search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:27
MENU CLOSE

Τσίπρας: Υπό διωγμό ο Πολιτισμός – Να αποσύρει το Προεδρικό διάταγμα ο Μητσοτάκης

13.02.2023 14:13
tsipras_mouseia_bouli

Να αποσύρει το ΠΔ 85 που υποβαθμίζει τα πτυχία των δραματικών σχολών κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό μιλώντας στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Μουσεία.

Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το θέμα του προεδρικού διατάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει να τους εξαπατήσει και τόνισε πως το μόνο που οφείλει να κάνει είναι να τους ανακοινώσει την απόσυρση του ΠΔ 85 και να τους ζητήσει συγνώμη για τη λάσπη που εκτόξευσε η κυβέρνηση εναντίον τους όλο αυτό τον διάστημα.

Παραφράζοντας το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως στο δίλημμα «Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα» η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δεύτερο και επιχειρεί να το επιβάλλει σε όλα τα πεδία, και τον πολιτισμό.

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του» τελούν υπό δίωξη, όπως στο παρελθόν, «συστηματικά και σχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και σε κάθε της βήμα προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα».

Κάνοντας μια αποτίμηση αυτή της επιλογής παρέπεμψε στις πιο κραυγαλέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού: «Τεμαχίζετε τα αρχαία της Εγνατίας, στη Θεσσαλονίκη στο σταθμό Βενιζέλου, τσιμεντώνετε την Ακρόπολη, ξεπλένετε την αρχαιοκαπηλία, με τις συλλογές του Στερν, επιχειρείτε να μετατρέψετε ακόμα και τα μουσεία από χώρους Πολιτισμού σε χώρους εμπορίου».  

Εκτίμησε ότι η απώτερη στόχευση είναι η επιβολή μιας καθεστωτικής αντίληψης στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων και της υλοποίησης μιας πολιτική ανισοτήτων και αυταρχισμού που έχει ανάγκη «από ένα πολιτιστικό καθεστώς αφωνίας, συντηρητικής ιδεοληψίας, δουλικότητας, ελλείματος αισθητικής και πλεονάσματος αναισθησίας».

Αναφερόμενος στους σπουδαστές των δραματικών σχολών σημείωσε πως «αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας». Η αναφορά αυτή παραπέμπει στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά και στην αποκάλυψη δημοσιεύματος ότι ο υιός Ντογιάκου είναι δικηγόρος σε fund που διενεργεί πλειστηριασμούς.

Αιχμές άφησε όμως και για την επιλογή από την κυβέρνηση της τοποθέτησης Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού: Αυτά τα παιδιά είπε, είναι το μέλλον «και όχι εκείνοι που ασπάζονται πλαστικούς Παρθενώνες, και αναδεικνύονται με πρωθυπουργικά διατάγματα ήλιοι του καθεστώτος σας αλλά αποδεικνύονται τελικά σκότος και έρεβος».

«Θα διορίσουν Στάσσηδες στα Μουσεία»

Αναφορικά με τα Μουσεία και το νομοσχέδιο που τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ με διορισμένες διοικήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση των μνημείων και των μουσείων υπέρ των ελίτ και του πλούτου.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης σημείωσε πως το νομοσχέδιο εισάγει την διαχείριση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «στα όρια της εμπορευματοποίησης, και με τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μουσεία για χρηματοδοτήσεις και χορηγίες», ώστε «να αγοράζουν οι έχοντες επιρροή συμβολικό κεφάλαιο και κύρος με τον “Διαδούμενο” και τον “Έφηβο των Αντικυθήρων”». Αυτός είπε είναι «ο χυδαίος πολιτισμός των ιδρυμάτων, των χορηγών, των ευεργετών, των ισχυρών, των ελίτ», εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει μια  συντεταγμένη κρατική πολιτική για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μουσείων.

Πρόσθεσε δε πως ενώ η μετατροπή του νομικού καθεστώτος γίνεται στο όνομα της άρτιας ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, «δεν υπάρχει καν μελέτη βιωσιμότητας» καθώς αυτή παραπέμπεται στη ρύθμιση της αγοράς. Και διευκρίνισε: «Θα διορίσετε έναν Στάσση σε κάθε μουσείο κι αυτός θα εξασφαλίσει κέρδη. Πουλώντας, όλοι καταλαβαίνουμε τι».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε επιμέρους κινδύνους όπως η αποκοπή των μικρότερων περιφερειακών μουσείων από τα μεγάλα μουσεία, κάτι που μεταφράζεται σε στέρηση πόρων και κατ’ επέκταση προοιωνίζεται τον «αφανισμό» τους ενώ, είπε, άμεση θα είναι και η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για τους σημερινούς εργαζόμενους, καθώς και η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας για τους μελλοντικούς εργαζόμενους, με την ανάθεση λειτουργιών και υπηρεσιών σε εργολάβους.

Ο σημαντικότερος όμως κίνδυνος είπε συνδέεται με την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό, «που θα μετατρέψει σε κανονικότητα τη μακροχρόνια, ή ακόμα και μόνιμη εξαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας». Επιτέθηκε δε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως αυτή είναι η κανονικότητα Μητσοτάκη στον πολιτισμό η νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλείας, όπως αυτή που είδαμε με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καλλιτεχνικές σπουδές και πολιτιστική κληρονομιά

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό με επίκεντρο τα συγκεκριμένα ζητήματα. Όπως είπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα διέπεται από σεβασμό στον Πολιτισμό, και τους ανθρώπους του που αγωνίζονται για το δίκιο τους και υπό αυτό το πρίσμα δεσμεύεται για:

  • την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΤΕ.
  • Τη θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, με διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση.
  • Τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού, με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Επίσης, σημείωσε πως με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:

  • Την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και την οργανική ένταξή της στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
  • Τη διεκδίκηση για μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και οικουμενική διάσταση.
  • Την ακύρωση των μουσείων-νομικών προσώπων με τις διορισμένες διοικήσεις.

Αντιθέτως, σημείωσε, θα εφαρμοστεί μια νέα, αναβαθμισμένη, προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, με διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα τους και ενίσχυση του επιστημονικού και κοινωνικού τους ρόλου.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση για πλειστηριασμούς: Βοηθάμε τους πιο ευάλωτους, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης από Καστοριά: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση

ΣΥΡΙΖΑ: Τριήμερο πένθος λόγω της απώλειας του Νεκτάριου Σαντορινιού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:26