search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:08
MENU CLOSE

Νέα προειδοποίηση σοκ: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει (Videos)

28.03.2023 06:00
sbv_new

Τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της καταναγκαστικής εξαγοράς της ελβετικής Credit Suisse, έκρουσε ο CEO του αυστραλιανού τραπεζικού ομίλου ANZ, Σέιν Έλιοτ.

Η αναταραχή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει χειρότερες συνέπειες, αν και είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κάποιος αν αυτό θα οδηγήσει σε μία επανάληψη της κρίσης του 2008, είπε ο Αυστραλός τραπεζίτης.

«Είναι μία κρίση προφανής για κάποιους, αλλά πρόκειται για χρηματοπιστωτική κρίση; Ποιος ξέρει;. Μπορεί δυνητικά να εξελιχθεί σε τέτοια; Ναι, θα μπορούσε να είναι μία τέτοια κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO του τραπεζικού ομίλου ANZ, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ομίλου.

Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα για του που μπορεί να πάει αυτή η κρίση και κατά πόσο θα προκαλέσει «άλλη μία ΠΧΚ», δηλαδή μία Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, όπως έγινε πριν από 15 χρόνια, όταν ακόμα και οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βυθίστηκαν στην χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Στην κρίση του 2008 οι αυστραλιανές τράπεζες δεν είχαν προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα των αμερικανικών και βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς εφάρμοζαν πιο αυστηρούς κανόνες δανειοδοτήσεων και είχαν μεγαλύτερη εσωστρέφεια από άλλες τράπεζες, άρα και μικρότερη έκθεση στη διεθνή αγορά.

«Εδώ έχουμε ένα διαφορετικό θέμα. Αυτό έχει να κάνει με τον παγκόσμιο πόλεμο κατά του πληθωρισμού και το πώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια πολύ γρήγορα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και αυτό έχει θύματα», δήλωσε ο Έλιοτ, διευθύνων σύμβουλος του τέταρτου σε μέγεθος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Αυστραλίας.

Οι ρυθμιστικές αρχές του αυστραλιανού τραπεζικού συστήματος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley ανακοίνωσαν ότι εντείνονται οι έλεγχοι στην τραπεζική βιομηχανία της χώρας για να διαπιστωθούν οι πιθανές συνέπειες της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Έλιοτ οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, αυτή τη φορά, ενήργησαν με ταχύτητα, σπεύδοντας να στηρίξουν τις τράπεζες και αυτό δείχνει ότι πήραν το μάθημα από προηγούμενες κρίσεις.

«Με όλα αυτά ως δεδομένα, είναι σαφές ότι δεν έχει τελειώσει. Δεν νομίζω πως μπορείς να κάθεσαι και να λες- εντάξει, έγιναν όλα, και τώρα η ζωή γυρνά στα φυσιολογικά. Αυτά τα πράγματα επανέρχονται για μεγάλη χρονική περίοδο», προειδοποίησε ο Αυστραλός τραπεζίτης.

Η Ράχελ Σλέιντ, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων στο όμιλο National Australia Bank, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός στην Αυστραλία, δήλωσε στην Australian Financial Review, ότι οι πελάτες που έχουν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για δυσκολίες αποπληρωμής, μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ακόμα δεν υπάρχει έκρηξη κόκκινων δανείων.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Βήμα πίσω για Νετανιάχου – Καθυστερεί τη δικαστική αναμόρφωση έως την επόμενη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου

Αλβανία: Επίθεση με καλάσνικοφ σε τηλεοπτικό σταθμό – Ένας νεκρός

Μακελειό σε σχολείο του Τενεσί: Επτά νεκροί ανάμεσά τους τρία παιδιά – Γυναίκα δράστις (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:07