search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:28
MENU CLOSE

Adidas: Οικονομικό και ηθικό δίλημμα τεραστίων διαστάσεων μετά το διαζύγιο με τον Κάνιε Ουέστ (Videos)

16.02.2023 19:44
kanye_new

Η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα μετά τη διακοπή συνεργασίας της με τον ράπερ Κάνιε Ουέστ με τον οποίο λάνσαρε τα εκκεντρικά αθλητικά παπούτσια Yeezys.

Το δίλημμα έχει σχέση με το πώς θα διαχειριστεί το υπάρχον απόθεμα αυτών των παπουτσιών, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Adidas αναγκάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο να διακόψει τη συνεργασία με τον Κάνιε Ουέστ (που τώρα χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Ye), μετά το κρεσέντο των αντί-σημιτικών του δηλώσεων.

Τότε, πολλοί ήταν εκείνοι που κριτίκαραν την εταιρεία για το αρχικό της μούδιασμα και την αργοπορημένη αντίδρασή της, ενώ ο ίδιος ο Κάνιε Ουέστ είχε πάρει φόρα και δεν σταματούσε να ρίχνει λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας:

«Μπορώ να κάνω όσες αντί-σημιτικές δηλώσεις θέλω, και η Adidas δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό!»

Έτσι, η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία μαζί του, αλλά τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Τί μπορεί να κάνει τώρα η Adidas;

Να λιώσει τα εναπομείναντα απούλητα ζευγάρια κάνοντάς τα Crocs; Ή να αφαιρέσει από τα παπούτσια τα ταμπελάκια ελπίζοντας ότι κανείς δεν θα το προσέξει;

Ο ράπερ έφερνε σημαντικά κέρδη στην εταιρεία αφού κάθε ζευγάρι, χοντροκομμένα ελαστικά «Yeezy 350 V2s» πουλιόταν αντί 250 ευρώ, ενώ η τιμή διπλασιαζόταν και πολλές φορές τριπλασιαζόταν στη μεταπώληση. Τα παπούτσια που έφερναν την υπογραφή του ράπερ ανανέωσαν την εικόνα της Adidas και της επέτρεψαν να ανταγωνιστεί την εταιρεία Nike που κυριαρχούσε με τα θρυλικά παπούτσια «Air Jordan».

Τώρα όμως, η Adidas βλέπει τα κέρδη να περιορίζονται, ενώ την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της έχασε το 10% της αξίας της, στο Χρηματιστήριο.

Ο νέος CEO της Adidas, Μπιορν Γκούλντεν, που έρχεται από την Puma, δήλωσε ότι:

«Το 2023 θα είναι μια μεταβατική χρονιά, αφού θα θέσουμε εκ νέου τις βάσεις για μια υγιή κερδοφόρα εταιρεία».

Ηθικό δίλημμα

Κι ενώ τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στα οικονομικά, η Adidas βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ηθικό δίλημμα: «Με ποιο τρόπο να ξεφορτωθεί τα προϊόντα που της δημιούργησαν τόσο μεγάλο πρόβλημα, χωρίς να προκαλέσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα;»

Οι ειδικοί, λένε ότι ανάλογα με ποιον τρόπο θα ξεφορτωθεί το στοκ, η Adidas έχει την ευκαιρία να επανορθώσει.

Ο Τσάρσι Ίβερς, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και αειφόρου ανάπτυξης, λέει: «Η Adidas δεν μπορεί απλά να καταστρέψει τα παπούτσια. Πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία θέτοντας σε εφαρμογή μια νέα πρακτική, που θα είναι 100% διαυγής, κοινωνικά αποδεκτή και απόλυτα οικολογική».

«Μέχρι τώρα οι εταιρείες ξεφορτώνονταν το στοκ τους, απλά καταστρέφοντάς το. Όμως πρόσφατα οι εταιρείες Coach, H&M, και Urban Outfitters, δέχτηκαν σκληρή κριτική γι’ αυτή τους την πρακτική».

Ο δημοσιογράφος Άλντεν Ουίκερ, που ειδικεύεται σε θέματα ανακυκλώσιμης-αειφόρου μόδας, υποστηρίζει ότι τα απούλητα αποθέματα πρέπει να ανακυκλωθούν με τρόπο σωστό και υπεύθυνο. Η εταιρεία έχει κάνει βήματα στην κατεύθυνση αυτή κατασκευάζοντας το άνορακ «Αdidas Terrex Futurecraft» εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα πλαστικά που συλλέχθηκαν από τους ωκεανούς.

Ο Ουίκερ, πιστεύει ότι η Adidas μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Yeezys για να φτιάξει κάτι άλλο:

«Θα είναι ένα τέλειο υλικό για πειραματισμό. Η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία, και γνωρίζει άριστα από τί υλικό είναι φτιαγμένα, πράγμα κρίσιμο για κάθε σωστή ανακύκλωση».

Ο Σέλντον Μπόι Γκρίφιθ, στυλίστας-σχεδιαστής της ομάδας Essence, προτείνει:

«Μια υβριδική διαδικασία δωρεάς και ανακύκλωσης, θα ήταν ενδιαφέρουσα. Η Adidas μπορεί να διαθέσει τα παπούτσια ώστε να τα μετασχηματίσουν άλλοι σχεδιαστές και να κάνουν νέα σχέδια. Οι βάσεις των παπουτσιών -που δεν αναγνωρίζονται- μπορούν να χρησιμεύσουν σε άλλα σχέδια. Ξέρω, ακούγεται λίγο ‘’Φρανκενστάιν’’ η πρόταση αυτή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά!»

Το πρόβλημα με αυτή τη λύση είναι ότι η υπεραξία των παπουτσιών «Yeezys» οφείλεται στη δημοσιότητα και στο branding, και όχι στα πρωτογενή υλικά. Έτσι, αν χρησιμοποιηθούν για να φτιαχτούν άλλα παπούτσια, θα έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης.

Η Ρέιτσελ Γουέινγκάρτεν, που χαράζει στρατηγικές εταιρειών και συμμετέχει στο RWR Network, ένα δίκτυο ενίσχυσης των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, προτείνει:

«Tα απούλητα παπούτσια μπορούν να δωριστούν για ενίσχυση των θυμάτων που επέζησαν από φυσικές καταστροφές. Τα παπούτσια ‘’Yeezys’’ μπορεί να ανοίξουν το δρόμο και για άλλες τέτοιες ενέργειες. Η Αdidas μπορεί να κάνει μια νέα καμπάνια που να απευθύνεται στην ιστορία τους και στις δηλώσεις του Κάνιε Ουέστ. Μπορεί επίσης να δώσει στην κολεξιόν ένα νέο όνομα που να δείχνει μια νέα συνοχή και να μην θυμίζει σε τίποτε μια ατυχή υπόθεση και μια ξεφτισμένη, απαξιωμένη φίρμα».

Ο Νέιθαν Φίλντερ, σε μια ακόμη εμπορική συμβουλευτική εκπομπή παρωδία, προτείνει με το βιτριολικό του χιούμορ: «Μπορούν τα Yeezys να γίνουν αναμνηστικά – παπούτσια του Ολοκαυτώματος! Γιατί όχι;»

Ο Ζίκι Χάνουλα, από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έχει μεν εβραϊκές καταβολές, αλλά έχει και 80 ζευγάρια Yeezys προσδοκώντας στα κέρδη της μεταπώλησης, πιστεύει ότι όσοι αγοράζουν αυτά τα παπούτσια δεν ενδιαφέρονται για τέτοια ζητήματα.

«Οι περισσότεροι δεν συνδέουν πλέον τα συγκεκριμένα παπούτσια με τον Κάνιε Ουέστ. Όσοι τα φορούν δεν θέλουν να κάνουν κάποιο πολιτικό σχόλιο. Έχουν γίνει πλέον mainstream. Τα φορούν ακόμα και οι γονείς επειδή είναι άνετα. Γνωρίζω πολλούς σχεδιαστές που δούλεψαν για να φτιαχτούν αυτά τα παπούτσια και λυπάμαι που πολλοί από αυτούς έχασαν τη δουλειά τους και δεν θα δουν τα παπούτσια που σχεδίασαν να βγαίνουν στην παραγωγή».

Ο Χάνουλα πιστεύει ότι η καλύτερη λύση είναι: «Το πιο απλό είναι να πουλήσει η Adidas τα παπούτσια, αλλά με κάποια έκπτωση. Έτσι ή αλλιώς θα υπάρξει οικονομική απώλεια. Τουλάχιστον να μην μείνει όλο αυτό το στοκ αδιάθετο».

Σίγουρα η περίσταση στην οποία βρέθηκε η Adidas είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά με εκατοντάδες εκατομμύρια αστάθμητους παράγοντες και καταναλωτές, οι αλληλεπιδράσεις είναι άπειρες και πολλές φορές αναπάντεχες. Όπως και τα δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια που αλλάζουν χέρια.

Διαβάστε επίσης:

Ο 82χρονος Tom Jones συνεχίζει ακάθεκτος: Θα δώσει 16 συναυλίες στις ΗΠΑ (Photos/Videos)

Τζούλιαν Σαντς: Ένας μήνας από την εξαφάνισή του – Οι τελευταίες πληροφορίες για τον αγνοούμενο ηθοποιό (photos/videos)

Η μουσική και η ποίηση εμπνέουν τη σύγχρονη μόδα στο Παρίσι (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15