search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:16
MENU CLOSE

Πήρε έγκριση από FDA το εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)

04.05.2023 17:10
VACCINE_RSV
pixabay

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία εμβολίου για την αντιμετώπιση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που είναι μια ασθένεια που σκοτώνει χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο θα πρέπει τώρα να πάρει έγκριση και από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ώστε στην συνέχεια να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, σύμφωνα με το BBC.

Αξιωματούχοι λένε ότι το εμβόλιο, με την ονομασία Arexvy , που παρασκευάστηκε από την φαρμακοβιομηχανία GSK, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που θα σώσει πολλές ζωές.

Εκτιμάται ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε περίπου 60 μήνες. «Η σημερινή έγκριση για το πρώτο εμβόλιο κατά του RSV είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τη δημόσια υγεία, καθώς προλαμβάνει μία ασθένεια που μπορεί να γίνει απειλητική για την ζωή και δήλωσε ο Δρ. Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικών Εκτιμήσεων και Έρευνας στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το RSV είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού, με συμπτώματα που θυμίζουν το κρυολόγημα στους ενήλικες, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και όσους έχουν άλλα προβλήματα υγείας.

Κατά μέσο όρο εξαιτίας του RSV χάνουν τη ζωή τους 100-300 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Επίσης, χάνουν την ζωή τους περίπου 6.000-10.000 άτομα άνω των 65 ετών κάθε χρόνο και προκαλεί μεταξύ 60.000 και 120.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αμερική. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα, που συνοδεύεται από προβλήματα στην αναπνοή.

Μελέτη που δημοσιοποίησε η βρετανική εταιρία GSK, τον Φεβρουάριο, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 82,6%.

Οι παρενέργειες χαρακτηρίζονται «ήπιες» και διαρκούν δύο μέρες και οι πιο κοινές είναι ο πόνος στο σημείο του εμβολιασμού και η φαγούρα.

Διαβάστε επίσης:

Ψύχωση: Αυτά είναι τα 3 πρώτα συμπτώματα

Πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ επιβραδύνει τη νόσο κατά 35%

Πέντε λόγοι για να σταματήσετε να «τρώτε» τα νύχια σας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:16