search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:35
MENU CLOSE

Ο «Μισάνθρωπος» είναι δίπλα μας…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2279
27.04.2023
29.04.2023 06:00
misanthrwpos

Η καλή δουλειά που κάνει εκεί κάτω στο λιμάνι ο αξιόλογος σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού θεάτρου, έχει φανεί εδώ και καιρό. Κι αυτό φαίνεται γιατί εδώ και λίγες μέρες το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν, ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» ή «Ο πικρόχολος ερωτευμένος» του Μολιέρου, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ρόλο του Αλσέστ.

Λίγα λόγια για το έργο

Με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, το ΔΘΠ φιλοξενεί στην κεντρική σκηνή του ένα από τα εμβληματικότερα έργα του σπουδαίου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες ηθών των τελευταίων αιώνων.

Περίπου 360 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το έργο του Μολιέρου παραμένει επίκαιρο. Ακόμη και σήμερα, ο μισάνθρωπος Αλσέστ – απόλυτα δικαιολογημένα – θα επέκρινε ανελέητα την ανειλικρίνεια, την υποκρισία και την εξαπάτηση του ίδιου μας του εαυτού ή των άλλων. Θα ήταν, μάλιστα, διατεθειμένος να υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες θα επέφερε αυτή του η συμπεριφορά.

Ο «Μισάνθρωπος» σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν ανέβηκε στο Παρίσι το 2018 και έκανε δεκάδες παραστάσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, σημειώνοντας τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

Ο σκηνοθέτης

Ο Στάιν έχει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες και πολύχρονη μελέτη του κλασικού θεάτρου και του αρχαίου δράματος, μεταξύ των οποίων την καλλιτεχνική διεύθυνση για δεκαπέντε χρόνια της ιστορικής «Σαουμπίνε», τις πολύωρες παραστάσεις, όπως τον «Φάουστ» των 22 ωρών, καθώς και τους «Δαιμονισμένους» του Ντοστογιέφσκι (12 ώρες), που παρουσιάστηκαν και στο Φεστιβάλ Αθηνών, και βέβαια την «Ορέστεια», μια συγκλονιστική έκφραση του αρχαίου δράματος (στα γερμανικά στο Θέατρο Πέτρας το 1985 και στα ρωσικά στην Επίδαυρο το 1995).

INFO

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου. Σκηνοθεσία: Peter Stein. Σκηνικά: Ferdinand Woegerbauer. Κοστούμια: Anna Maria Heinreich. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Περούκες: Κωνσταντίνος Σαββάκης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη

Ερμηνεύουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιωργής Τσαμπουράκης, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Ντάσκας, Νάνσυ Μπούκλη, Αχιλλέας Σκεύης, Θεοδόσης Τανής, Νικόλας Μυλωνόπουλος, Βαγγέλης Δαούσης, Γιώργος Τριανταφύλλου και η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Αρσινόης

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος κατά Netflix για τη μαύρη Κλεοπάτρα: «Κατάφωρη ιστορική παρανόηση»

Φρέντι Μέρκιουρι: Στο σφυρί 1.500 προσωπικά αντικείμενα του σταρ των Queen (Videos/Photos)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, θρίλερ και «Ο Μπο Φοβάται» με τον Χοακίν Φίνιξ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:22