search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:49
MENU CLOSE

Η μουσική και η ποίηση εμπνέουν τη σύγχρονη μόδα στο Παρίσι (Photos/Videos)

14.02.2023 16:35
moda_new

Είναι αλήθεια ότι η ποίηση και η μόδα απέχουν χιλιάδες μίλια μακριά. Όμως το τελευταίο διάστημα κάτι φαίνεται να αλλάζει αφού πολλοί δημιουργοί μόδας στρέφονται στην τέχνη αντλώντας έμπνευση.

Έμπνευση από την ποίηση

Στα τέλη του Ιανουαρίου, στα πλαίσια της Paris Fashion Week, και συγκεκριμένα στην επίδειξη του οίκου Dior 2023-2024, ο μέγας σχεδιαστής του οίκου Κιμ Τζόουνς έφερε στο προσκήνιο τo ποιητικό έργο The Waste Land (Έρημη Χώρα) του Τ. Σ. Έλιοτ, αντλώντας έμπνευση από το ποίημα και την ατμόσφαιρα που το τυλίγει.

Θυμίζουμε ότι το ποίημα έχει πέντε ενότητες και γράφτηκε το 1922, μετά από μια νευρική κρίση του ποιητή, απηχώντας την ανθρώπινη οδύνη και το πένθος μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα μοντέλα έκαναν πασαρέλα μπροστά από τεράστιες οθόνες στις οποίες προβάλλονταν εικόνες, ενώ οι ηθοποιοί Ρόμπερτ Πάτινσον και Γκουέντολιν Κρίστι απήγγειλαν το σημαντικότατο αυτό ποίημα της Αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας.

Ο Κιμ Τζόουνς (Kim Jones), ο δημιουργός του οίκου Dior, εμπνεύστηκε από τις υδάτινες εικόνες του ποιήματος παρουσιάζοντας κίτρινα ψαράδικα αδιάβροχα και καπέλα, και άνορακ που φουσκώνουν σαν life jackets. Το σόου συνεχίστηκε με ρούχα που παρέπεμπαν στη δεκαετία του 1920, όπως κολεγιακά σουέτερς, τρεντς κόουτς, και τουίντ σακάκια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργός του οίκου Dior αντλεί έμπνευση από τη λογοτεχνία. Στην περασμένη του κολεξιόν είχε εμπνευστεί από το κλασικό έργο του Τζακ Κέρουακ On the Road (1957), ενώ σε μια προηγούμενη είχε εμπνευστεί από το έργο του ζωγράφου Ντάνκαν Γκραντ (1885-1978) αντλώντας ιδέες από τα παστέλ χρώματα που χρησιμοποιούσε ο καλλιτέχνης.

Ο Κιμ Τζόουνς θεωρείται ένας από τους πιο σκληρά εργαζόμενους σχεδιαστές. Τον Δεκέμβριο του 2022, έκανε ένα μεγάλο σόου μόδας στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, ενώ εργάζεται ως διευθυντής δημιουργικού και για την εταιρεία Fendi. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί είκοσι (20) κολεξιόν τον χρόνο!

Το Rock ‘N’ Roll ξαναχτυπά

Στον αντίποδα, ο ταλαντούχος φωτογράφος και σχεδιαστής Εντί Σλιμάν, παρουσίασε στο Παρίσι πριν λίγες μέρες την κολεξιόν της εταιρείας Celine, στο νυκτερινό κέντρο Le Palace, το οποίο είχε εγκαινιάσει η Γκρέις Τζόουνς το 1978, σε μια βραδιά όπου το έξαλλο πλήθος ξέσκισε τα ρούχα της, αναγκάζοντας τον Υβ Σαιντ Λοράν να την καλύψει με το κορμί του.

Ο Σλιμάν παρουσίασε τα ρούχα για το φθινόπωρο 2023, εγγεγραμμένα σε μια μουσική υπερπαραγωγή. Ο πρωτοποριακός μουσικός Υβ Τιμούρ ήταν εκεί, η Λάιζα από το γκρουπ των Blackpink, o Πiτι Ντόχερτυ (Libertines), η Κατρίν Ντενέβ και o Ουίζ Καλίφα. Μετά από το ντεφιλέ, έγινε συναυλία από τους Ιρλανδούς Murder Capital και τους Libertines!

Ο σχεδιαστής στο ντεφιλέ που έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Λος Άντζελες, εξέπληξε το κοινό περιλαμβάνοντας στο σόου και εμφανίσεις από τους Strokes και τον Iggy Pop.

Ο Εντί Σλιμάν (Hedi Slimane), κουβαλά τις ροκ καταβολές του και στη Celine, επιδεικνύοντας δερμάτινα παντελόνια, ψεύτικες γούνες φορεμένες πάνω από κοστούμια και μεγάλα λεοπάρ μαντήλια. Μην ξεχνάμε ότι έχει ντύσει πολλούς ροκ σταρ, από τον Ντέιβιντ Μπόουϊ και τον Μικ Τζάγκερ, έως τον Τζακ Ουάιτ από το συγκρότημα των White Stripes.

Ο σχεδιαστής επιμένει στα σύμβολα του indie rock, και στο ηδονιστικό στυλ των 00’s, που κυριαρχούσε στην αρχή της νέας χιλιετίας. Οι νεαροί του Παρισιού που παραβρέθηκαν στην επίδειξη και το πάρτι το διασκέδασαν ιδιαίτερα, δίνοντας έμφαση στη χαρά της βραδινής διασκέδασης, και στη δυναμική μιας «νέας φυλής» που κρατά όλους τους ροκ συμβολισμούς της.

Ποιος είπε πως η Μόδα δεν είναι πολυσυλλεκτική;

Διαβάστε επίσης:

Ο 82χρονος Tom Jones συνεχίζει ακάθεκτος: Θα δώσει 16 συναυλίες στις ΗΠΑ (Photos/Videos)

Τζούλιαν Σαντς: Ένας μήνας από την εξαφάνισή του – Οι τελευταίες πληροφορίες για τον αγνοούμενο ηθοποιό (photos/videos)

Αντρέ Λεόν Τάλι: Ο μαύρος γίγαντας της αμερικανικής Vogue (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:47