search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Σουδάν: Ντοκουμέντα από τη μεταφορά του διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία

25.04.2023 21:11
documento1

Οι φωτογραφίες από τη στιγμή που το μεταγωγικό αεροσκάφος φτάνει στο Τζιμπουτί για να μεταφέρει διασωληνωμένο Έλληνα τραυματία, κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Ο άνδρας χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάσταση είχε κριθεί σοβαρή, και έπρεπε να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος επιβιβάσθηκε και ο γιος του (16 ετών). Η πτήση έφθασε στις 11:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η συγκεκριμένη ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) ήταν η δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε με εντολή της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο τραυματίας, 59 ετών διεκομίσθη διασωληνωμένος σε σηπτικό σοκ και αιμοδυναμικά ασταθής στο 401 ΓΣΝΑ. Εισήχθη στη ΜΕΘ και τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται χειρουργείο

«Τα αεροπλάνα έριχναν παντού βόμβες, πίστευα ότι θα πεθάνουμε»

«Φέραμε εδώ στο νοσοκομείο τον μπαμπά», σημείωσε, μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, και πρόσθεσε αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του πατέρα του: «Του άνοιξαν την κοιλιά, γιατί μας είπαν ότι έπαθε μόλυνση από τη σφαίρα».

Στο γαλλικό νοσοκομείο, χθες, καθάρισαν το τραύμα. Δεν το άγγιξαν, γιατί φοβούνταν. Σήμερα στις 18:30 θα μπει στο χειρουργείο και αύριο το πρωί περίπου στις 11:00 θα μας πουν πώς πήγε η επέμβαση και τι θα επακολουθήσει».

Αναφερόμενος σε όσα έζησε αυτό το διάστημα στο εμπόλεμο Σουδάν, ο νεαρός εξήγησε πώς βρήκε τα ψυχικά αποθέματα για να βοηθήσει τους τραυματίες, που δεν είχαν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Εβαλα τα δυνατά μου από την αρχή για τον πατέρα μου και τον κ. Μάρκο. Εκανα ό,τι μπορούσα για να τους βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο νεαρός.

Όσο για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Χαρτούμ επεσήμανε: «Ήμασταν χωρίς ρεύμα 18 ώρες τη μέρα. Είχαμε 4 ώρες να φορτίσουμε κινητά, να βρούμε παγωμένο νερό. Δεν είχαμε γεννήτριες, δεν είχαμε φυσικό αέριο, τίποτα».

«Μείνετε μακριά από αυτήν τη χώρα»

Σχετικά με την κόλαση του πολέμου, οι αναφορές του νεαρού ήταν ανατριχιαστικές. «Ηρθαν τα αεροπλάνα κι έριχναν βόμβες παντού. Το σπίτι κουνιόταν, πίστευα ότι θα πεθάνουμε όλοι μας» τόνισε, και, κλείνοντας, έριξε μια για πάντα… μαύρη πέτρα πίσω του. «Δεν θα γυρίσω ποτέ πίσω, βέβαια… Να μείνετε μακριά από αυτήν τη χώρα και να μην ξαναπάτε ποτέ και για τίποτα…».

Σημειώνεται πως στο Ασουάν παραμένει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν.

Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη πτήση που έφθασε σήμερα το πρωί με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας ακόμη τραυματίας 42 ετών, που διεκομίσθη επίσης στο 401 ΓΣΝΑ σταθερός αιμοδυναμικα με καλό επίπεδο επικοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: «Δεν ήταν προμελετημένο, ήταν παρόρμηση» είπε η γυναίκα που περιέλουσε τον σύζυγό της με βενζίνη

Δίκη Πισπιρίγκου: «Βροχή ερωτήσεων» Κούγια στον Ηλιάδη – Ένταση και υψηλοί τόνοι

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Πότε αναμένονται βροχές και καταιγίδες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 13:48