search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:53
MENU CLOSE

Εσωτερική μετανάστευση: Δραματική αύξηση λόγω των πολέμων και της κλιματικής κρίσης (videos)

11.05.2023 12:14
metanastefsi_1105_1200-700_new
credit: AP

Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα έφτασε ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων στον κόσμο από τον συνδυασμό του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιματικής κρίσης, που χαρακτηρίζεται «η τέλεια καταιγίδα».

Στο τέλος του 2022 ο αριθμός των εκτοπισμένων μέσα στις χώρες τους έφτασε τα 71 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (IDMC). Ο αντίστοιχος αριθμός το 2021 ήταν 59,1 εκατομμύρια άτομα.

Επίσης, αυξήθηκαν κατά 60% οι μετακινήσεις που έκαναν οι άνθρωποι καθώς αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο. Οι μετακινήσεις γι’ αυτόν το σκοπό υπολογίζονται σε 60,9 εκατομμύρια, από τις οποίες 17 εκατομμύρια προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Ουκρανία, όπου 5,9 εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετακινήθηκαν -κάποιοι εξ αυτών κατ’ επανάληψη- μέχρι να βρουν μία ασφαλή περιοχή για να μείνουν.

Στην σχετική έκθεση τονίζεται ότι λόγω της δυσκολίας να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία από περιοχές που κατέχονται από στρατιωτικές δυνάμεις, ακόμα και αυτοί οι αριθμοί «θα πρέπει να θεωρούνται συντηρητικοί».

Μία άλλη βασική αιτία εσωτερικής μετανάστευσης ήταν οι μουσώνες που έπληξαν με σφοδρότητα το περασμένο καλοκαίρι το Πακιστάν, όπου εξαιτίας των πλημμυρών περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Οι συγκρούσεις και οι καταστροφές τον περασμένο χρόνο επιδείνωσαν την κατάσταση ευάλωτων πληθυσμών, τις ανισότητες και προκάλεσαν εκτοπισμούς σε επίπεδο που δεν το είχαμε ξαναδεί», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων. Αυτή η «τέλεια καταιγίδα», σε συνδυασμό με τη διατροφική ανασφάλεια λόγω του πολέμου «υπονόμευσε την πρόοδο που είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια για την μείωση της παγκόσμιας πείνας και έλλειψης επαρκούς διατροφής», πρόσθεσε ο Γιαν Έγκελαντ.

Στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για το 2023, αλλά εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας της νέας έκρηξης βίας στο Σουδάν.

Η έκθεση

Διαβάστε επίσης:

Νικαράγουα: Έξι νεκροί από τσιμπήματα «δολοφόνων – μελισσών» – Λεωφορείο έπεσε σε μελίσσια (Video/Photos)

Ντόναλντ Τραμπ: Αμετανόητος για νοθεία στις εκλογές και για την εισβολή στο Καπιτώλιο (videos)

Γερμανία: Πυροβολισμοί σε εργοστάσιο της Mercedes – Ένας νεκρός, ένας τραυματίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:49