search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:50
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Μπάιντεν στον δρόμο για τις εκλογές του 2024 (video)

25.04.2023 16:43
biden_2504_1200-700_new
credit: AP

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να εμφανίζεται αισιόδοξος ενόψει της «μάχης για την ψυχή» της Αμερικής, ωστόσο η πορεία του έως τις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι γεμάτη… παγίδες.

Επίμονος, αλλά όχι εντυπωσιακός, καλοσυνάτος, αλλά όχι χαρισματικός, ο Μπάιντεν έχει πίσω του μία ζωή γεμάτη πολιτικές αποτυχίες και προσωπικά δράματα, μέσα από τα οποία έχει παραδόξως καλλιεργήσει μία εμπιστοσύνη στο καλό του άστρο.

Στα 80 του χρόνια, ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά και πάλι την μάχη για τον Λευκό Οίκο. Η νίκη του θα του έδινε την προεδρία μέχρι τα 86 του χρόνια, κάτι πρωτοφανές.

Ωστόσο, οι προκλήσεις για την υποψηφιότητά του είναι μεγάλες… Να δώσει διαβεβαιώσεις για την ηλικία του, να ελέγξει τις αμέτρητες γεωπολιτικές απειλές, να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ενδεχομένως άλλο αντίπαλο από τον Ντόναλντ Τραμπ;

Τα υπέρ και τα κατά

Ο Μπάιντεν μπαίνει στην κούρσα έχοντας να επιδείξει αξιοσημείωτο νομοθετικό έργο, αλλά και πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής, κάτι που μέχρι τώρα οι σύμβουλοι επικοινωνίας δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν. Αλλά το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η ηλικία του: είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία και γι’ αυτό πολλοί αναρωτιούνται πως θα μπορέσει να συνεχίσει. Είναι ήδη 80 χρονών και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει το θέμα της ηλικίας στην προσπάθειά του για επανεκλογή.

Η νέα προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν αναμένεται ότι θα στηριχθεί στους ίδιους πυλώνες, όπως και οι προηγούμενες. Όπως έκανε το 2020, ο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στα ιδεώδη των Αμερικανών και θα καλέσει τους ψηφοφόρους να υψώσουν ανάχωμα σε μια πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Θα ζητήσει χρόνο για να «τελειώσει τη δουλειά»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βίντεο με το οποίο ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μπάιντεν, υπάρχει η προειδοποίηση για τους «MAGA εξτρεμιστές», δηλαδή τους οπαδούς του Τραμπ που συντάσσονται με το σύνθημα «Να Κάνουμε Πάλι Μεγάλη την Αμερική», οι οποίοι κατά τους Δημοκρατικούς «αποφασίζουν τις αποφάσεις που μπορεί να πάρει μια γυναίκα για την υγεία της, απαγορεύουν βιβλία και υποδεικνύουν ποιον μπορεί να αγαπήσει ένας άνθρωπος».

Ο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα προβάλλει το νομοθετικό έργο, ιδιαίτερα στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο και θα ζητήσει περισσότερο χρόνο «για να τελειώσει τη δουλειά του». «Ξέρω ότι μπορούμε», διαβεβαιώνει.

Ο δρόμος του Μπάιντεν προς την εξασφάλιση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο εκτιμάται ότι θα είναι εύκολος, αφού δεν θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς αντιπάλους.

Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του

Προσκόμματα στην πορεία του Μπάιντεν θα είναι μια σειρά από ανοιχτά θέματα, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και -κυρίως- οι δυσκολίες στο νομοθετικό έργο με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή και δεν θα επιτρέψουν στους Δημοκρατικούς να προωθήσουν τις θέσεις τους.

Επιπλέον, οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται ότι θα εντείνουν τις μεθοδεύσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων με αφορμή τα πεπραγμένα μελών της οικογένειας Μπάιντεν.

Στα ζητήματα πολιτικής που έχει μπροστά του, τα πιο σοβαρά είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που απομειώνουν την καταναλωτική ισχύ του μέσου Αμερικανού.

Ο Μπάιντεν θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία για να βρεθεί τρόπος αύξησης του ορίου για τον δημόσιο δανεισμό, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεωκοπίας, κάτι που εντείνει την ανησυχία για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας σε μία περίοδο αβεβαιότητας.

Κι αν δεν είναι αντίπαλός του ο Τραμπ;

Ο Μπάιντεν μπαίνει στην κούρσα έχοντας πίσω του μια λαμπρή ιστορία στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Είναι ο έκτος νεώτερος που εξελέγη γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ και ο πρώτος που θα διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, ο οποίος ζητά την επανεκλογή του για μια θητεία που όταν τελειώνει θα είναι 86 ετών.

Αντίπαλός του θα είναι ένας άνθρωπος που θα πρέπει να ανατρέψει την παράδοση – ο μόνος πρόεδρος που έχασε εκλογές και στη συνέχεια επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, με «διάλειμμα 4 χρόνων» ήταν ο Γκρόβερ Κλίβελαντ.

Εκτός αν στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο αναδειχτεί κάποιος νέος που θα πάρει το χρίσμα, παρά τις προσπάθειες του Τραμπ, οπότε ο Μπάιντεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει έναν πιο «φρέσκο» πολιτικό αντίπαλο και τα πράγματα ίσως δυσκολέψουν, όπως λένε κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο CNN.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Νεκρός κι άλλος ολιγάρχης και βουλευτής του κόμματος του Πούτιν

Κένυα: Αυξάνονται οι νεκροί από τη θανάσιμη νηστεία – 34 έχουν διασωθεί

Συναγερμός για βιολογικό κίνδυνο μετά την κατάληψη εργαστηρίου στο Σουδάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:50