search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:37
MENU CLOSE

Σύντομα η ουκρανική αντεπίθεση στο Μπαχμούτ – Αλλάζει στόχους η Ρωσία; (videos)

24.03.2023 14:04
oukrania_bakhmut_polemos_2403_1200-700_new

Την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο μέτωπο του Μπαχμούτ προανήγγειλε ο διοικητής του στρατού ξηράς, αντιστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκιι, επισημαίνοντας ότι οι μισθοφόροι της οργάνωσης Wagner «χάνουν σημαντική δύναμη».

«Πολύ σύντομα θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, όπως κάναμε στο παρελθόν κοντά στο Κίεβο το Χάρκοβο, την Μπαλακλία και το Κουπιάσκ», δήλωσε ο Ουκρανός αντιστράτηγος, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που απέφεραν ανακαταλήψεις εδαφών που είχαν περάσει στον έλεγχο των Ρώσων.

Αλλαγή στόχων για τους Ρώσους;

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις και οπλισμό σε άλλες περιοχές και έτσι εξηγείται γιατί οι δυνάμεις της έχουν καθηλωθεί στο Μπαχμούτ, όπου πάντως ελέγχουν μεγάλο μέρος της περιοχής.

Σύμφωνα με την βρετανική αντικατασκοπία οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους στον βόρειο τομέα, επανελέγχοντας την πρόσβαση στην πόλη Κρέμινα. Ο ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεχ Ζντάνοφ πρόσθεσε επίσης ότι έχουν εκτονωθεί οι ρωσικές επιθέσεις στο Μπαχμούτ και οι Ρώσοι στρέφουν το ενδιαφέρον νότια, στην πόλη Αβντίβκα. Επίσης ο ίδιος αναλυτής επισήμανε ότι οι Ρώσοι είναι πιο δραστήριοι σε περιοχές στα βόρεια, κοντά στο Χάρκοβο και το Λουχάσκ και στα νότια, στην Χερσώνα.

Μεντβέντεφ: «Αν χρειαστεί θα πάμε στο Κίεβο»

Από ρωσικής πλευράς δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για την κατάσταση στο Μπαχμούτ, αλλά ο Γεβγένι Πριγκόζιν, το αφεντικό της Wagner, είπε πρόσφατα ότι η Ουκρανία προσπαθεί να αποκόψει τους άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσης από τις τακτικές ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

Πάντως ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξη σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφερε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», προσθέτοντας: «Αν χρειαστεί να φτάσεις στο Κίεβο, τότε πρέπει να πας στο Κίεβο, αν πρέπει να πας στο Λβιβ, τότε πηγαίνεις στο Λβιβ, προκειμένου να τους καταστρέψεις».

Έρευνες για δοσοληψίες τραπεζιτών με Ρώσους ολιγάρχες

Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά με προσοχή για να διαπιστώσει κατά πόσο οι ελβετικές τράπεζες Credit Suisse και UBS βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον τους, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει στείλει κλητεύσεις σε εργαζόμενους σε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με το  Bloomberg, που προσθέτει ότι ανάλογες κλήσεις έχουν σταλεί και σε στελέχη των ελβετικών τραπεζών στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανές δοσοληψίες με πελάτες που υπόκεινται στο καθεστώς των κυρώσεων. Οι αμερικανικές αρχές διερευνούν κατά πόσο οι τραπεζίτες παραβίασαν το νόμο, ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Αναβάλλεται η επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία λόγω των διαδηλώσεων

Γαλλία: Το «γάντι» στον Μακρόν πετούν τα εργατικά συνδικάτα – «Αν θέλει τα πράγματα να ανατιναχτούν, θα ανατιναχτούν!» (Videos)

Γαλλία: Στη σκιά έντονων αναταραχών η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:34