search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 23:33
MENU CLOSE

Eurovision 2023: Οι οιωνοί επιβεβαιώθηκαν για την Ελλάδα

12.05.2023 10:51
victor new

Φευ. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Το «What they say» που είπε ο Βίκτωρας Βερνίκος εκπροσωπώντας την Ελλάδα δεν θα είναι στον τελικό του 67ο διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για αποκλεισμό είχαν διατυπωθεί τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.
Ενδιαφέρον το κομμάτι του Βερνίκου, ο οποιός εμφανίστηκε στη σκηνή με ενδυματολογική πρόταση- με κοντροβράκι και μπουφανοπουκάμισο στο χρώμα της άμμου- που παρέπεμπε στον Τεν Τεν, αλλά η ετυμηγορία του κοινού ήταν αμείλικτη.

Με μία έννοια «το κακό τρίτωσε». Είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα δεν περνά στον τελικό του ευρωπαϊκού τραγουδιστού θεσμού. Το ίδιο είχε συμβεί το 2016 και το 2018.

Δεν διαψεύστηκαν επίσης οι στοιχηματικές στις προβλέψεις που έκαναν για την Κύπρο. Ο Αντρέας Λάμπρου και το «Break a broken heart» θα είναι στον τελικό του Σαββάτου.

Οι έμπειροι παρατηρητές και οι φανατικοί του θεσμού έχουν να λένε για διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ημιτελικών. Και το είχαν επισημάνει από νωρίτερα.

Πράγματι τα φαβορί και τα τραγούδια με αξιώσεις στην πλειονότητα τους ήταν στον πρώτο ημιτελικό. Δεν υπήρξε ανατροπή στα- λίγα- φαβορί του β ημιτελικού.

Για Αυστρία και Αυστραλία, Αρμενία, Κύπρος, Σλοβενία, Βέλγιο οι προβλέψεις έπεσαν «μέσα», επίσης για Πολωνία και Λιθουανία.

Συγκριτικά με τον πρώτο ημιτελικό, ο δεύτερος δεν είχε υποψηφιότητες με το στοιχείο του ακτιβισμού με κάποιον τρόπο, στον ίδιο βαθμό.

Δεν υπήρχαν τραγούδια με αντιπολεμικά μηνύματα ή που αποτελούσαν σχόλια για κοινωνικά ζητήματα.

Το κομμάτι με τους καλύτερους στίχους

Η Αυστρία ξεχώρισε με το «Who the hell is Edgar» («Ποιος διάολε είναι ο Έντγκαρ»), τραγούδι των Τέγια και Σαλένα κατά κόσμο Τεοντόρα Σπίριτς και Σελίνα Μαρία Εντμπάουερ, με συνδημιουργούς τους Πέλε Λοριάνο και Ρόναλντ Γιάνετσεκ.

Με το τραγούδι η παρέα κέρδισε το βραβείο για τους καλύτερους στίχους στη φετινή διοργάνωση (Eurostory Best Lyrics Award 2023).

Τα κορίτσια με εύθυμο στίχο επέλεξαν να «μιλήσουν» για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για τραγούδι διαμαρτυρίας.

Στο κομμάτι «πρωταγωνιστεί» ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, διάσημος για τις ιστορίες φαντασμάτων του. «Υπάρχει ένα πνεύμα στο σώμα μου και ένας στιχουργός. Θα με κάνει πλούσια» τραγουδούν τα κορίτσια αλλά απογοητεύονται.

Το τραγούδι αποτελεί ευθεία βολή καταγγελίας της μουσικής βιομηχανίας. Στο κομμάτι επαναλαμβάνεται ο αριθμός 0,003, είναι το αντίτιμο… δίκαιης αμοιβής για τους καλλιτέχνες για κάθε ένα stream στο Spotify.

Το ισλανδικό «Power» αναφορά στην χειραφέτηση και την αυτοδιάθεση φαίνεται δεν πέρασε το «μήνυμα» στο κοινό, το οποίο έκρινε και ψήφιζε, και έμεινε εκτός τελικού.

Δύο κομμάτια- της Εσθονίας και της Λιθουανίας- είχαν κοινό σημείο αναφοράς την ελπίδα και έλαβαν το «εισιτήριο» για τον τελικό. Κάποια «μιλούσαν» για χαμένες αγάπες και ραγισμένες καρδιές. Για τα βάσανα του έρωτα.

Στο μεταξύ, στο 51% αυξήθηκε το ποσοστό πιθανότητας να νικήσει στον 67ο διαγωνισμό η Σουηδία χάρη στη Λορίν και το «Tattoo».

Αγεφύρωτη μοιάζει η απόσταση για το «Cha Cha Cha» της Φινλανδίας το οποίο με ποσοστό πιθανοτήτων 20% για νίκη εμφανίζεται στην δεύτερη θέση των στοιχηματικών.

Διαβάστε επίσης

Eurovision 2023: Τι τηλεθέαση έκανε ο Β’ Ημιτελικός

Τζίμα σε Πρετεντέρη: «Δίνεις μια μάχη που δεν έδωσε ούτε ο πρωθυπουργός…» (video)

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για τον αποκλεισμό του Βερνίκου – Επικαλέστηκε ατάκα του Αντετοκούνμπο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 23:33