search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:40
MENU CLOSE

Σουδάν: Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ – «Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων»

16.04.2023 21:20
YPEKS-34-NEW

«Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», τονίζει.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει πως «από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, «κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα».

Επιπλέον «ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ, τονίζει ακόμη.

«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Δραματικές ώρες για 15 εγκλωβισμένους Έλληνες

Το Σουδάν έχει βυθιστεί στη δίνη του εμφυλίου τις τελευταίες ώρες καθώς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων μαίνονται για δεύτερο 24ωρο. Επείγουσα έκκληση να τερματιστεί η βία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα. Σε έκτακτη σύνοδο προχωρά σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος. 

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας μιλώντας στην ΕΡΤ, ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Ο κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.

Για την πορεία υγείας των 2 Ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Όπως εκτιμά ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο ακούγονται ασταμάτητοι πυροβολισμοί έξω από τη Μητρόπολη ενώ ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας, μιλώντας νωρίτερα στον Alpha τόνισε:

«Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν».

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 56 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες ανάμεσα σε μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που συνεχίζονται από το Σάββατο, ενώ άλλοι περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί οργάνωση γιατρών.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), με μέλη χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το προεδρικό παλάτι και υποδομές-κλειδιά. Ωστόσο ο στρατός διέψευσε την παραπάνω πληροφορία.

Την ίδια ώρα, η αεροπορία κάλεσε χθες βράδυ τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ θα μεταβεί «αμέσως» στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε σήμερα ο παναφρικανικός οργανισμός.

Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση, η ΑΕ κάλεσε τις δυνάμεις των στρατηγών που κυβερνούν το Σουδάν «να προστατεύσουν τους αμάχους», σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, σήμερα το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας από Κέρκυρα: «Μέρες ελπίδας είναι και οι σημερινές για τον λαό μας, που προσδοκά Ανάσταση συλλογική»

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους νέους – Το αναστάσιμο φως ας σημάνει μια πραγματικά νέα αρχή (Video)

Πάσχα 2023: Στην Προεδρική Φρουρά η Σακελλαροπούλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 16:39