search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:55
MENU CLOSE

Εγκλωβισμένοι Σουδάν: Απογειώθηκαν τα δύο ελληνικά μεταγωγικά με προορισμό την Αίγυπτο

23.04.2023 17:34
soudan 765- new

Απογειώθηκαν τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ένα C-130H και ένα C-27J Spartan) μαζί με 2 ομάδες κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι χτυπήθηκε το κομβόι που μετέφερε Γάλλους υπηκόους, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, το κομβόι που οργανώνει η Γαλλία με στρατιώτες της χτυπήθηκε ενώ κατευθυνόταν προς την γαλλική πρεσβεία στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με αναφορές, έχει τραυματιστεί ένας Γάλλος στρατιώτης, χωρίς να είναι γνωστό πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει χτυπηθεί κι άλλο κομβόι με υπηκόους του Κατάρ.

«Δεν έχει σχηματιστεί ελληνικό κομβόι ούτε συμμετέχουν έλληνες σε κομβόι άλλων δυνάμεων», ξεκαθαρίζουν πηγές.

Oι έλληνες πολίτες είναι ασφαλείς και δεν είχε ξεκινήσει η μεταφορά τους δήλωσε, το μεσημέρι της Κυριακής, στο CNN Greece ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος.  

Εγκλωβισμένοι Σουδάν: Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με ΥΠΕΞ Γαλλίας

Η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και ο απεγκλωβισμός τους βρέθηκε στο επίκεντρο συνομιλίας που είχε ο Νίκος Δένδιας με τη γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά.

Επίσης, το ίδιο ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τη γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αύριο Δευτέρα 24 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε τρίτες χώρες, το οποίο είχε συζητηθεί και στο ΣΕΥ του Ιουνίου του 2022.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κατάσταση στο Σουδάν, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει τον απεγκλωβισμό των πολιτών της ΕΕ από τη χώρα ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τη Μολδαβία, την κατάσταση στην Τυνησία, το Ιράν, την Κίνα, την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στον Λίβανο.

Διαβάστε επίσης:

Εγκλωβισμένοι Σουδάν: Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με ΥΠΕΞ Γαλλίας

Ανδρουλάκης: «Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου»

Δημήτρης Μάντζος: «Δεν είναι άγνωστος Χ η ελπίδα για Αλλαγή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:52