search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:13
MENU CLOSE

Δόμνα Μιχαηλίδου στο topontiki.gr: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μάς έβαλε σε τροχιά ανάπτυξης (Photos)

16.05.2023 06:00
michailidou_interview_new

Τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα συγκρίνουν πεπραγμένα και ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου «ο ελληνικός λαός δεν θα διακινδυνεύσει να χαθούν όλα όσα με κόπο κατακτήθηκαν» εκφράζει, μιλώντας στο topontiki.gr η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποψήφια στην A’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «στις φιλελεύθερες δημοκρατίες η κοινωνική πολιτική ασκείται με σκοπό να διασφαλιστούν στην πράξη τα δικαιώματα και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Είναι θέμα ισότητας και ισονομίας και βρίσκεται στον πυρήνα της Δημοκρατίας», προσθέτοντας, ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, ξεπερνά τα εμπόδια και πετυχαίνει τους στόχους της. Κι αυτό οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες το καταλαβαίνουν και το τιμούν».

Κατά την άποψή σας ποιο είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου;

Περάσαμε μια δύσκολη δεκαετία. Η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, ήταν και πολιτική, ήταν και κρίση θεσμών. Το πολιτικό σύστημα δεν επέδειξε την απαιτούμενη ωριμότητα, δεν ανέλαβε τις ευθύνες του τη σωστή στιγμή και η χώρα μπήκε στην περιπέτεια τριών μνημονίων, όσες και οι κυβερνήσεις της δεκαετίας. Αμφισβητήθηκε ακόμα και ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της χώρας και η ένταξή μας στην EE.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδό της από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μάς έβαλε σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο γιατί το κατάφερε εν μέσω, πολλαπλών κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σας θυμίζω ότι το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας άγγιξε το 6% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 3,5%. Τήρησε στο ακέραιο τις προεκλογικές της εξαγγελίες, μείωσε τους φόρους, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, μείωσε στο 10,9% την ανεργία, με την προοπτική να πέσει κάτω από το 10% μέσα στο 2024. Ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος, στήριξε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προώθησε πολικές για ίσες ευκαιρίες και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Σ’ αυτές τις εκλογές οι πολίτες καλούνται να συγκρίνουν πεπραγμένα κι όχι λόγια και υποσχέσεις. Καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης που με το έργο της έχει αποδείξει ότι μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και τη θετική προοπτικής της χώρας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκπέμπει ένα θολό μήνυμα περί προοδευτικής διακυβέρνηση που όμως δεν συμμερίζεται κανένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Είμαι βέβαιη ότι ο ελληνικός λαός δεν θα διακινδυνεύσει να χαθούν όλα όσα με κόπο κατακτήθηκαν.

Αν μετά και μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ δεν πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας, τι θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνει; Κυβέρνηση συνεργασίας ή νέες εκλογές;

Μία είναι η κάλπη, αυτή της 21ης Μαΐου. Δεν χωρούν επιπολαιότητες. Δεν χωρούν άσφαιρα μηνύματα, δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία. Το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί. Δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε περιθώρια για κομματικά παζάρια. Όπως η χώρα αναζητά καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι ζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Και η απάντηση σε αυτό είναι μόνο πέντε λέξεις.

Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα, με κορμό ασφαλώς ένα κόμμα το οποίο όμως δεν περιορίζεται σε ένα μόνο χρώμα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανοίξουμε τη Νέα Δημοκρατία, να τη μεγαλώσουμε, να την εμπλουτίσουμε με στελέχη που μπορεί να μην άνηκαν στον παραδοσιακό μας χώρο, θέλουν όμως να συνταχθούν σε αυτό το μεγάλο ρεύμα του πραγματικού εκσυγχρονισμού.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ισχυρά χαρτιά της ΝΔ για την εκλογική αναμέτρηση και ποιες οι αδυναμίες της;

Ισχυρό χαρτί είναι το έργο της τετραετίας που διανύσαμε. Είναι η συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησε τις υποσχέσεις της, η αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση αργότερα, η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

Ισχυρό χαρτί είναι φυσικά και ο πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που έχει ένα σχέδιο για το πώς η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να προοδεύσει και να γίνει πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αδυναμίες όταν κληθήκαμε να συγκρουστούμε με παθογένειες και κενά δεκαετιών -και το κάναμε δίχως δεύτερη σκέψη- ενώ δεν κρύψαμε ποτέ κάτω από το χαλί σφάλματα και παραλείψεις.

Μετά από τέσσερα χρόνια θητείας ως υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ποια θα λέγατε ότι είναι για εσάς η καλύτερη στιγμή σας στο υπουργείο και ποια η πιο δύσκολη;

Η κυβέρνησή μας αφήνει ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων βρέθηκε στο επίκεντρο της διακυβέρνησης και ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής είναι ο πιο πλούσιος σε ποιότητα και ουσία των τελευταίων δεκαετιών. Είναι επόμενο στη διάρκεια αυτής της διαδρομής να υπήρχαν στιγμές ανάτασης αλλά και στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες.

Μια τέτοια στιγμή ήταν όταν δέχθηκα επώνυμη καταγγελία για περιστατικά κακοποίησης σε Μονάδα Παιδικής Προστασίας. Χωρίς να διστάσω ούτε στιγμή μετέφερα την καταγγελία στην εισαγγελία ανηλίκων και φρόντισα να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλες δομές.

Ήταν όμως μια οδυνηρή εμπειρία η οποία μας έφερε προ των ευθυνών μας: Να κάνουμε τα πάντα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των παιδιών εντός των ιδρυμάτων μέχρι να βρούμε για αυτά την κατάλληλη οικογένεια.

Υπήρχαν όμως και καλές στιγμές όπως αυτές που ζήσαμε στην εκδήλωση του υπουργείου για την έναρξη του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού. Σ’ αυτή την εκδήλωση ο Νίκος με σπαστική παραπληγία και εγκεφαλική παράλυση, ετών 22, φοιτητής στη Νομική Σχολή της Αθήνας, μάς μίλησε για την εμπειρία του με τον προσωπικό βοηθό του.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ πλέον να πηγαίνω στο πανεπιστήμιο χωρίς να δεσμεύω τη μητέρα μου που πάντα βιάζεται να γυρίσει στο σπίτι. Μπορώ έτσι να μένω όσο θέλω, να συνομιλώ με συμφοιτητές μου, να βγαίνουμε μια βόλτα μετά το μάθημα».

Σ’ αυτές τις απλές κουβέντες αποτυπώνεται όλη η αξία της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού, την οποία υλοποιούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Ποιο είναι το ζήτημα που αφορά στις αρμοδιότητές σας και – για οιοδήποτε λόγο – θεωρείτε ότι δεν ασχοληθήκατε όσο θα έπρεπε στη διάρκεια της θητείας σας;

Ασχολήθηκα με όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου. Έπρεπε όμως σε κάθε περίπτωση να θέσω προτεραιότητες.

Η κοινωνική πολιτική εδώ και δεκαετίες ήταν αποσπασματική και εδραιωμένη σε μια παρωχημένη ιδέα ότι το κράτος οφείλει να δείχνει την αλληλεγγύη του στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με κάποιο επίδομα ή με κάποια πρόσθετη βοήθεια και ότι η κοινωνική πολιτική εξαρτάται από τον βαθμό ευαισθησίας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τεράστιο λάθος. Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες η κοινωνική πολιτική ασκείται με σκοπό να διασφαλιστούν στην πράξη τα δικαιώματα και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.. Είναι θέμα ισότητας και ισονομίας και βρίσκεται στον πυρήνα της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό η κοινωνική πολιτική δεν είναι ζήτημα ευαισθησίας, αλλά υποχρέωση για κάθε κράτος δικαίου. Υιοθετήσαμε το Δικαιωματικό Μοντέλο Κοινωνικής Πολιτικής, δώσαμε έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές και εκ των πραγμάτων έπρεπε να βάλουμε προτεραιότητες. Βγάλαμε τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα και βρήκαμε για αυτά την κατάλληλη οικογένεια.

Κάναμε σημαία μας την παιδική προστασία. Θέσαμε σε λειτουργία το νέο παιδοκεντρικό σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας. Τολμήσαμε και φέραμε εις πέρας ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και ο Προσωπικός Βοηθός που για τους ανάπηρους συμπολίτες μας αποτελεί συνθήκη ανεξάρτητης διαβίωσης.

Εντάξαμε στις εθνικές πολιτικές το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» που δίνει τη δυνατότητα σε 800 περίπου άστεγους πολίτες να αποκτήσουν αξιοπρεπή στέγη και εργασία για δύο χρόνια.

Για να επιστρέψουμε στα των εκλογών, κατέρχεστε ως υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιά. Πώς είναι η ως σήμερα εμπειρία σας από την προεκλογική εκστρατεία;

Πρωτόγνωρη. Έχει δυσκολίες αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Ο Πειραιάς είναι η πόλη μου. Η πόλη των παππούδων και των γονιών μου. Ο Πειραιάς είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Οι περισσότεροι που συναντώ στις επισκέψεις και τις εκδηλώσεις μας στις πειραιώτικες γειτονιές και τα νησιά μας, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τι θα πει σκληρή δουλειά και αγώνας.

Και είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να αναγνωρίζουν την προσπάθεια και τα σημαντικά βήματα που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Σε αυτό που συμφωνούμε οι περισσότεροι είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, ξεπερνά τα εμπόδια και πετυχαίνει τους στόχους της. Κι αυτό οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες το καταλαβαίνουν και το τιμούν.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Ναι στην τιμωρητική ψήφο, όχι στην ψήφο που «ξεπλένει» τον Μητσοτάκη

Τουρκικές εκλογές και ελληνοτουρκικά

Γιατί ο πρωθυπουργός έχει στοχοποιήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:12