search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:22
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν πανικό και προσπάθεια συγκάλυψης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2272
9/3/2023
09.03.2023 06:00
SYRIZA NEW

«Πανικό» βλέπει η Κουμουνδούρου στη στάση της κυβέρνησης στη συζήτηση για τα αίτια του πρωτοφανούς για τα ελληνικά χρονικά σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τον εντοπίζουν καταρχάς στην προσπάθεια να εστιαστούν οι ευθύνες οπουδήποτε αλλού, αρχικά στον σταθμάρχη, μετά στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο «βαθύ κράτος» κ.ο.κ. Μάλιστα χθες, εγκάλεσαν τον μεταβατικό υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη ότι στη συνέντευξη Τύπου για το δυστύχημα και την επόμενη μέρα κατέφυγε σε προσπάθεια συμψηφισμών και είπε 8 ψέματα.

Επιπρόσθετα, στο παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες για τα πρώτα δείγματα δημοσκοπικών μετρήσεων που δείχνουν μεγάλη ζημιά, αν και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Στην πράξη, μια πρώτη καθαρή αποτύπωση της οργής που κυριαρχεί στην κοινωνία αποτελούν οι χθεσινές μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τη ΑΔΕΔΥ και των σωματείων των σιδηροδρομικών, τέτοιες που δεν έχουν ξαναγίνει από την περίοδο των αρχών του μνημονίου.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το τραγικό δυστύχημα είναι η αιτία αλλά και η αφορμή της εκδήλωσης αυτής της οργής, η οποία αποτυπώνει αγανάκτηση για τη γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και ασφάλειας από την πολιτική της κυβέρνησης. «Η αίσθηση είναι ότι έχει εκτροχιαστεί η χώρα» ανέφερε χθες ο επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Περιμένουν να δουν ποια θα είναι και η πολιτική αποτύπωση αυτής της οργής, εκτιμώντας για την ώρα ότι ένα μέρος μπορεί να κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλο στην «αντισυστημική» ψήφο κι ένα άλλο στην αποχή. Ως προς το τελευταίο, θεωρούν ότι είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, ότι δηλαδή αν δεν μπορεί να αποφύγει το μεγάλο κόστος η ίδια, θα επιχειρήσει στη συνέχεια με το αφήγημα «όλοι ίδιοι είναι» να εντείνει την απογοήτευση και να στρέψει τον κόσμο στην αποχή.

Δεδομένης της οργής αυτής και του γεγονός ότι ακόμη βρισκόμαστε στη «ζώνη» του πένθους, με κηδείες θυμάτων καθημερινά, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ελεγχόμενους τους τόνους της αντιπαράθεσης αυτή τη στιγμή, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ακολουθεί κάποιο επίσημο πρόγραμμα αυτές τις μέρες.

Φρένο στην προπαγάνδα

Ωστόσο:

– Απαντά καθημερινά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τον βάλει στο κάδρο, με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του για τα δικά του πεπραγμένα και την πορεία της πολύπαθης σύμβασης 717, αλλά και με στοιχεία και μαρτυρίες που προκύπτουν τώρα. Σταθερά αντικρούει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς προβάλλοντας τα επιχειρήματά του, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που δίνει απαντήσεις σε σχέση με τα όποια ερωτήματα υπάρχουν, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που δεν απαντά σε τίποτα και πετά το μπαλάκι δεξιά και αριστερά.

– Καλεί επομένως την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι έχει συμπληρώσει τετραετή θητεία, άρα δεν είναι σε θέση να παραπέμπει σε προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν κριθεί, ειδικά όταν ήταν επί της δικής της θητείας που υπήρξαν δραματικές και επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές για το δυστύχημα που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, τις οποίες προκλητικά αγνόησε.

– Συγκεντρώνει παράλληλα όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν τις πολύ νωπές κυβερνητικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και τα οποία θα αρχίσει να αναδεικνύει περισσότερο όταν θα αρχίσει να θερμαίνεται περισσότερο και το πολιτικό κλίμα.

– Έχει καταγγείλει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και έχει ζητήσει την κατάργησή της, καθώς η μόνη αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη για τις έρευνες, εν τούτοις, παρακολουθεί προσεκτικά και τις κινήσεις των δικαστικών αρχών. Έτσι μετά την επιστολή του πρωθυπουργού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, σχολίασε πως «οι Δικαστές ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό τους ρόλο καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους». Ακολούθησε η παραγγελία Ντογιάκου για την έρευνα του δυστυχήματος στο Άδενδρο το 2017 την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σκωπτικά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023 για τα οποία ελπίζει ο Εισαγγελέας να επιδείξει την ίδια επιμέλεια και διερωτήθηκε «γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να γίνουν επιτόπιες έρευνες στα γραφεία στην Αθήνα του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της εταιρίας Hellenic Train προκειμένου να κατασχεθεί κάθε έγγραφο, αλληλογραφία, εξώδικο, ηχογραφημένες συνομιλίες και κάθε στοιχείο που είναι κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας».

Ωμά ψέματα Γεραπετρίτη

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αντέκρουσε αναλυτικά διάφορα σημεία της συνέντευξης Γεραπετρίτη για το δυστύχημα και τα αίτια, κατηγορώντας τον ευθέως ότι είπε ψέματα και μάλιστα όχι ένα και δύο, αλλά οκτώ. Για το ότι λειτουργούσε κανονικά το κέντρο τηλεδιοίκησης, για το ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα λειτουργούσαν κανονικά στον σταθμό της Λάρισας, για το ότι η περιβόητη σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε κατά 30% επί ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη την έφτασε στο 70%, για την αναθεώρηση της σύμβασης αυτής που ήταν προβληματική και ότι οι έλεγχοι από το Ελεγκτικό και την ΕΔΕΛ έγιναν μετά το 2019 κ.λπ.

«Ο ύστατος σεβασμός στους ανθρώπους που χάσαμε είναι ο σεβασμός στην αλήθεια» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως ο Γεραπετρίτης «για άλλη μια φορά, επιχείρησε είτε να την αποκρύψει είτε να τη διαστρεβλώσει». «Τα κρίσιμα ερωτήματα ζητούν ειλικρινείς απαντήσεις» συνεχίζει η ανακοίνωση, και «η σημερινή παρουσία του επιβεβαίωσε ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Οι άνθρωποι που άδικα χάσαμε, οι οικογένειές τους, η ελληνική κοινωνία ζητούν την αλήθεια». «Όχι άλλους συμψηφισμούς, όχι άλλη συγκάλυψη ευθυνών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Θα τελειώσει φέτος ο πόλεμος;

Στρατιωτική σινο-ρωσική συνεργασία: Στόχος της Μόσχας η αύξηση της διαλειτουργικότητας με τα αμυντικά συστήματα του Πεκίνου

Το Κυπριακό και ο νέος Πρόεδρος: Ευκαιρίες και παγίδες σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μετά τις εκλογές στην Κύπρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:20