search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:51
MENU CLOSE

Goldman Sachs: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου – Πιθανότερο σενάριο συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

29.03.2023 20:04
goldman

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εικόνα της Goldman Sachs για την οικονομία, την οποία εμφανίζει σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και, πιθανώς, αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση από τους οίκους στις 21 Απριλίου.

Η Goldman Sachs, σε ανάλυση της, τονίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα περιορισμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό να οδηγηθεί η Ελλάδα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου, ενώ κάνει λόγο για ένα αβέβαιο αποτέλεσμα. Ποντάρει σε συνασπισμό υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα στην πιθανή κρίσιμη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι εφόσον δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις, η Ελλάδα θα παραμείνει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και την πτώση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την GS, η αύξηση των δανείων στην πραγματική οικονομία, συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων κατά 14,7% το 2022. Τα δάνεια, σημειώνει, αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Οι επενδύσεις αναμένεται να στηριχθούν και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ και είναι διαθέσιμοι έως το 2026.

Όπως σημειώνει, το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο έναντι άλλων χωρών καθώς η μέση διάρκεια λήξης του είναι 17,5 χρόνια και λόγω της αυξημένης ονομαστικής ανάπτυξης αλλά και της επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους η τρίτη δόση

ΑΑΔΕ: Οι 20 βεβαιώσεις που μπορείτε να αποκτήσετε με λίγα κλικ

Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ομόλογο – Στα 15,9 δισ. οι προσφορές, πόσα χρήματα πάνε στο Δημόσιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:49