search
ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 22:26
MENU CLOSE

Γιάννης Οικονόμου: «Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας γιατί γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν ευδοκιμούν»

22.02.2023 06:00
giannis oikonomou

Τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ επιζητά αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές και μοιάζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας εξηγεί στο topontiki.gr ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Παράλληλα, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για «πολιτική κουπονιών» προς τους πολίτες και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την υπόθεση των παρακολουθήσεων «προσπάθησε να πλήξει τους θεσμούς».

Κατ’ αρχάς, αν και μπορώ να φανταστώ την απάντηση, θα μπορούσατε να μας δώσετε έστω και κατά προσέγγιση, την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών; Γιατί ο πρωθυπουργός -παρά τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί- δεν την ανακοινώνει ακόμα;

Η Κυβέρνηση δεν χάνει το στόχο της, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων και η απάλυνση των επιπτώσεών τους στην καθημερινότητα. Όλη μας η προσοχή και η ενέργεια εστιάζεται σε αυτό. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για τις εκλογές, αδιαφορώντας στην πράξη για την Πατρίδα και τους πολίτες. Και αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παραμένει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επί δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια, ενδιαφέρεται μόνο για τη θέση του. Είναι χαρακτηριστικό όλων αυτών που είναι τόσο καιρό στην αρχηγία κομμάτων και κάτι εντελώς ξένο προς τη φιλελεύθερη δυτική πολιτική κουλτούρα. Ο Πρωθυπουργός είχε εξαρχής δηλώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί πιστεύει στη θεσμικότητα και την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Και το έκανε πράξη, δίνοντας ένα έμπρακτο μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα: ότι προέχει το έργο και όχι οι τακτικισμοί. Αυτό είναι πολιτικός εκσυγχρονισμός.

Αν και η ΝΔ έχει δηλώσει ότι ο στόχος της για τις εκλογές είναι η αυτοδυναμία, στην περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί μετά και τις δεύτερες εκλογές, θα είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ; Και, αν ναι, υπό ποίους όρους;

Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά σέβεται τη βούληση των πολιτών. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας γιατί γνωρίζουμε, από την πολιτική ιστορία τόσο της Πατρίδας μας όσο και της νότιας Ευρώπης, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν ευδοκιμούν. Πόσο μάλλον όταν συγκολλητική τους ύλη δεν είναι τίποτα άλλο από την άρνηση: να φύγει η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει καμιά άλλη βάση συνεργασίας τους. Και φυσικά αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την πατρίδα και την κοινωνία. Η Ελλάδα, σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών κρίσεων, δεν έχει την πολυτέλεια για αδράνεια και κωλυσιεργία, ούτε είναι ευοίωνη η προοπτική της συγκυβέρνησης με κομβικά πρόσωπα τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για προεκλογικές παροχές και για πολιτική «κουπονιών» προς τη μεσαία τάξη. Τι απαντάτε;

Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και πολιτικός φαρισαϊσμός. Είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε τεράστιες, μνημειώδεις θα έλεγα, παγκόσμιες κρίσεις. Αποφασίσαμε άμεσα, από την πρώτη στιγμή, να στηρίξουμε τους πολίτες με κάθε δυνατό τρόπο. Και πράξαμε το σωστό, γιατί ό,τι κάναμε γρήγορα υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, τρέχουμε από τον Μάρτιο του 2020 ένα τεράστιο πρόγραμμα στήριξης χωρίς να έχουμε υποθηκεύσει την εθνική οικονομία. Το πρόγραμμα στήριξης χρηματοδοτείται από την υπεραπόδοση της οικονομικής μας πολιτικής και τις ευρωπαϊκές λύσεις που δρομολογήσαμε. Για να μας κάνει κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ, έχω κάθε δικαίωμα να συμπεράνω ότι, αν κυβερνούσε, δεν θα ενίσχυε την κοινωνία. Αυτό λέει με άλλα λόγια.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πλειστάκις αναφέρει ότι το μείζον ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια. Ωστόσο, σε πολλές δημοσκοπήσεις καταγράφεται δυσφορία των πολιτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Το σχόλιό σας;

Η Κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα και έχει εισαγάγει πολλές πολιτικές και μέτρα για να το περιορίσει, στο μέτρο του εφικτού. Εμείς, ως χώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να μην υπάρχει διεθνής ακρίβεια. Όποιος λέει το αντίθετο, ψεύδεται ασύστολα. Μπορούμε όμως, και έχουμε κάνει πολλά, ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί. Το πρόβλημα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν το δαμάσαμε, με εύστοχα μέτρα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Το ίδιο παλεύουμε και με τα καταναλωτικά αγαθά. Με το καλάθι του νοικοκυριού, με την κάρτα αγορών, με ελέγχους στην αγορά, έχουμε επιβραδύνει την άνοδο του πληθωρισμού και συνεχίζουμε. Το πρόβλημα παραμένει, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι θα ήταν πάρα πολύ χειρότερο αν δεν αγωνιζόμασταν εναντίον του. 

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην «αιχμή του δόρατος» της στρατηγικής του το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να έχει επίδραση στη συμπεριφορά των εκλογέων; Και πόση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ζήτημα αυτό, προσπάθησε να πλήξει τους θεσμούς: τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Όπως σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις, αποπειράθηκε να προηγηθεί η πολιτική διαχείριση της δικαστικής αποτίμησης, ώστε να εξάγει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη από την κατασυκοφάντηση και τη λάσπη. Επέλεξε να γίνει ο πολιτικός εκφραστής των ρυπαρών δικτύων. Η κατάληξη, για άλλη μια φορά, ήταν να λερωθεί ο ίδιος και όχι να λερώσει εμάς.

Για το ίδιο θέμα, η κυβέρνηση παραπέμπει στη σχετική έρευνα της Δικαιοσύνης. Είστε ικανοποιημένος με το ρυθμό που κινείται η έρευνα αυτή;

Η Κυβέρνηση επιθυμεί την τάχιστη διαλεύκανση της υπόθεσης, γεγονός που προϋποθέτει ταχύτερους ρυθμούς από την Δικαιοσύνη. Θέλουμε να έλθουν όλα στο φως γιατί δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ θέλει να προβάλλει τη «θετική ατζέντα» της κυβέρνησης. Ωστόσο, συχνά αναφέρεται στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Δεν είναι λίγο αντιφατικό αυτό;

Καθόλου αντιφατικό. Η ιστορία είναι συντελεσμένη και γνωστή. Τα γεγονότα δεν αλλάζουν και τα πρόσωπα που ευθύνονται για αυτά διεκδικούν και πάλι την ψήφο. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν επί θέσεων και προοπτικής. Αλλά, ας μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικές εφαρμόζονται από πρόσωπα. Και είναι βασικό να θυμόμαστε τι έκαναν τα πρόσωπα, ώστε να έχουμε εμπειρικό τεκμήριο για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν στο άμεσο μέλλον. Κάθε πολιτικός είναι το σύνολο των εμπειριών και των πεπραγμένων του. Οι πολίτες, με βάση αυτά, μπορούν να συμπεράνουν τι θα κάνει αύριο ο Μητσοτάκης και τι ο Τσίπρας.

Δεδομένου ότι θα είστε υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές, προφανώς θα αποχωρήσετε κάποια στιγμή από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θα σας λείψει;

Η εμπειρία μου στη θέση αυτή με βοήθησε να εξελιχθώ πνευματικά και να αποκτήσω πολύτιμες εμπειρίες, πολιτικές και κοινωνικές. Στην πρώτη μου τετραετία ως βουλευτής ο Πρωθυπουργός με τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Το σημαντικό είναι τώρα ο εκλογικός αγώνας που έχουμε μπροστά μας. Οι αναμνήσεις και οι αναπολήσεις ας περιμένουν τα χρόνια της συνταξιοδότησης. Τώρα είμαστε στον καιρό του πράττειν και όχι του μέμνησθαι.

Φαντάζομαι ότι θα είστε υποψήφιος στη Φθιώτιδα. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους εκλογείς σας εκεί;

Η Φθιώτιδα είναι για μένα η πατρίδα μου και η πατρίδα μου είναι πάντα στο μυαλό μου και την καρδιά μου. Μπήκα στην πολιτική γιατί θέλω να δω τον τόπο μου να εξελίσσεται και τους ανθρώπους του να προκόβουν. Η Φθιώτιδα δεν είναι τυχαία στο κέντρο της Ελλάδας. Είναι η Ελλάδα σε μικρογραφία, η Ελλάδα σε σύνοψη: θάλασσα, βουνό, ελιές, φως και ήρωες. Η ψυχή μου δεν ζει χωρίς την Φθιώτιδα. Και παλεύω να δω την Φθιώτιδα ψηλότερα και καλύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές

Πληγή οι απευθείας αναθέσεις για την κυβέρνηση – Στον αέρα η υποψηφιότητα Νικολάου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Ενοίκια: Αυξήσεις «φωτιά» σε όλη την χώρα – Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 22:22