search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 05:30
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

30.03.2023 20:29
kalpi-ekloges-13-new

Πέφτει στις 4,7 μονάδες η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22-28 Μαρτίου, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται αλλά πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Καταλαμβάνει ποσοστό 26,2%, χάνοντας 0,1 μονάδες από τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις αρχές Μαρτίου, μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 21,5% κερδίζοντας μία μονάδα σε σύγκριση με την έρευνα πριν από μερικές εβδομάδες. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα βρίσκονται σταθερά κάτω από 50%, και συγκεκριμένα στο 47,7%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 9,4%, οριακά υψηλότερο από το 9,2% στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο, κάτω από 10% που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Μικρή υποχώρηση στο 5,7% (από 5,9%) για το ΚΚΕ, άνοδος 0,2% για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ στο 3,9% το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που κερδίζει 0,4 μονάδες. Παράλληλα, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνες Εθνικό Κόμμα», παίρνει ποσοστό 3,8% (από 3,6%).

Τα μικρότερα κόμματα παίρνουν ποσοστό 5,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Ελληνες.

Σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, το 58% είναι από τη δεξαμενή των λευκών/άκυρων/δεν ψήφισαν. Ενας στους 4 (24%) προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο 6% από ΠΑΣΟΚ.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ βρίσκεται στο 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, δηλαδή διαφορά 5,8 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, οι Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

Από πρόθεση και εκτίμηση ψήφου, αυτή τη στιγμή φαίνεται σοβαρό ενδεχόμενο επτακομματικής βουλής με την υποσημείωση τι θα γίνει με το κόμμα Κασιδιάρη και την απαγόρευση από το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε.

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση για τις έδρες με βάσεις την εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ 25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15.

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με δύο κόμματα και επιβεβαιώνονται όσοι τονίζουν ότι οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 65% και άνοδο 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Κι εδώ ο νυν πρωθυπουργός δείχνει να «τσιμπάει» ποσοστά, αν και οξύμωρο αφού μειώνεται η διαφορά των κομμάτων.

Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

Σε ερώτηση για το αν θέλουν συνέχεια ή αλλαγή, το 63%, δηλαδή 2 στους 3, απαντούν ότι θέλουν αλλαγή και το 34% ότι θέλουν συνέχεια.

Μοιρασμένα τα ποσοστά όσων απαντούν για το τι κυβέρνηση θέλουν. Το 49% ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εδώ υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά από την προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό όσων θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις αυξάνεται 2 μονάδες τις οποίες χάνει το ποσοστό όσων θέλουν συνεργασίες. Προφανώς όσο πλησιάζουμε στις κάλπες να υπάρχει ο φόβος στους πολίτες για το που μπορούν να οδηγήσουν οι συνεργασίες.

Χαμηλά είναι οι συσπειρώσεις για τα κόμματα. Στο 68,9% για τη ΝΔ, στο 65,6% για ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στο 61,9% για το ΠΑΣΟΚ που προφανώς έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι στο 5,9% και το αντίστροφο στο 2,5%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που έρχονται από τη δεξιά παράταξη.

Ποσοστό 6,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται στο ΠΑΣΟΚ ενώ 4,4% προέρχεται από τη ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:

«Στα χαρακώματα» για τον φράχτη στον ‘Εβρο: Βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση – Η απάντηση Παπαδημούλη

Ραγκούσης: Να ελεγχθώ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, μαζί με τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς με 12 εκατ. δάνεια

Τέμπη: Οργή για την «ασυλία» των μελών της επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34