search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:45
MENU CLOSE

Τσίπρας – Στουρνάρας: Γεφύρωση σχέσεων με φόντο τράπεζες και πλειστηριασμούς

17.02.2023 09:51
tsipras_stournaras_new

Το καλό κλίμα είναι αυτό που κυρίως κρατά το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου από την χθεσινή συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ύστερα από πολυετή απουσία επικοινωνίας – τελευταία φορά που συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί του ήταν το 2016.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση σημείωσε πως υπήρξε «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων» και πως αυτό είναι ένα «πρώτο βήμα». Πίσω από τις γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ περνά κι ένα μήνυμα «κυβερνησιμότητας» μέσα από μια θεσμική συνάντηση όπως αυτή που αποτυπώνει και μια γεφύρωση του χάσματος που είχε καταγραφεί κι έναν παραμερισμό των πολιτικών διαφωνιών.

Εξ άλλου και η διάρκεια της συνάντησης – τρεις ώρες – συνηγορεί στο κλίμα που μεταφέρει η Κουμουνδούρου: υπήρξε διεξοδική συζήτηση επί όλων των κρίσιμων θεμάτων της οικονομίας, με την κάθε πλευρά βεβαίως να τοποθετείται από την σκοπιά της και με βάση τις θέσεις της – κοινώς, δεν άλλαξε κάτι στη διαφορετική οπτική του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή του Γιάννη Στουρνάρα ως προς τις εκτιμήσεις για την οικονομία και τα θέματα των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Καλογήρου) για την πορεία της οικονομίας και τα διάφορα επιμέρους ζητήματα – ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε σημείωσε πως «ήρθαμε για να σας ακούσουμε». Ωστόσο το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες στις οποίες αναφέρθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση ζητήθηκε από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς και σε ένδειξη ενός σήματος συναγερμού από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τους κινδύνους που διαγράφονται εξαιτίας απόφασης, δηλαδή την ένταση του κοινωνικού ζητήματος λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα δεδομένα της οικονομίας, την ακρίβεια, τα αυξημένα επιτόκια των τραπεζών, την απουσία δανεισμού για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, κλπ.

Όπως ανέφερε και στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε από την πλευρά του κυρίως τα ζητήματα γύρω από τις τράπεζες, όπως οι πλειστηριασμοί, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το χάσμα μεταξύ κερδοφορίας των τραπεζών και δανεισμού προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Εξέφρασα στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την ανησυχία μας για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση. Προσθέτοντας πως, αυτά «σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν». Κι ακόμα, «αυτό σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες», δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τσουνάμι πλειστηριασμών» που θα προκαλέσει κοινωνική αστάθεια και άρα και οικονομική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα κοινωνικό ζήτημα, ενδεχομένως όχι στο βαθμό που του εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε αυτές τις συνθήκες παρουσιάζουν υπερβολική κερδοφορία λόγω και του ότι «δεν επιτελούν το ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία». Αυτή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια συνθήκη που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», όταν δηλαδή «το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μία διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2%». Οι τράπεζες, τόνισε, «οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» και «οφείλουν να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στο βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων». Σε ό,τι αφορά την χορήγηση δανείων επίσης υπήρξε παραδοχή του Διοικητή πως αυτά κατευθύνονται περισσότερο προς μεγάλες επιχειρήσεις, αν και επισημάνθηκε πως η ΤτΕ μέσα από τον εποπτικό ρόλο που ασκεί παρακολουθεί το θέμα, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του κατέληξε αναφερόμενος στις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες με προτεραιότητα την προστασία της κοινωνίας και της πρώτης κατοικίας μέσα από μια προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων ενώ παράλληλα στόχος είναι να διαμορφωθεί μια «βιώσιμη προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία» μέσα από ένα «σχέδιο συνέχισης της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία πραγματική πρόβλεψη». 

Επίσκεψη Τσίπρα σε Θεσσαλία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται σήμερα τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στις 12:00 θα έχει συνάντηση με κτηνοτρόφους στη Φιλύρα Τρικάλων, στη 13:30 θα ακολουθήσει σύσκεψη με εκπροσώπους Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων (αίθουσα ξενοδοχείου Άρνη, Καρδίτσα) και στις 18:30 θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και η ΠΓ για την έγκριση των ψηφοδελτίων, ύστερα από την αναβολή της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας, λόγω του θανάτου του Νεκτάριου Σαντορινιού.

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο λόγοι που ο πρωθυπουργός μετά την «κυβέρνηση των ηττημένων» βάζει τώρα το θέμα της νοθείας

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας χωρίς περίσκεψη, χωρίς γνώση, χωρίς αιδώ λέει ξανά ψέματα

ΠΑΣΟΚ: Την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να καλπάζουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:45