search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:55
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ναι στην τιμωρητική ψήφο, όχι στην ψήφο που «ξεπλένει» τον Μητσοτάκη

15.05.2023 10:47
tsipras-volos_new

Το μήνυμα ότι η αποτελεσματικότερη ψήφος τιμωρίας στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανεβάσει σε πρώτο πλάνο ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του τις τελευταίες μέρες.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας δεν απευθύνεται μόνο στους προοδευτικούς πολίτες αλλά καλεί και τους συντηρητικούς πολίτες που είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να την τιμωρήσουν με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας κατά κανόνα να επηρεάσει τους αναποφάσιστους.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, είναι μονόδρομος για τον δημοκρατικό πολίτη η ήττα του Μητσοτάκη, προκειμένου να μην επαναλάβει μια τετραετία τα ίδια και χειρότερα, και η ήττα Μητσοτάκη θα επέλθει αντικειμενικά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπώς η αποτελεσματική ψήφος ήττας της Ν.Δ. Και μόνο αυτή “τιμωρεί” με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τους υπεύθυνους για όσα έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν υπάρχει πιο σκληρή τιμωρία για τους πρίγκιπες, τους γόνους, τους σπόνσορες και τη διαπλοκή από την απώλεια της εξουσίας τους». Αυτό αναφέρει στο άρθρο του στην Κυριακάτικη Αυγή, συμπυκνώνοντας όλες τις σχετικές αναφορές των τελευταίων ημερών.

Το κάλεσμα σε τιμωρητική ψήφο, έχει περάσει σε πρώτο πλάνο, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στο κάδρο και το θετικό μήνυμα: υπογραμμίζει πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ψήφος ευθύνης, καθώς θα επιτρέψει την υλοποίηση του Συμβολαίου για την Αλλαγή που θα δώσει ελπίδα και ανάσα στους πολίτες.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η ψήφος στον Μητσοτάκη μετά από όσα έκανε αυτή την τετραετία, με το σκάνδαλο των υποκλοπών να τον βαραίνει, την εγκατάλειψη στο σιδηρόδρομου που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, την διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης πληθωρισμού, θα ισοδυναμεί με ψήφο που «ξεπλένει» τα έργα του και καθιστά τους πολίτες «συνένοχους».

Πίεση στον Ανδρουλάκη με «όπλο» τις υποκλοπές

Μιλώντας δε για τις υποκλοπές χτες ανέφερε πως εκτός από «έγκλημα κατά της Δημοκρατίας» είναι και «κακούργημα» με βάση τον Ποινικό Κώδικα, υπονόησε επομένως διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Μιλώντας στην Λάρισα το βράδυ της Πέμπτης προχώρησε σε μια ορθότερη διατύπωση της δήλωσης που είχε κάνει λίγες ώρες πριν απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη στον απόηχο της παραδοχής Μητσοτάκη για «σκάνδαλο» υποκλοπών. Έτσι στη Λάρισα, αφού απευθύνθηκε εκ νέου στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ρωτώντας τον πώς πιστεύει ότι θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των υποκλοπών, όπως ζήτησε στο ντιμπέιτ, απάντησε ο ίδιος πως αυτό δεν μπορεί προφανώς να γίνει με κυβέρνηση της δεξιάς αλλά μόνο με μια «κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, την επόμενη μέρα των εκλογών» που θα «δώσει χώρο και ανάσα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, για να διερευνήσει το σκάνδαλο και να καθίσει, αν χρειαστεί, στο σκαμνί τους υπαίτιους του παρακράτους».

Όλες αυτές τις μέρες, αυτό είναι ένα μήνυμα που επαναλαμβάνει όπως και το ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές, θέλει να ξεπλυθεί με την ψήφο σας», όμως «φως και κάθαρση δεν πρόκειται να υπάρξουν αν ο κ. Μητσοτάκης δεν πληρώσει το τίμημα των πράξεων του, αν δηλαδή δεν ηττηθεί στις εκλογές της 21ης του Μάη».

Κι εκτός από το κάλεσμα στους πολίτες να μην γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα, απευθύνεται και προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που μίλησε ακόμη και για φυλακή, εγκαλώντας τον για το ότι παρά ταύτα, επιμένει σε «ανιστόρητους» διμέτωπους, που δεν συνάδουν με την επίκληση της αποκλειστικότητας των συνθημάτων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η σημασία της πρώτης κάλπης και το «ντέρμπι»

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να βάλει «σφήνα» στο κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί και να κυριαρχήσει πάνω στην τελική ευθεία προς την κάλπη, αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις δημοσιολογούντων που ενισχύουν το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας ότι έχει κλειδώσει την πρωτιά, με την διαφορά να διευρύνεται.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υποστηρίζει ότι η προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα είναι «ντέρμπι», ότι δηλαδή η εκλογική μάχη είναι αμφίρροπη, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να περάσει μπροστά.

Έτσι, γνωρίζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη κάλπη, (οπότε θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία η εικόνα ντέρμπι εν όψη της δεύτερης κάλπης) σενάριο που το ξορκίζει, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει τη σημασία της πρώτης κάλπης, υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία πώς είναι κάλπη που βγάζει κυβέρνηση και όχι «διερευνητική» κάλπη, χαλαρής ψήφου, ώστε να παρακινήσει τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις 21 Μαϊου.

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες. Και κάθε απόπειρα να μειωθεί η σημασία τους και να εμφανιστούν ως “πρώτος γύρος” υπηρετεί σκοπιμότητες και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στην Αυγή.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικές εκλογές και ελληνοτουρκικά

Γιατί ο πρωθυπουργός έχει στοχοποιήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη

Τα «κρίσιμα» νούμερα για τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:54