search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:29
MENU CLOSE

ΠΟΥ: Δραματική έκκληση στο G7 για λήψη μέτρων για την επόμενη πανδημία

20.05.2023 06:00
emvolia tritos kosmos- new

Έκκληση στους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου για επείγουσα δράση ώστε να καλυφθεί η έλλειψη ετοιμότητας για την επόμενη πανδημία, απηύθυναν επιστήμονες, που προειδοποιούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που σώζουν ζωές και στα απαραίτητα εμβόλια.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε η Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια την ώρα που οι ηγέτες του G7 συναντώνται στην Χιροσίμα, επισημαίνεται ότι τα επιστημονικά επιτεύγματα στη διάρκεια της πανδημίας με την COVID-19 είναι επωφελή κυρίως για τις πλουσιότερες χώρες και τις φαρμακευτικές εταιρίες.

«Είναι κρίσιμο στην επόμενη υγειονομική κρίση, ο κόσμος να παρουσιάσει γρήγορα τα ιατρικά αντίμετρα σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τη δυνατότητά της να πληρώνει. Αυτό προϋποθέτει την άρση κάθε εμποδίου για την ανάπτυξη και την παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων – κάτι στο οποίο απέτυχε ο κόσμος στη διάρκεια των πανδημιών με την COVID-19 και το AIDS», γράφουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους.

«Η διατήρηση των αυστηρών κανόνων για τα δικαιώματα εξασφάλισε μονοπώλια για τις φαρμακευτικές εταιρίες και εμπόδισε την ευρεία παραγωγή οικονομικών γενόσημων εμβολίων και φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες», προσθέτουν.

Η συμμαχία, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100 πολιτικοί, νομπελίστες, επιστήμονες και οικονομολόγοι, εκφράζει την ανησυχία της ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν κάνει λόμπι με τους παγκόσμιους ηγέτες για να υιοθετήσουν «μία μαξιμαλιστική προσέγγιση» στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Τον περασμένο μήνα διευθύνοντες σύμβουλοι φαρμακευτικών εταιριών συναντήθηκαν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, ο οποίος φιλοξενεί την σύνοδο του G7, για να εξασφαλίσουν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων τους εν μέσω εκκλήσεων από ειδικούς της δημόσιας υγείας για την άρση των αυστηρών κανόνων.

«Ως ηγέτες του G7, έχετε την εξουσία να ασκήσετε επιρροή ως προς το πώς ο κόσμος θα επιλέξει να προετοιμαστεί και να απαντήσει σε μελλοντικές πανδημίες», επισημαίνουν τα μέλη της Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια. «Ελπίζουμε ότι θα σταθείτε δίπλα στους επιστήμονες και τους γιατρούς για να υποστηρίξετε την ισότητα και το δικαίωμα στη ζωή, έναντι του δικαιώματος για την εξασφάλιση τεράστιων κερδών από μία υγειονομική κρίση».

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κηρύσσοντας το τέλος της πανδημίας, δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει από τα λάθη που έγιναν και στοίχησαν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

«Η COVID άλλαξε τον κόσμο και εμάς», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, προσθέτοντας: «Έτσι θα έπρεπε να είναι. Αν όλοι πάμε πίσω, όπου ήμαστε πριν από την COVID 19, θα έχουμε αποτύχει να πάρουμε τα μαθήματά μας και θα έχουμε αποτύχει ενόψει των μελλοντικών γενεών».

Διαβάστε επίσης:

Χάρι – Μέγκαν: Έφαγαν «πόρτα» από το πρακτορείο που έχει τις φωτογραφίες από την καταδίωξη

Politico: «Χτίστε αυτό το τείχος, λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει εκλογών»

Εκλογές στην Τουρκία: «Δεν τα βρήκαν» Κιλιτσντάρογλου και Ογάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:28