search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:41
MENU CLOSE

Με τρία πρόσωπα εμφανίστηκε η ΝΔ στην εκδήλωση ενότητας για την Ημέρα της Ευρώπης

10.05.2023 06:00
zappeio

Η χθεσινή κοινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμάρα ενόψει των εκλογών και με αφορμή την επέτειο 44 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως την είχαν φανταστεί οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφού φραστικά μπορεί να στάλθηκε από όλες τις πλευρές ένα μήνυμα ενότητας για τις εκλογές, οι διαφοροποιήσεις που υπήρξαν ωστόσο από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή ήταν πολλές και ηχηρές.

Ο πρωθυπουργός έκανε πάντως ότι δεν κατάλαβε τα καρφιά, αν και και από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή ήταν πολλά και συγκεκριμένα. 

Στην πραγματικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε να ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς της Αθήνας σε μείζονα εξωτερικά ζητήματα, ενώ μίλησε για σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και προσήλωση απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας. 

Με δεδομένο ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής είχε ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών, οι αναφορές ερμηνεύθηκαν από πολλούς ως έμμεση αναφορά στο θέμα αυτό αλλά και στα σκάνδαλα τα οποία σημάδεψαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι με βάση τις αρχές του κόμματος, η ΝΔ θα πρέπει να βρίσκεται πάντα δίπλα στους πολίτες, ειδικά τους λιγότερο ευνοημένους και να είναι άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. 

Ο Κώστας Καραμανλής δείχνοντας ότι διαφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στο Ουκρανικό, αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξαν στο θέμα οι Βρυξέλλες λέγοντας ότι «πράγματι η ρωσική εισβολή ήταν πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα, αλλά με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν, προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγματεύσεων. Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών είτε ουρανοβατεί είτε υστερόβουλα ευνοεί την διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειες του. Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων».

Ο Κώστας Καραμανλής  μίλησε για πρώτη φορά και για την δύσκολη περίοδο των μνημονίων αναφέροντας και τον ρόλο των Ευρωπαίων ότι «η αδυναμία της Ένωσης να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά εκδηλώθηκε εμφαντικά κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ανέκυψε το 2008 – 2009.

Αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία. Η περίπτωση της χώρας μας υπήρξε χαρακτηριστική. Προφανώς δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Δεν αμφισβητείται όμως ότι και η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής».

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του εμφανίστηκε με μία εμφανώς πιο συντηρητική πατριωτική πλατφόρμα. Πολλές αναφορές του ήταν διττής ανάγνωσης όπως για παράδειγμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικεί κομβικό ρόλο ως γεωστρατηγικό προπύργιο της Δύσης και όχι ως αδύναμος κρίκος της, με ισχυρή παρουσία και ως χώρα παρίας, καθώς και ότι μετά τις εκλογές πρέπει να αναδειχθεί η Ελλάδα που παράγει ανταγωνιστικά και δεν περιμένει να ζει από επιδόματα, που θα επιτρέψει, επί τέλους, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που τολμά μεταρρυθμίσεις, που δεν υποχωρεί στις αντιστάσεις των συντεχνιών, των βολεμένων και των διαπλεκομένων. 

«Μέσα σε μια τέτοια Ευρώπη,  η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής – όχι “κομπάρσος”. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς και για την Παράταξη και για τη χώρα. Και οι τρεις με πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες» σημείωσε. 

Ο Αντώνης Σαμαράς συνυπέγραψε ακόμα τον φόβο που εξέφρασε νωρίτερα ο κ. Καραμανλής για τον κίνδυνο ενίσχυσης κομμάτων και κινημάτων αντισυστημικού χαρακτήρα λόγω της πλήρους αδυναμίας και ανεπάρκειας των ηγεσιών της Ε.Ε – «έχεις δίκιο, Κώστα», είπε. 

Kαι βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να καταδικάσει την πολιτική της λεγόμενης «αποδόμησης» ή  woke culture, όπου  τα ιερά πρόσωπα της μάνας και του πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: «”Γονέας 1 και Γονέας 2″. Αυτό δεν είναι Ευρώπη! Φτάσαμε σήμερα, των ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα… “φύλα”! Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”. Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των… ανθρώπων!», είπε ο κ. Σαμαράς στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία του κόμματός του ότι κάποιες πολιτικές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί – και αυτό έχει επίσης ιδιαίτερη αξία – έσπευσαν να στείλουν ηχηρά μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά. «Καμιά Χάγη για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας, καμία συζήτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών» ανέφεραν και οι δύο.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης στο Star: Δεν μίλησα ποτέ για «άγνωστο Χ», δεχόμαστε επιθέσεις με fake news

ΣΥΡΙΖΑ για Σκυλακάκη: Αυτοί που χρωστάνε 400 εκ. ευρώ δανεικά κι αγύριστα, κάνουν μαθήματα χρηστής διαχείρισης

Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή θέλει να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:41