search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:28
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Οι 7 λόγοι που ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες

22.02.2023 06:00
xrimatistirio-new0=-012

Το ψυχολογικό «φράγμα» των 1.000 μονάδων πέρασε πρόσφατα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, μεταδίδοντας αισιόδοξα μηνύματα προς τους επενδυτές τόσο για τη μελλοντική πορεία των ελληνικών μετοχών όσο και  για το μέλλον της εγχώριας οικονομίας.

Τώρα γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό αυτό το όριο;

Πρώτον γιατί ο δείκτης προσπαθούσε εδώ και αρκετό καιρό να το ξεπεράσει, μάλιστα έφτασε 4 φορές πάρα πολύ κοντά, αλλά κάθε φορά μία αρνητική συγκυρία απέτρεπε το «προσπέρασμα» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Δεύτερον γιατί η τελευταία φορά που ο δείκτης βρισκόταν πάνω από τις 1000 μονάδες ήταν τον… μακρινό Δεκέμβρη του 2014, και συγκεκριμένα στις 8 εκείνου το μήνα στις 1035 μ.. Τότε το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργήθηκε μετά και την προκήρυξη των εκλογών του 2015 έκανε το Χ.Α. να «χάσει» τις 1000 μονάδες και να μην τις ξαναβρει μέχρι και το 2023.

Στο διάστημα αυτό φυσικά υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις με το ελληνικό χρηματιστήριο να πέφτει μέχρι και στα επίπεδα των 500 μονάδων λίγο μετά τα capital controls.  

Η τελευταία πολύ κοντινή προσπάθεια στο να ξαναφτάσει τις 1000 μονάδες έγινε τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά ο Πούτιν είχε… άλλη άποψη κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία κάτι που φυσικά ανέκοψε ξανά την πορεία προς το τετραψήφιο νούμερο.

Τώρα σε ότι αφορά τους λόγους που οδήγησαν τελικά το χρηματιστήριο να υπερβεί και μέχρι στιγμής να φαίνεται σταθεροποιημένο στα επίπεδα άνω των 1000 μονάδων αυτοί συνοψίζονται στους εξής:

1. Η διαφαινόμενη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023: Το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, είμαστε κοντά στην επενδυτική βαθμίδα πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος, οι εγχώριες τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται φθηνότερο χρήμα από το εξωτερικό πράγμα. Δηλαδή θα έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και για τους ξένους επενδυτές καθώς η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί ένα εχέγγυο για τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι πλέον ασφαλής χώρα για να τοποθετεί κανείς τα χρήματα του.

2. Μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά funds έχουν αρχίσει ήδη και τοποθετούνται στην ελληνική αγορά: Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και περισσότερα γνωστά funds να μπαίνουν «αιφνιδιαστικά» πολλές φορές ακόμα και στο κλείσιμο των συνεδριάσεων επενδύοντας σημαντικά ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε «βαριά» χαρτιά του Χ.Α όπως τράπεζες, βιομηχανίες κατασκευαστικές και εταιρείες ενέργειας  

3. Σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ: Η ελληνική οικονομία παρά τα προβλήματα της και επειδή προέρχεται από μία σχεδόν συνεχόμενη 15ετή κρίση εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τους μέσους ευρωπαϊκούς, ενώ οι προβλέψεις θέλουν τα επόμενα χρόνια να επεκτείνεται ακόμα και με τριπλάσιους ρυθμούς από τον Μ.Ο της Ε.Ε.

4. Ταμείο Ανάκαμψης: Το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ακόμα περισσότερες  εισροές κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ δημιουργεί ένα πυλώνα ανάκαμψης των επενδύσεων για τα πολλά επόμενα χρόνια

5. Ρεκόρ κερδών και μερισμάτων από τις εισηγμένες: Τα κέρδη των επιχειρήσεων του χρηματιστηρίου αναμένεται να φτάσουν το 2022 τα 7 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου στα προ κρίσης επίπεδα του 2008 τη στιγμή μάλιστα που στο ταμπλό βρίσκονται σήμερα πολύ λιγότερες εταιρείες από τότε. Επίσης το 2022 μοιράστηκαν σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου περίπου 2,4 δισ ευρώ

6. Τράπεζες: Θα είναι η πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια που όλες οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν κερδοφορία. Ταυτόχρονα οι περισσότερες έχουν μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια τους. Αυτό φυσικά δίνει μία έξτρα δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς ο τραπεζικός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του γενικού δείκτη.

7. Τουρισμός: Η θετική πορεία του σημαντικού αυτού κλάδου με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας ακόμα και μέσα στην πανδημία, αποτέλεσε βραχίονα ανάπτυξης που μάλιστα παρασύρει μαζί του και άλλους «συγγενείς» κλάδους όπως η εστίαση και το real estate.

Διαβάστε επίσης:

Market Pass: Ψηφιακή κάρτα μέσω Viva Wallet, Eurobank και Alpha Bank

Market Pass: Δέκα αιτήσεις ανά δευτερόλεπτο – Μεγάλο ενδιαφέρον για την ενίσχυση

ΕΦΚΑ: Βήμα-βήμα η διαδικασία για την 10ετή παραγραφή οφειλών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01