search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:12
MENU CLOSE

Airbnb: Πρωτοβουλίες ΕΕ για τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Videos)

04.05.2023 06:00
airbnb_new

Η πρωτοβουλία αποκαλείται «Ας Ρυθμίσουμε το Airbnb» και την προσυπογράφουν τρεις βουλευτές και ένας γερουσιαστής από διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες στη Γαλλία.

Την ανέλαβαν παράλληλα με μία ανάλογη πανευρωπαϊκή καμπάνια, που έχει στόχο να διευκολυνθεί η συλλογή στοιχείων από τις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι ότι ο «υπερ-τουρισμός» και το στεγαστικό πρόβλημα είναι συγκοινωνούντα δοχεία, που τροφοδοτούν το εκρηκτικό ζήτημα της στέγης, στο οποίο συνεισφέρει η εκμετάλλευση των ακινήτων με πλατφόρμες όπως οι Airbnb, Booking.com και Abritel.

«Την ώρα που 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι ή στεγάζονται σε ακατάλληλες συνθήκες, η διεύρυνση τέτοιων μισθώσεων εντείνει την στεγαστική κρίση», αναφέρει η πρωτοβουλία «Ας Ρυθμίσουμε το Airbnb» στην ιστοσελίδα της.

«Είμαστε απολύτως σύμφωνοι» ως προς τις συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε όλη τη χώρα, δήλωσε στο Euractiv France ο Ινιάκι Ετσάνιζ, σοσιαλιστής βουλευτής που συμμετέχει στην πρωτοβουλία.

Το ίδιο επανέλαβε και η βουλευτής Ζουλιέν Μπαγιού, των Οικολόγων, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή στην χώρα των Βάσκων και στην καρδιά του Παρισιού, που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπου το κόστος της στέγης έχει φτάσει στα ύψη λόγω της τουριστικής κίνησης.

Το μανιφέστο της πρωτοβουλίας τονίζει τον «φαύλο κύκλο» που εξωθεί τους ντόπιους έξω από το κέντρο των πόλεων «υποβαθμίζει τις συνθήκες διαβίωσης».

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2019 οι διανυκτερεύσεις τουριστών έφτασαν στα 554 εκατομμύρια, σύμφωνα με το γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών και από αυτές το 20%, δηλαδή 109 εκατομμύρια ήταν στην Γαλλία.

Γι’αυτό οι Γάλλοι βουλευτές θεωρούν αναγκαίο να γίνουν πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση. Μία από τις ρυθμίσεις που αξιώνουν είναι η αλλαγή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για την βραχυχρόνια μίσθωση και τις ημέρες που μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται ένα ακίνητο.

Οι Γάλλοι κοινοβουλευτικοί που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων αναμένεται ότι θα προωθήσουν νομοσχέδιο στην γαλλική εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιουνίου για να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο εκμετάλλευσης κατοικιών, σε μία περίοδο που η στεγαστική κρίση χτυπά την πόρτα των ευρωπαϊκών αστικών κέντρων.

Διαβάστε επίσης:

Αρχαίο ανθρώπινο DNA βρέθηκε πάνω σε μενταγιόν από δόντι ελαφιού 20.000 ετών

Ο Μεντβέντεφ ζητά την «φυσική εξόντωση» του Ζελένσκι μετά την επίθεση στο Κρεμλίνο

Σουηδία: Aνοίγει η συζήτηση για επανεξέταση των σχέσεων με την ΕΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:09