search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:42
MENU CLOSE

Νηστίσιμη, μοναστηριακή σταφιδόπιτα με μπαχαρικά, κακάο και μέλι

08.03.2023 06:00
stafidopita_new

Η συνταγή είναι νηστίσιμη μοναστηριακή και αποτελεί το ιδανικό κέικ για τις ημέρες της Σαρακοστής.

Παρασκευάζεται χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πεντανόστιμο, αρωματικό και παραμένει αφράτο και τρυφερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν περισσέψει.

Υλικά για τη Συνταγή

250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

250 ml νερό

200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

50 ml λάδι

100 γραμμάρια σταφίδες της προτίμησής σας

166 γραμμάρια μέλι

26 γραμμάρια κακάο σκόνη, κοσκινισμένο

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/3 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 τσιμπιά αλάτι

Εκτέλεση

1. Ζεστάνετε ελαφρά το νερό (έως περίπου 50-55 ° C). Προσθέστε το μέλι, τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε το μίγμα για μερικά λεπτά ώστε να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και να κρυώσει ελαφρώς το νερό.

2. Κοσκινίστε σε ένα μπολ τα 200 γραμμάρια αλεύρι. Ρίξτε το κοσκινισμένο κακάο στο αλεύρι και έπειτα προσθέστε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το τζίντζερ, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε καλά το μίγμα των στέρεων υλικών.

3. Ρίξτε το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη στο μίγμα με τα στέρεα υλικά. Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

4. Βάλτε και το λάδι και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

5. Ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά τα άλλα 50 (έως 80 γρ. το περισσότερο) γραμμάρια αλευριού (κοσκινισμένου) μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη, λίγο πηκτή, αλλά ρευστή ζύμη.

6. Στη συνέχεια πλύντε τις σταφίδες και στεγνώστε τις σε χαρτί κουζίνας. Ανακατέψτε τις σταφίδες στη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να έχει τέτοια σύσταση ώστε οι σταφίδες να μην βυθίζονται σε αυτήν και να κάθονται στον πάτο, αλλά να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Επομένως, αν δείτε ότι οι σταφίδες έχουν βρεθεί όλες στον πάτο, τότε η ζύμη δεν είναι αρκετά πυκνή (δεν κρατάει τις σταφίδες) και πρέπει να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλεύρι. Εκτός από τις σταφίδες, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

7. Μεταφέρετε τη ζύμη σε φόρμα ή ταψί λαδωμένη και στρωμένη με λαδόκολλα με διάμετρο φόρμας 18 εκ. περίπου.

8. Ψήστε την σταφιδόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 45-50 λεπτά. Ελέγξτε το ψήσιμο με ένα ξύλινο καλαμάκι που θα πρέπει να βγει στεγνό, όταν το βυθίσετε στο κέντρο του κέικ. Αφαιρέστε το χλιαρό κέικ από τη φόρμα και κρυώστε το εντελώς. 

9. Πασπαλίστε την κρύα σταφιδόπιτα με ζάχαρη άχνη, αν επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Ρεβυθοκεφτέδες με κύμινο, σερβιρισμένοι με σάλτσα ταχινιού

Ινδικός χαλβάς, με σαφράν και φιστίκια

Κοτόσουπα με καρότο και φιδέ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24