search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:49
MENU CLOSE

Χαλίκια στη γλώσσα της ψυχής μας…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2275
30/3/2023
01.04.2023 06:00
pena_dimosiografos_0703_1200-700_new
credit: pixabay

…Στις πόλεις τις δυστοπικές του μαύρου μέλλοντος

Στου διαστήματος το αναπάντητο

Μέσα σε λυπημένα φαρμακεία, σκοτεινά

Κάποιοι θα γράφουν συνταγές επαναφόρτισης του πόνου

Πάντα θα υπάρχουν ποιητές.

Δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος συνθέτης κι ένας δημιουργικός καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ της γενέτειράς του, τις Σέρρες, ο Γιώργος Ανδρέου. Είναι και ποιητής με ευαίσθητο, διεισδυτικό, καίριο λόγο.

Κρατώ στα χέρια μου τη νέα του συλλογή με τίτλο «Χαλίκια», που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο, με 53 ποιήματα για τον έρωτα, τους ανθρώπους που μας φέρνουν στον κόσμο, τη φιλία, τη γη που μας γέννησε, τον πόνο, τον κόσμο μας. Στον «Απερίσκεπτο Πλοηγό» (στην πρώτη ποιητική συλλογή του Γιώργου Ανδρέου), ο δαίμονας Χρόνος συνομιλούσε με όνειρα, εφιάλτες, βιώματα και ιστορίες, αυταπάτες, αφηγήσεις, αποκαλύπτοντας χαμένους ορίζοντες.

Το 20018, σωτήριον έτος, απορώ/Θα έχει ίσως διασωθεί

Κάποια λεξούλα ανθεκτική/Απ’ όσα τώρα ιστορώ;

Κι ο αναγνώστης μου; Παιδί/ Κάποιος σακάτης σκοτεινός

Ένα μηχάνημα τρελό/Ρομπότ πολύπλαγκτο, στρυφνό;

Κύριος οίδε.

Ο τίτλος. Μας εξηγεί ο ποιητής: «Είναι μια ευθεία αναφορά στον αρχαίο ρήτορα Δημοσθένη και σε ένα ιστορικό γεγονός: για να μιλάει καθαρά και να γιατρέψει την τραυλότητα της γλώσσας του, ο μετέπειτα σπουδαίος ρήτορας έβαζε μικρά χαλίκια στο στόμα του και συγχρόνως μιλούσε, προκειμένου να βελτιώσει την άρθρωσή του. Έτσι κι οι λέξεις, λειτούργησαν μέσα μου σαν μικρά χαλίκια, ώστε η ποιητική φωνή να κερδίσει τη σωστή της άρθρωση και να λειτουργήσει, όσο είναι δυνατόν, πιο καθαρά και αφυπνιστικά»

Ποιος είναι. Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έγραψε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τραγούδια. Με τις ιδιότητες του συνθέτη, του στιχουργού, του ενορχηστρωτή, του μουσικού, του ηχολήπτη, του δισκογραφικού και συναυλιακού παραγωγού, έχει συνεργαστεί και συμπράξει με το σύνολο σχεδόν των σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού τραγουδιού. Υπήρξε για είκοσι χρόνια εθελοντής καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας. Σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Δαίμονας Ξένος» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Ο «Απερίσκεπτος Πλοηγός» (Μικρή Άρκτος), η πρώτη ποιητική συλλογή του, εκδόθηκε το 2016.

Φόβο/ Μη και οι ζωτικοί μας μύθοι /Λιποψυχήσουν και χαθούνΜη και αυτοκτονήσουν/ Μούσα σκληρή/ Καθρέφτη μας.

Διαβάστε επίσης:

Το αντίτιμο της «αγάπης» του Ερντογάν

Θυμός, ανέχεια και ανασφάλεια τα τρία μέτωπα στα οποία θα δοκιμαστούν τα κόμματα εξουσίας

Τα «όπλα» και οι «φόβοι» του Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:48