search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 05:33
MENU CLOSE

Ιαπωνία: Συνετρίβη το πρώτο διαστημικό της σκάφος λίγο πριν την προσελήνωση

26.04.2023 08:56
moon new

Η ιαπωνική εταιρεία ispace δήλωσε ότι η προσπάθειά της να πραγματοποιήσει την πρώτη ιδιωτική προσελήνωση απέτυχε.

Η εταιρία έχασε την επαφή με το σκάφος προσεδάφισης Hakuto-R Mission 1 (M1), το οποίο πιθανότατα συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια.

«Χάσαμε την επικοινωνία, οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την προσεδάφιση στη σεληνιακή επιφάνεια», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Takeshi Hakamada σε ζωντανή μετάδοση της εταιρείας.

Ήταν το δεύτερο πλήγμα για τις ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες μέσα σε μια εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η καταστροφή του πυραύλου Starship της SpaceX, ο οποίος εξερράγη θεαματικά λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την εξέδρα εκτόξευσης.

Αποτυχία για τους ιδιώτες

Καμία ιδιωτική εταιρεία δεν έχει ακόμη πετύχει την προσεδάφιση στη Σελήνη. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα έχουν πραγματοποιήσει ομαλή προσεδάφιση διαστημικού σκάφους στο φεγγάρι, ενώ οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την Ινδία και μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία κατέληξαν σε αποτυχία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε ότι αν και η αποστολή δεν ολοκληρώθηκε, η χώρα θέλει η ispace να «συνεχίσει να προσπαθεί», καθώς οι προσπάθειές της είναι σημαντικές για την ανάπτυξη μιας εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει θέσει ως στόχο να στείλει Ιάπωνες αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020, είχε κάποιες πρόσφατες αναποδιές.

Η εθνική διαστημική υπηρεσία αναγκάστηκε τον περασμένο μήνα να καταστρέψει τον νέο της πύραυλο μέσης ανύψωσης H3 κατά την άφιξή του στο διάστημα, αφού ο κινητήρας του δεύτερου σταδίου δεν μπόρεσε να αναφλεγεί.

Ο πύραυλος στερεών καυσίμων Epsilon καταστράφηκε επίσης μετά την εκτόξευση τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης

Σουδάν – συγκλονιστική περιγραφή Έλληνα: ««Είδα να σκοτώνουν ανθρώπους εν ψυχρώ» (Videos)

Toυρκία: Ξαφνική αδιαθεσία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης (Video)

Το ντόμπερμαν που έκανε δώρο ζωής στην κηδεμόνα της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04