search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 19:30
MENU CLOSE

Πού βρίσκεται το πιο αρχαίο τουριστικό «θέρετρο» στην Ευρώπη; (Videos)

16.05.2023 18:10
nerja-caves-new

Ευρωπαϊκός τουρισμός: μια υπόθεση που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Στον 19ο αιώνα οι Αμερικανοί αστοί έπρεπε να σπεύσουν στο Παρίσι για να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους.

Ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα, πόλεις όπως η Βενετία και η Ρώμη ήταν σημεία αναφοράς για τους τουρίστες της εποχής. Κι όμως ο ευρωπαϊκός τουρισμός πηγαίνει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο.

Όπως ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη νότια Ισπανία, υπάρχει μια σπηλιά την οποία επισκέπτονταν οι άνθρωποι για πάνω από 41.000 χρόνια. Είναι το σπήλαιο Νέρχα, για την ακρίβεια ένα συγκρότημα σπηλαίων που εκτείνονται σε μήκος τριών χιλιομέτρων στην περιοχή Νέρχα, στη Μάλαγα.

Σήμερα αυτό το συγκρότημα σπηλαίων είναι διάσημο για τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Το «ανακάλυψαν» για πρώτη φορά  το 1959 πέντε φίλοι που έκαναν έρευνα για τις νυχτερίδες. Σήμερα οι επισκέπτες κάνουν μια διαδρομή διάρκειας 45 λεπτών για να θαυμάσουν τον φυσικό διάκοσμο.

Αλλά πριν από χιλιάδες χρόνια, το σπήλαιο αυτό ήταν πόλος έλξης των προγόνων μας, για θρησκευτικούς λόγους. Οι αρχαιολόγοι-σπηλαιολόγοι έχουν εντοπίσει 589 προϊστορικές βραχογραφίες που δημιούργησαν οι πρώτοι επισκέπτες του σπηλαίου, όπου πήγαιναν για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, αναφέρουν ότι οι επισκέψεις στα σπήλαια της Μάλαγα πηγαίνουν πολύ πιο πίσω στον χρόνο, σε σχέση με αυτό που πίστευαν ως τώρα. Και μάλιστα θεωρούν ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα σπηλαίων ήταν το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη κατά την παλαιολιθική εποχή.

Οι ερευνητές βρήκαν αποδείξεις επισκέψεων που ανάγονται σε τουλάχιστον 41.000 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα στο διάστημα 41.218-41.291 χρόνια πριν από σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι επισκέπτονταν τα σπήλαια 10.000 χρόνια νωρίτερα απ  ό, τι πιστεύαμε ως τώρα.

Στα σπήλαια της Νέρχα χρησιμοποίησαν την τεχνική του άνθρακα για να χρονολογήσουν στίγματα αιθάλης στα τοιχώματα του σπηλαίου και υπολείμματα άνθρακα στο δάπεδο, που έμειναν από τις φωτιές που άναβαν για να ζεσταίνονται και τους πυρσούς που χρησιμοποιούσαν κατά τη μετακίνησή τους στους διαδρόμους των σπηλαίων.

Η έρευνα αποκάλυψε «35.000 χρόνια ανθρώπινης παρουσίας» και «τουλάχιστον 73 φάσεις περιοδικών επισκέψεων μεταξύ της Άνω Παλαιολιθικής και της Πρόσφατης Προϊστορίας», όπως γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.  Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων σε κάποιο προϊστορικό σπήλαιο στην Ευρώπη. Και το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν στοιχεία για επισκέπτες από προϊστορικούς ανθρώπους που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι είχαν ελάχιστη παρουσία στη νότια Ισπανία.

Ομάδες ανθρώπων άρχισαν να επισκέπτονται τις σπηλιές στην Παλαιολιθική Εποχή, κατά την έναρξη της Εποχής του Λίθου, για να δημιουργήσουν κάποια έργα τέχνης. Αργότερα, στη Νεολιθική Περίοδο (Ύστερη Εποχή του Λίθου) και στην Χαλκολιθική Περίοδο (ακριβώς πριν από την Εποχή του Χαλκού) έμπαιναν στα σπήλαια «για να κάνουν νεκρικές τελετές».

Ανεξάρτητα από τον λόγο επίσκεψης στα σπήλαια, οι αρχαίοι επισκέπτες της περιοχής θα πρέπει να έμεναν έκθαμβοι από την ομορφιά του ίδιου του χώρου.

«Νομίζω ότι το μέγεθος και η γεωλογική ομορφιά των Σπηλαίων Νέρχα πρέπει να άφηνε έκθαμβους τους προϊστορικούς επισκέπτες, όπως μας αφήνουν και σήμερα», δήλωσε στο CNN η Μαριάν Μεντίνα, βασική συντάκτρια του άρθρου στο περιοδικό  Scientific Reports.

Προσθέτοντας πάντως ότι η εμπειρία των προϊστορικών επισκεπτών των σπηλαίων θα ήταν πολύ διαφορετική από την εμπειρία των σύγχρονων επισκεπτών, οι οποίοι παρά τις διευκολύνσεις π ου έχουν στη διάθεσή τους είναι πιο «στατικοί» επισκέπτες. Σε αντίθεση με τον προϊστορικό επισκέπτη, ο οποίος έπρεπε συγχρόνως να ανακαλύπτει το σπήλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Πώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα social media για να γαντζωθεί στην εξουσία

Γαλλία: Ο ανιψιός της Μπριζίτ Μακρόν έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού

Ουκρανία: Συνελήφθη ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου για μίζες 2,7 εκατ. δολαρίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 19:29