search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 06:09
MENU CLOSE

Τσίπρας: Διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή διότι επιθυμώ κυβέρνηση μακράς πνοής

04.05.2023 20:59
tsipras xatzinikos

Την πεποίθησή του ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με το 1ο και το 3ο κόμμα από τις εκλογές της 21ης Μαϊου εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απαντώντας στα ερωτήματα του δημοσιογράφου πώς θα σχηματιστεί η προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές εφόσον τα κόμματα στα οποία απευθύνεται αρνούνται την συνεργασία, ανέφερε πως οι εκλογές είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία πολλώ δε μάλλον μεταξύ κομμάτων που «διεκδικούν τους ίδιους ψηφοφόρους».

Από κει και πέρα, πρόσθεσε «μη λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο τον ελληνικό λαό που θα κληθεί να δώσει την ετυμηγορία του στις 21 Μάη» καθώς, η ψήφος των πολιτών, μπορεί να μην σβήνει τις βαριές κουβέντες που οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν προεκλογικά όπως αντέτεινε ο κ. Χατζηνικολάου, αλλά «θα διαμορφώσει του συσχετισμούς δύναμης».

Σημείωσε δε, πως «το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές θα έχει τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης» και εκτίμησε πως «όπως δείχνουν τα πράγματα, το 1ο με το 3ο κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση». Γι’ αυτό είπε «ζητάμε ισχυρή εντολή στις 21 του Μάη για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή».

Στο ερώτημα για το αν θα σκεφτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα με πολύ μικρή διαφορά και «βγαίνουν τα κουκιά», δηλαδή συγκεντρώνεται ο αριθμός των 151 εδρών μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή διότι επιθυμώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση σταθερότητας,  μια κυβέρνηση τετραετίας». Αντιθέτως, είπε, μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή του 3% δεν θα είναι μακράς πνοής, «θα είναι ευεπίφορη σε πιέσεις».

«Δεν ξέρω μήπως συναντήθηκε ο Μητσοτάκης με τον Βαρουφάκη»

Στην αναφορά του κ. Χατζηνικολάου για το σχέδιο Δήμητρα του Γ. Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε «βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος και θα ανοίξουμε τώρα τέτοια συζήτηση;».

Στο ερώτημα αν υπήρξε συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν ξέρω αν συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Βαρουφάκη» καθώς τον επικαλείται συνεχώς τελευταία διότι, από την άλλη, συνέχισε «εγώ έχω πάρα πολλά χρόνια να συναντηθώ με τον κ. Βαρουφάκη». Σημείωσε επιπλέον πως οι προσωπικές τους σχέσεις «δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο», και πως δεν μπορείς να εμπιστευτείς «έναν άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας, και την ώρα που εμείς κοιτούσαμε πως θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, κοιτούσε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του».

Στο ερώτημα για το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει θέμα προσώπου όσον αφορά την πρωθυπουργία της προοδευτικής κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε πως τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός και αυτή την ετυμηγορία «δεν μπορεί να την οικειοποιηθεί ο κ. Ανδρουλάκης». Τόνισε επίσης «κατέθεσα 11 προγραμματικές δεσμεύσεις, πάνω σε αυτές θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε» από την άλλη αν τον κ. Ανδρουλάκη τον ενδιαφέρουν τόσο τα πρόσωπα, «δεν θα έπρεπε να προτείνει κάποια;».

Δεν μπορεί να ισχύει σήμερα το «Τι Πλαστήρας τι Παπάγος».

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ ότι έχει τις ίδιες κατευθυντήριες με τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως θα πρέπει «να διδαχθούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς» προσθέτοντας πως η λογική «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος ήταν μια λάθος γραμμή που την πλήρωσε και το κίνημα και η χώρα, με την εδραίωση ενός σκληρού καθεστώτος τα επόμενα χρόνια». Κάλεσε τον Δ. Κουτσούμπα να διαβάσει την ιστορία του κομουνιστικού κινήματος, παραπέμποντας και στην δήλωση των προηγούμενων ημερών, «είδα είπε τις προηγούμενες μέρες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν αυτή που έβαλε 2,5 εκ. ανασφάλιστους στο ασφαλιστικό σύστημα Υγείας». «Δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα από το ΚΚΕ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εντάξει οι διαφορές μας γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός. Οφείλω να πω ότι το “τι Πλαστήρας τι Παπάγος”, δεν μπορεί να ισχύει σήμερα».  

«Ο Ανδρέας ανήκει στην Ιστορία, όχι στον Ανδρουλάκη»

Γιια την κριτική Ανδρουλάκη περί «τυμβωρυχίας» επειδή κατά την παρουσίας του προγράμματος χρησιμοποίησε τον όρο Συμβόλαιο για την αλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία, δεν ανήκει στον κ. Ανδρουλάκη» καθώς και πως χιλιάδες ψηφοφόροι που εμπνέονται από τον Ανδρέα Παπανδρέου σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ας πάμε στην ουσία, είπε, από τα 11 σημεία που κατέθεσα με ποια διαφωνεί».

Το πρόγραμμα κοστίζει λιγότερο από τις απευθείας αναθέσεις Μητσοτάκη

Για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αυτό ανέρχεται σε 5,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση, σχολιάζοντας πως αυτό είναι το μισό περίπου των απευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης την τελευταία διετία. Απαντώντας στους ισχυρισμούς ΝΔ ότι μόνο η μείωση ΦΠΑ είναι 8 δις στην τετραετία απάντησε ότι είναι μηδενικό το κόστος από τη μείωση του ΦΠΑ με δεδομένο ότι το 2022 είχαμε υπερέσοδα 4,5 δις ευρώ «γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει υψηλό το ΦΠΑ στα τρόφιμα». Επανέλαβε πως τα υπερέσοδα φαινομενικά πηγαίνουν στην τσέπη των πολιτών, «οι οποίοι όμως δεν τα κρατάνε στην τσέπη τους τα δίνουν στις επιχειρήσεις, αυτός είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος».

Σημείωσε πως η κυβέρνηση φορολόγησε ένα μικρό ποσοστό των υπερκερδών αλλά από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει πως οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν κέρδος αλλά πως πρέπει «να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους για της εταιρείες ενέργειας».

«Η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων δεν είναι κανονικότητα», είπε «γιατί η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη; Γιατί δεν μειώνουμε το ΕΦΚ, 1,5 δις θα είναι το κόστος». Υπογράμμισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες: «Ξερουμε τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία δεν είμαστε χθεσινοί» όταν από την άλλη ο Μητσοτάκης αύξησε το δημόσιο χρέος, δεκαπλασίασε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», κλπ.

Για την χρήση του κρατικού αεροπλάνου από Μητσοτάκη

Επίσης, ορμώμενος από την συχνή αναφορά Μητσοτάκη στο «με ένα νόμο και ένα άρθρο» την οποία επικαλέστηκε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη χρήση του κρατικού αεροπλάνου από τον πρωθυπουργό για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Για να τελειώνει αυτό το αστείο», είπε, «με ένα νόμο θα καταργήσουμε τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, να παίρνει το κρατικό αεροπλάνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Πήγε με το κρατικό αεροπλάνο στην Καβάλα, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου». Σημείωσε πως ο ίδιος δεν είχε κάνει ποτέ χρήση του κρατικού αεροπλάνου για προεκλογική εκστρατεία. «Εγώ είχα μια πολύ αυστηρή επιτήρηση από τα μέσα ενημέρωσης, στην εποχή μου η ενημέρωση δεν ήταν στη θέση 108 ούτε 107, οτιδήποτε έκανα την επόμενη μέρα θα το είχαν αναδείξει κι αν θα το έκανα για μια φορά θα ήταν γιατί δεν είχα άλλη δυνατότητα και θα είχα λόγο κυβερνητικό». Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνουν ό,τι θέλουν, με αλαζονεία, είπε.

«Βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία»

Για το θέμα Κασιδιάρη σημείωσε πως τα κόμματα που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι αυτά που δεν έδεσαν υποσχέσεις στον κ. Μητσοτάκη ότι θα τον στηρίξουν. Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει την κριτική από τον κ. Αλιβιζάτο, το ΠΑΣΟΚ, και τη ΝΔ επειδή δεν κατέθεσε υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη, σημείωσε πως «όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι εξόχως ανησυχητικά».

«Είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση που δημιουργείται θέμα για την ανακήρυξη εκλογικών συνδυασμών», τόνισε, και πρόσθεσε πως είναι «μεγάλος ο αριθμός των συνδυασμών που έχει μείνει εκτός». «Έχει πέσει βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία, κάποια διαμερίσματα κατέρρευσαν κάποια όχι, απ’ ό,τι φαίνεται τα διαμερίσματα που κατέρρευσαν είναι όσα διαμερίσματα οι ιδιοκτήτες τους δεν υποσχέθηκαν στήριξη στο Μητσοτάκη κι αυτό προκαλεί πολύ μεγάλα ερωτηματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας την θέση του είπε ότι «δεν φτάσαν στο σημείο να ακυρώσουν ένα κόμμα που βρίσκεται μέσα στη Βουλή», όπως η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, αλλά φτάσαν στο σημείο να ακυρώσουν τα κόμματα των  ΕμφιετζόγλουΛατινοπούλου και Νικολόπουλου, ακόμη και αυτό του κ. Ευμορφίδη που δεν είναι ακραίος αλλά φιλελεύθερος, και «όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της Νέας Δημοκρατίας όλως παραδόξως».

Παράλληλα, επέκρινε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει αρμοδιότητες στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου να κρίνει ποια κόμματα θα συμμετέχουν στις εκλογές αναφέρθηκε εκ νέου στις καταγγελίες του πρώην Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκου, περί της προσπάθειας «χειραγώγησης» από τον υπουργό Γ. Γεραπετρίτη.

«Γιατί δε δέχτηκαν την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ»

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «όλα αυτά δεν ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη» γι’ αυτό και απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν απλή χωρίς να δίνει την αρμοδιότητα στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφασίζει ποιος θα κοπεί.

«Βλέπουμε έκπληκτοι» σημείωσε, ανεβάζοντας του τόνους, «για πιο λόγο δε δεχτήκαν τη δική μας τροπολογία που λέει στον υπάρχοντα νόμο να προστεθεί διάταξη που λέει ότι θα αποκλείεται κάθε συνδυασμός που στις λίστες του έχει οριστικά καταδικασμένο με βάση το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα», δηλαδή οποιαδήποτε συμμετοχή κασιδιάρη σε ένα κόμμα θα το ακύρωνε. Μετά δε τις καταγγελίες Τζανερίκου, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τρίτη τροπολογία η οποία ήρθε να διευρύνει τη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου, «διότι φαίνεται πως δεν έβγαιναν τα κουκιά». «Τέτοια παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας και χειραγώγησης της δικαιοσύνης σε προεκλογική περίοδο δεν έχει ξαναδεί ο τόπος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και συνέχισε σε επιθετικό τόνο λέγοντας πως «πρωθυπουργός που δε διστάζει να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και να χειραγωγεί τη δικαιοσύνη με αυτόν τον τρόπο δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star: Με Τσίπρα δεν θα βλέπαμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι (Video)

Σάλος από τις δηλώσεις Αθανασίου για τον «βαθιά δημοκράτη Κανελλόπουλο»

Σκέρτσος: Ο κ. Τσίπρας δεν κρύβει τη στενοχώρια του που o Κασιδιάρης έμεινε εκτός Βουλής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 03:28