search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 04:16
MENU CLOSE

Τέμπη: Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά το πόρισμα της Επιτροπής

20.04.2023 17:37
gerapetritis_new

Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το τραγική σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για ζητήματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος, παράλληλα και στο τι θα κάνει η κυβέρνηση από τούδε, με βάση τις συστάσεις του πορίσματος.

Κατ’ αρχάς, ο κ.Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «σε σχέση με το δυστύχημα, το πόρισμα αναδεικνύει σοβαρές ανθρώπινες παραβιάσεις του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας και σε σχέση με τα οργανωτικά του σιδηροδρόμου επισημαίνει και συστημικές πλημμέλειες, πολλές εκ των οποίων έχουν διαχρονικό χαρακτήρα», προσθέτοντας ότι «το πόρισμα αναλύει πραγματικά περιστατικά, δεν δικάζει. Στο μέτρο αυτό, το έργο της απόδοσης ευθυνών ανάγεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της δικαστικής λειτουργίας. Και βεβαίως όλα τα ευρήματα τελούν υπό το αυτονόητο καθεστώς τεκμηρίου αθωότητας όλων των εμπλεκομένων».

Από εκεί και πέρα και σχετικά με τις προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, ο υπουργός είπε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων αυτών έχει ήδη υλοποιηθεί από το Υπουργείο ή βρίσκεται στην φάση εκπόνησης. Το δίκτυο επαναλειτούργησε με αυστηρούς όρους ασφαλείας, η δε ανταπόκριση του επιβατικού κοινού είναι εξαιρετικά θετική με πολύ υψηλές πληρότητες που έφτασαν στο 100%, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που σταδιακά ανακτάται».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σχετικά με το πρόσθετο προσωπικό, με νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν προχωράει άμεσα η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 140 ατόμων και η επαναφορά στην υπηρεσία 160 φυλάκων ισόπεδων διαβάσεων, των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει. Οι σήραγγες έχουν ελεγχθεί και έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις φωτισμού και πυροπροστασίας/πυρανίχνευσης. Τα αδικήματα κλοπής και κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού έχουν ήδη νομοθετικά αναβαθμιστεί σε κακουργήματα, ενόσω έχει ενεργοποιηθεί η ΕΛΑΣ σε κομβικά σημεία για τη φύλαξη του δικτύου».

Επίσης, ανέφερε ότι «οι συμβάσεις για την σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση (περιλαμβανομένου του συστήματος ETCS) προχωρούν ταχείς ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου στο τέλος Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους», ενώ σχετικά με την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα έχουν υπάρξει τις τελευταίες 45 μέρες σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη συμφωνία της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων για την αξιολόγηση  του οργανωτικού μοντέλου των σιδηροδρόμων και την εκτίμηση των αιτίων του δυστυχήματος (με ορίζοντα ολοκλήρωσης της σχετικής έκθεσης τον Σεπτέμβριο 2023) και προωθούνται τα αιτήματα χρηματοδότησης για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συμφωνία με την γαλλική κυβέρνηση και την γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF για την παροχή τεχνογνωσίας στον ΟΣΕ σε διάφορα πεδία, μεταξύ των οποίων και την παρεχόμενη εκπαίδευση σε κρίσιμες ειδικότητες σιδηροδρομικών, όπου το πόρισμα των εμπειρογνώμων διαπιστώνει πιθανές ελλείψεις. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, γαλλική αντιπροσωπεία υπό των Υπουργό Μεταφορών θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Τσαπανίδου σε Οικονόμου: Με παρελθόν στη συγκάλυψη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική

Εκλογές 2023: Στις 11 το πρωί του Σαββάτου ο Μητσοτάκης στην ΠτΔ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ερώτηση στη Βουλή για κακοδιαχείριση σε ΕΛΤΑ και Υπερταμείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46