search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:48
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τους «προοδευτικούς» και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2280
04/05/2023
04.05.2023 06:00
syriza098- new

Προς κάθε δυνατό ακροατήριο απευθύνει το κάλεσμά του για ισχυρή εντολή στην κάλπη της απλής αναλογικής της 21ης Μάϊου ο Αλέξης Τσίπρας και όσο οι μέρες πλησιάζουν προς τις εκλογές, αναδεικνύει και τα μηνύματα προς τα επιμέρους, στοχευμένα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προς κάθε κατεύθυνση απευθύνεται και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε χθες από το Λαύριο, το «Συμβόλαιο για την αλλαγή» όπως χαρακτηριστικά τιτλοφορείται. Το πρόγραμμα, αποτελεί όμως ταυτόχρονα απευθύνεται και προς τις προοδευτικές δυνάμεις τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε μετεκλογική συνεργασία, με τον χαρακτήρα ενός προγράμματος που αποτελεί βάση συζήτησης για την προγραμματική σύγκλιση προϋπόθεση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε πρώτο πλάνο είναι η αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και η προσπάθεια να αποσπάσει συντηρητικούς ή κεντρώους ψηφοφόρους από την δεξαμενή των αναποφάσιστων την οποία κατά κανόνα τροφοδοτεί η κυβερνητική φθορά.

Σε δεύτερο πλάνο εκτυλίσσεται η προσπάθεια στο εσωτερικό της αριστεράς – κεντροαριστεράς, δηλαδή η προσπάθεια να αποσπάσει ψηφοφόρους από τα συγγενή ή όμορα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) με την πίεση που τους ασκεί για τις μετεκλογικές συνεργασίες, με το επιχείρημα πως αν δεν αναλάβουν την ευθύνη τους για σχηματισμό προοδευτική κυβέρνηση τότε:

α) ρισκάρουν την επιβίωσή τους εφόσον στις επόμενες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική θα συμπιεστούν δραματικά, καθώς θα έχουν τον χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

β) αναλαμβάνουν την ευθύνη να χαθεί η ευκαιρία για προοδευτική κυβέρνηση και να έχουμε μία ακόμη τετραετία με Μητσοτάκη και την πολιτική του. Ενδεικτικά, κατά τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών είχε σημειώσει: «αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία για προοδευτική σύγκλιση, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε εδώ και 4 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις μετεκλογικές συνεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θεωρεί ρεαλιστική τη συνεργασία μόνο με το ΠΑΣΟΚ, ενώ τα άλλα δύο κόμματα και κυρίως το ΜέΡΑ25, (καθώς η άρνηση του ΚΚΕ είναι διαχρονική και αποδεδειγμένα άκαμπτη) τα εντάσσει σε ένα σενάριο στήριξης όχι δια της συμμετοχής, αλλά δια της ανοχής.

Μάλιστα, παρόλο που την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να εξηγήσει ότι δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση το σχέδιο Δήμητρα που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης και το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά, εν τούτοις δεν απέσυρε το σενάριο, αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί, να τεθεί θέμα ανοχής του ΜέΡΑ 25 σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Και για λόγους εκλογικής πίεσης, αλλά και για να διασκεδαστούν εντυπώσεις ότι δεν βγαίνει κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται δημόσια στα σενάρια αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα, καθώς την συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα την απορρίπτει πλήρως. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του κόμματος ουκ ολίγοι στηρίζουν αυτή την ιδέα, υπό το σκεπτικό ότι με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ουσιαστικά δεν υπάρχουν ηττημένοι, στο βαθμό που ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι πολύ ψηλά και περνούν όλοι από κάτω. Επομένως, κάθε σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης και κάθε σύνθεση θεωρείται θεμιτή, εφόσον το ζητούμενο είναι το άθροισμα των εδρών των κομμάτων που θα κληθούν να συνεργαστούν να είναι ίσο ή μεγαλύτερο με την απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών.

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι και τα «βαριά βιογραφικά»

Νεύμα προς τους κεντροαριστερούς και τους κεντρώους ψηφοφόρους από την άλλη μπορεί σε μεγάλο βαθμό να θεωρηθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναδεικνύοντας  τα πολύ «βαριά βιογραφικά» (με περγαμηνές από Χάρβαρντ, Κολούμπια και Κέημπριτζ) και την Αριστεία που όπως είπε «μετατοπίστηκε» σε αυτές τις εκλογές, προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπα όπως ο καθηγητής Ογκολογίας Όθων Ηλιόπουλος (Χάρβαρντ), επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ή ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής (Καποδιστριακό), η Τζένη Λειβαδάρου (πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στις πράσινες τεχνολογίες και μεταπτυχιακές σπουδές εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής στο Κέημπριτζ) και η Νατάσα Ρωμανού (ερευνήτρια της NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια) ή η νομικός και πρώην στέλεχος της Κομισιόν Ζωρζέτα Λάλη αποτυπώνουν το άνοιγμα της Κουμουνδούρου, σε έναν κοινωνικό χώρο πέρα από τα κομματικά τείχη, στην αγορά, στους «τεχνοκράτες», σε ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο τους και με προσφορά στον τομέα τους.

Η προσπάθεια αυτή βέβαια υπερβαίνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφορά το σύνολο των ψηφοδελτίων όπου βλέπουμε πρόσωπα όπως μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης (Κεφαλονιά)  διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας,  η Διάνα Βουτυράκου (Δυτική Αττική) Μηχανικός Υπολογιστών, Ιδρύτρια και Γενική Διαχειρίστρια της Unique Minds, η οποία το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη, η Σοφία Βιδάλη (Α΄Αθήνας) καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίαας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας (Α’ Θεσσαλονίκης), αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι, η Αθηνά Λινού (βόρειος Τομέας Αθηνών), καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ακαδημαϊκή καριέρα εντός κι εκτός Ελλάδας.

Με ποιους θα κυβερνήσει

Στα πρόσωπα αυτά με τα «βαριά βιογραφικά» που έχουν αξιοποιηθεί τα ψηφοδέλτια, ή πρόσωπα του think tank που δεν έχουν αξιοποιηθεί ή πρόσωπα όπως η Λούκα Κατσέλη, παρέπεμψε ο Τσίπρας, άλλωστε μιλώντας για τα πρόσωπα με τα οποία θα κυβερνήσει.

Εν ολίγοις, σε συνεντεύξεις του τις προηγούμενες μέρες άφησε να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι «μιας χρήσης», αλλά θα αξιοποιηθούν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ μάλιστα σημείωσε: «θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης, τουλάχιστον στο ποσοστό που αφορά τις αποκλειστικά δικές μου επιλογές», παραπέμποντας και στην αξιοποίηση γυναικών που στελεχώνουν άλλωστε τα ψηφοδέλτια κατά το 50%, αλλά και στους υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Για την Λούκα Κατσέλη, η οποία αρχικώς φαίνεται πως βολιδοσκοπήθηκε και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει την αξιοποίησή της σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, μιλώντας στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, την περασμένη Παρασκευή, αν και δεν θέλησε να επεκταθεί, εν τούτοις ως πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ με το οποίο λέγεται ότι εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις, θεωρείται ότι είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για να μπορέσει να αναλάβει κεντρικό ρόλο σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι

Οι κεντροδεξιοί και συντηρητικοί ψηφοφόροι είναι επίσης ένα ακροατήριο στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται σχεδόν σε κάθε ομιλία του. Την απεύθυνση αυτή δε την υπογράμμισε με διάφορους τρόπους με αποκορύφωμα την υποψηφιότητά του στις Σέρρες, όπου δείχνει να προσπαθεί να «σπάσει» τα τείχη του «καραμανλικού κάστρου».

Ερωτηθείς μάλιστα στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «οι Αταίριαστοι» πώς γίνεται να συνδυάζει την κριτική στον Κώστα Καραμανλή (τον πρώην πρωθυπουργό) λέγοντας ότι χρεοκόπησε τη χώρα, και από την άλλη να εντάσσει στα ψηφοδέλτιά του πρώην καραμανλικά στελέχη όπως ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στις εκλογές για να κερδίσει, κοινώς «δεν περισσεύει κανείς». Μάλιστα χαρακτηριστικά πρόσθεσε «Θα πει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και σε όσους έρχονται να πουν “δεν αντέχουμε άλλο Μητσοτάκη” και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει “όχι, κλείνουμε την πόρτα μην έρθετε”;».                                                                       

Μιλώντας στις Σέρρες προχθές, επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρώην υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή τόσο για τις ευθύνες του στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, καλώντας μάλιστα τους ψηφοφόρους να μην επιτρέψουν το ξέπλυμά της, όσο και για το συνολικό του αποτύπωμα στην περιοχή, καθώς του απέδωσε την εγκατάλειψη και την οικονομική υποβάθμιση του νομού.

Με δεδομένο ότι η δεξιά παράταξη έχει στην παράδοσή της δύο μεγάλες οικογένειες (Καραμανλή και Μητσοτάκη) ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να περάσει το μήνυμα σε αυτό το ακροατήριο πως πρέπει οι ψηφοφόροι να δουν την πολιτική πέρα από αυτή την παράδοση με βάση τις ανάγκες τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει μέτωπο με την οικογένεια Μητσοτάκη που «έχει μετατρέψει το Μαξίμου σε εταιρεία ΑΕ».

Τις βάσεις για αυτή τη ρητορική τις είχε θέσει προ μηνών, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν σε περιοδεία του στην Καστοριά μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν κυβερνά για λογαριασμό ενός συντηρητικού κόσμου που παραδοσιακά ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, αλλά κυβερνά «για την πάρτη της». «Θα απευθυνθούμε και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία», είχε πει, καθώς «είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με αξίες και θα τους πούμε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω την αδικία, τη ρεμούλα, την κλεψιά. Δεν σας αντιπροσωπεύει».

Ενώπιον αυτού του κοινού, μεταξύ άλλων εγείρει θέματα όπως η κατοχύρωση του σήματος Turkaegean από την Τουρκία, «κάτω από τη μύτη» της κυβέρνησης και του «υπουργού Αναπτύξεως» Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ προβάλλει και τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι και η σημερινή κυβέρνηση την αποδέχτηκε και την «τίμησε» παρά τα όσα έλεγε και έκανε προεκλογικά ως το 2019.

Διαβάστε επίσης:

Tσίπρας: Τα 11 άρθρα του Οδικού χάρτη της προοδευτικής κυβέρνησης

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων

Κασιδιάρης: «Δεν στηρίζω Κανελλόπουλο» – Προαναγγέλλει κάθοδο στις δεύτερες κάλπες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:48