search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:26
MENU CLOSE

Σουδάν: Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των ευρωπαίων πολιτών

23.04.2023 19:18
SUDAN

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις ευρωπαϊκών κρατών για να απομακρύνουν τους πολίτες τους με ασφάλεια από το Σουδάν την ώρα που οι συγκρούσεις στη χώρα μαίνονται.

Η Γερμανία άρχισε την απομάκρυνση των πολιτών της

Η Γερμανία άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν, ανακοίνωσαν σήμερα μέσω του Twitter τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό γερμανών υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», προσθέτουν τα γερμανικά υπουργεία.

Το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος που έστειλε η Γερμανία στο Σουδάν προσγειώθηκε στο Χαρτούμ λίγα λεπτά πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) αλλά για την απομάκρυνση των Γερμανών και των πολιτών άλλων χωρών θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Γερμανία επιχείρησε και την περασμένη Τετάρτη να απομακρύνει τους πολίτες της, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Τρία στρατιωτικά μεταγωγικά, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν περίπου 150 ανθρώπους, κατευθύνθηκαν στο Σουδάν αλλά λόγω της κατάστασης εκεί αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή.

Αναχώρησε το πρώτο αεροσκάφος με 100 Γάλλους

Την ίδια ώρα περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00 ενώ ένα δεύτεροβρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30. Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.

«Δεν θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Πληροφορίες για γάλλο τραυματία από πυρά

Να σημειωθεί ότι οι εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για μια επίθεση εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε γάλλους πολίτες και αμφότερες ανέφεραν πως ένας Γάλλος τραυματίσθηκε.

Ωστόσο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απομακρύνει διπλωματικό προσωπικό και πολίτες από το Σουδάν, δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την πληροφορία αυτή.

Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.

150 Ολλανδοί αναμένουν για βοήθεια

Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι λίγοι Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ξεκίνησε η απομάκρυνση και των Σέρβων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η απομάκρυνση Σέρβων πολιτών από το Σουδάν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, 4 υπήκοοι της Σερβίας εγκαταλείπουν την ζώνη πολέμου με κονβόι του ΟΗΕ, 6 υπήκοοι με κονβόι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και 1 με κονβόι που οργάνωσε η Τουρκία.

Στο Σουδαν παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100 υπήκοοι της Σερβίας και καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών για να ενταχθούν σε κάποιες επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων χωρών.

Υπενθυμίζεται πως από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ μεταξύ του στρατού του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 420 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.700.

Διαβάστε επίσης:

Σουδάν: Χτυπήθηκε γαλλικό κομβόι – Πληροφορίες ότι μετέφερε Έλληνες

ΗΠΑ: 10η δολοφονία τρανς μέσα στο 2023

Πρόστιμο σε ευρωβουλευτή για bullying στο προσωπικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:25