search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:49
MENU CLOSE

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού από ΓΣΕΕ και κόμματα

17.03.2023 21:21
misthos-new

Μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων βρίσκεται η ανακοίνωση του ύψους του νέου κατώτατου μισθού …δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης» τονίζεται στην ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)

Όπως επισημαίνει, η θέση της Συνομοσπονδίας είναι σαφής και τεκμηριωμένη: Η ΓΣΕΕ έχει αναλύσει με επιχειρήματα την αναγκαιότητα ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δηλαδή στα 826 ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι καθοριστικός για τη δημιουργία προϋποθέσεων μετάβασης σε μία πιο ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία και κοινωνία.

Για τη Συνομοσπονδία, λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη η θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω, δηλαδή, Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, γι΄ αυτό και απαιτείται περαιτέρω λήψη μέτρων, που θα ενισχύουν τα εισοδήματά τους, την προστασία τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους, αλλά και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν από όλα τα κόμματα των της αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Ανεπαρκή και ψηφοθηρική» χαρακτηρίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά», αναφέρει σε δήλωση της. Σχολιάζει ότι «αφού με τον νόμο Χατζηδάκη διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, δύο χρόνια τώρα ο Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας με δραματική μείωση εισοδημάτων από λογαριασμούς, δόσεις δανείων και σούπερ μάρκετ» και «σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ανακοινώνει μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δια στόματος του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος επισήμανε: «Εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό», σημειώνοντας ότι στο εξής ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να «καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζόμενους και τους φορείς. Πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες, για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας» συμπλήρωσε.

«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζόμενους, έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και βέβαια να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις»

Το ΚΚΕ σχολιάζει επικριτικά …

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει την οργή για την πολιτική της με μια προεκλογική αύξηση των λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των εργαζομένων, που επιπλέον εξανεμίζεται και από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

«Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση – Αχτσιόγλου) και προϋποθέτει τον ορισμό του από τον εκάστοτε υπουργό, με βασικό κριτήριο την “αντοχή” της οικονομίας, την προστασία της “ανταγωνιστικότητας” των επιχειρήσεων, όπως και σήμερα παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, οι επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας ανακοινώνονται ως κυβερνητική απόφαση από τον υπουργό. Ο ίδιος ο νόμος διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των ελεύθερων, συλλογικών διαπραγματεύσεων», προσθέτει ο Περισσός

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει η Ελληνική Λύση. «Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 780 ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει “αυταπάτες”. Μπορεί ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι “δεν έχει αυταπάτες”, αλλά με αυτόν τον κατώτατο μισθό, “εξαπατά” τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που χειμάζονται από τις ανατιμήσεις, την ένδεια και την δυστυχία.

Η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού είναι η “απόδειξη” της “κατώτατης κυβέρνησης” που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση που κατέστησε τους Έλληνες έρμαια των “καρτέλ”, των κερδοσκόπων και των ολιγαρχών, θα λάβει την πρέπουσα απάντηση στις εκλογές»

Η ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι «Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η του Απρίλη, μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές και σε ένα ποσοστό μάλιστα που δεν φτάνει καν τα επίπεδα του πληθωρισμού που πληρώνουν όσες και όσοι ζουν με τον κατώτατο μισθό, συνιστά απλώς έναν χυδαίο “Μαυρογιαλουρισμό” από την πλευρά της κυβέρνησης του Μητσοτάκη. Ίσως δεν είναι τυχαία η επιλογή της Πρωταπριλιάς, της “γιορτής των ψεμάτων” κατά τον λαό μας, για την εφαρμογή του απελπισμένα προεκλογικού μέτρου», σχολιάζει. «Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει αυτή την “πολιτική της λιμοκτονίας” και απαιτεί εδώ και τώρα σταθερές και τακτικές (μηνιαίες) αυξήσεις του κατώτατου μισθού, όπως και των χαμηλών συντάξεων και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στο πραγματικό, ταξικό, υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού που πληρώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά».

«Ταυτόχρονα, χρειάζεται εδώ και τώρα επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αντί των ατομικών συμβάσεων που προωθούνται ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας πια, όπως ο ΟΤΕ, με την σύμπραξη όλων των αντεργατικών, μνημονιακών δυνάμεων(ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ)και υπό τον μανδύα και το ύπουλο προκάλυμμα μιας δήθεν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υποκρύπτει ατομικές» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται στα 780 ευρώ – Ποια επιδόματα παρασύρει «προς τα πάνω»

Τραπεζικά σύννεφα στις αγορές: Νέα «βουτιά» για την Credit Suisse μετά το «σωσίβιο»

Κατώτατος μισθός: Τι αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ για την αύξηση – Πού πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:48