search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:36
MENU CLOSE

Αλμυροί λουκουμάδες με ρόκα, η επιτομή της ναπολιτάνικης φτωχικής κουζίνας

01.04.2023 06:00
almyroi_loukoumades

Είναι το πιο δημοφιλές ναπολιτάνικο ορεκτικό, πεντανόστιμο και πολύ απλό στην παρασκευή του, οικονομικό και πολύ ευέλικτο, αφού μπορεί να ετοιμαστεί με πολλές παραλλαγές.

Σερβίρεται σε κάθε εστιατόριο της πρωτεύουσας του ιταλικού νότου, πιτσαρία και πάμπ, σκέτο ή με την προσθήκη ρόκας, ή φρέσκων βρώσιμων φυκιών ακόμα και σαν κουρκούτι για τύλιγμα κάθε λογής λαχανικών και ψαρικών.

Υλικά για τη Συνταγή

Βασική συνταγή για το αλμυρό κουρκούτι

300 γραμμάρια αλεύρι μαλακό για πίτσα τύπου 00

250 γραμμάρια νερό χλιαρό

10 γραμμάρια φρέσκια μαγιά (ή 5 γραμμάρια ξηρή)

5 γραμμάρια αλάτι

Φυστικέλαιο για το τηγάνισμα ή σπορέλαιο

Προαιρετικά υλικά

20 γραμμάρια ρόκα (πλυμένη, στραγγισμένη και χοντροκομμένη)

Εκτέλεση

1. Αρχικά, βάλτε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Εάν χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά στιγμής, προσθέστε την απευθείας στο αλεύρι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά με μια κουτάλα, ώστε να έχετε ένα σφικτό και πηκτό κουρκούτι. Μπορείτε να αφήσετε το μίγμα σκέτο ή να προσθέσετε και το προαιρετικό υλικό που επιθυμείτε.

2. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τον χυλό να φουσκώσει σε ζεστό φούρνο που έχετε πρόσφατα σβήσει (περίπου 28° εσωτερική θερμοκρασία), μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνειά του και να διπλασιαστεί σε όγκο.

3. Μόλις είναι έτοιμο το κουρκούτι ξεκινήστε να ζεστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι με ψηλά τοιχώματα.

4. Όταν φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, βυθίστε ένα κουτάλι σε λίγο κρύο λάδι, πάρτε μια κουταλιά από το κουρκούτι, σύρετε το δάχτυλό σας (καθαρίζοντας το κουτάλι) μέσα στο λάδι που βράζει και σχηματίστε λουκουμάδες. 

5. Τηγανίστε 5 – 6 κομμάτια τη φορά για περίπου 1 ½  λεπτό. Πρέπει να γεμίσουν με φυσαλίδες, να ροδίσουν στην επιφάνειά τους, προσέχοντας να μην καούν. Αν δείτε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του λαδιού.

6. Στραγγίστε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πασπαλίστε τους με λίγο αλάτι και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.

Συμβουλή

Μπορείτε να βουτήξετε στο κουρκούτι βρασμένα κομμάτια κουνουπιδιού, να ανακατέψετε μέσα στο χυλό βραστές πατάτες πουρέ, κομματάκια λιαστής ντομάτας, κολοκυθοανθούς, αλλά και κομμάτια αλλαντικών, τυριών και ψαρικών όπως μπακαλιάρο και γαύρο.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκιά τεμπελόπιτα, πλισέ (νηστίσιμη)

Πατάτες «τσακισμένες», στη φριτέζα αέρος (air fryer)

Nηστίσιμα μπισκότα με σιμιγδάλι, μαρμελάδα και μπανάνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:33