόλη Τσονγκτσίνγκ, μαζί με τούρκους διασώστες, κάπου 125 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών.

Η γυναίκα παρέμεινε παγιδευμένη στα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου, χωρίς νερό ούτε τροφή, ωσότου διασώθηκε, τόνισε ο Γιανγκ Γι, μέλος της ομάδας.

Επρόκειτο για τον τρίτο άνθρωπο που κατάφεραν να σώσει η αποστολή της Blue Sky Rescue.

Συγκινητική υποδοχή της ελληνικής αποστολής κατά την επιστροφή

Εν τω μεταξύ την Κυριακή 12/2 επέστρεψε στην Αθήνα η ελληνική διασωστική αποστολή που είχε σταλεί στην Τουρκία μετά από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Η αποστολή αποτελούταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Νίκη «ανατροπή» του CDU και ιστορική ήττα του SPD της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου

ΗΠΑ: Ένα νέο «αντικείμενο» καταρρίφθηκε από τον στρατό πάνω από τη λίμνη Χιούρον

Χριστοδουλίδης – Κύπρος: Από την Δευτέρα οι διαβουλεύσεις για νέο υπουργικό συμβούλιο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11