search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 02:47
MENU CLOSE

Οι κυβερνητικές ευθύνες, η αντιπολίτευση και ο φόβος για το «όλοι το ίδιο είναι»

07.03.2023 06:00
tempi_distichima_trena_0303_1200-700_new

Μετά το σοκ και τη θλίψη για το χαμό τόσων ανθρώπων, έρχεται σιγά σιγά η ώρα να απαντηθούν τα γιατί.

Μόνο που εδώ, χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές και να αναζητηθούν οι ευθύνες όσων είχαν ρόλο σε αυτή τη διαδρομή του θανάτου.
Προφανώς έρχεται η ώρα και για πολιτική αντιπαράθεση, αλλά σημασία έχει να είναι ουσίας, συγκεκριμένη και να δίνει πειστικές απαντήσεις.

Νομίζω ότι, για να πάρουμε θέση για όσα συμβαίνουν σήμερα, καλό είναι να πάμε λίγο πιο πίσω και να αναρωτηθούμε: Η μεγάλη δίκη που γίνεται σήμερα για την τραγωδία στο Μάτι, με δεκάδες κατηγορούμενους, θα είχε γίνει αν η τότε αντιπολίτευση δεν είχε κινήσει γη και ουρανό για να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όσους υπάρχουν;
Προφανώς δεν γνωρίζουμε τι θα είχε συμβεί. Ξέρουμε όμως ότι στην Ελλάδα, χωρίς ισχυρή πολιτική πίεση από την εκάστοτε αντιπολίτευση, σχεδόν καμιά μεγάλη υπόθεση δεν διερευνάται όσο και όπως θα έπρεπε.

Καλώς ή κακώς η κυβέρνηση, ό,τι και αν παρέλαβε από τις προηγούμενες, πρέπει να απαντήσει σοβαρά, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα για το τι έκανε και τι δεν έκανε, ώστε να φτάσουμε να μην μπορούμε να ελέγξουμε αν δύο τρένα βρίσκονται πάνω στις ίδιες ράγες και πάνε για μετωπική.
Γιατί, βρε αδερφέ, δεν υπάρχουν βασικοί όροι ασφάλειας στις μετακινήσεις των Ελλήνων; Τέσσερα χρόνια κυβερνάει, άρα έχει την τελική ευθύνη.

Βεβαίως πρέπει να ερευνηθούν και όσες άλλες ευθύνες υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά προέχει η ευθύνη αυτού που κυβερνάει τα τελευταία χρόνια. Αν δεν υπάρξει αυτή η διερεύνηση, αν η αντιπολίτευση δεν πιέσει δυνατά για την απόδοση ευθυνών, τότε είναι που πολύς κόσμος θα πει – και με το δίκιο του – ότι όλοι ίδιοι είναι. Τότε είναι που η πολιτική θα απαξιωθεί και η αντισυστημική ψήφος και γενικότερα η αντιπολιτική συμπεριφορά θα «χτυπήσουν κόκκινο».

Και αυτό δεν νομίζω ότι το θέλει κανείς…

Διαβάστε επίσης:

Η συγγνώμη που άργησε, η επιτροπή που…αυτο-καταργήθηκε και οι άθλιοι της δημοσιογραφίας

Το ενδεχόμενο εκλογών στις 9 Απριλίου θα είναι προσβολή στα θύματα των Τεμπών

Το έγκλημα διαρκείας, οι ευθύνες και οι αποφάσεις για τις εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06