search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 15:03
MENU CLOSE

Γιατί ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και νέα μέτρα – Οι εντυπώσεις που άφησε

08.05.2023 06:00
mitsotakis new

Πολλά ερωτηματικά δημιούργησε η απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει δεκαπέντε ημέρες πριν από τις κάλπες και ενώ έχει εξαγγέλλει το πρόγραμμα της ΝΔ τρία νέα μέτρα που αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κάθε σπίτι που ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών,μόνιμο Freedom pass 150 ευρώ, για κάθε νέο όταν θα γίνεται 18 ετών και τέλος, ανακοίνωσε αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο.

Οπως σημείωναν πολιτικοί παρατηρητές το πρώτο μέτρο που αφορά τον ΕΝΦΙΑ είναι προβληματικό εξαρχής καθώς η ασφάλιση των σπιτιών δεν είναι μία φτηνή διαδικασία και προφανώς θα φτάσει τελικά στα ίδια επίπεδα με τον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα η εξαγγελία δίνει την εντύπωση στους πολίτες ότι γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και για να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά το Freedom pass των 150 ευρώ για τους νέους που ενηλικιώνονται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές, η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή δείχνει το άγχος το οποίο έχει για να προσεγγίσει τους νέους ψηφοφόρους.

Σε ότι αφορά την αύξηση του επιδόματος για τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων – μέτρο που θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024- από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δύο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να προσεγγίσει το κοινό των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο δεν έχει πάρει καμία αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Όμως το ερώτημα που προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι άλλο. Τι γνωρίζει η κυβέρνηση και καταφεύγει σε τέτοιου είδους κινήσεις – τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση τις χαρακτήρισε απελπισίας – εφόσον το σύνολο των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν την ΝΔ να προηγείται με διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιχείρημα ότι ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους της γκρίζας ζώνης μοιάζει μάλλον λίγο αδύναμο καθώς εάν οι μετρήσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη όλα δείχνουν ότι η ΝΔ μπορεί να διεκδικήσει απρόσκοπτα την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Άλλωστε οι 200 .000 νέοι ψηφοφόροι που απευθύνεται το ένα μέτρο- Freedom pass –δεν βρίσκονται σε αυτή την ζώνη των μετρήσεων.

Όπως ήταν φυσικό οι κυβερνητικές εξαγγελίες άνοιξαν μεγαλύτερες συζητήσεις γύρω από τα ποσοστά που εμφανίζουν οι μετρήσεις καθώς όπως έλεγαν πολλοί μόνο αυτοπεποίθηση δεν δείχνουν οι κυβερνητικές κινήσεις.

Κορυφαίοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος επεσήμαναν πάντως ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει και νέες εξαγγελίες έπαιξε το γεγονός ότι πολλοί από τους υποψηφίους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καταγράφουν ένα κύμα δυσαρέσκειας των πολιτών προς την κυβέρνηση -το οποίο μπορεί να μην κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ – εμφανίζεται ωστόσο να επιλέγει την αποχή από τις κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Εμφανίστηκε ως ντίλερ των ασφαλιστικών εταιρειών

Ανδρουλάκης για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ: «Οι θέσεις τους είναι μόνο οι καρέκλες τους»

Μητσοτάκης από Ελευσίνα: Επιπλέον έκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% με ασφάλιση σπιτιού, μονιμοποίηση του Freedom Pass

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 14:50