search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:48
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Πότε δίνεται παράταση στην ψηφοφορία

21.05.2023 18:02
kalpes_new

Οι κάλπες άνοιξαν την Κυριακή το πρωί στις 07:00 και θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 19:00 το απόγευμα προκειμένου οι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πότε δίνεται το δικαίωμα παράτασης και πόση ώρα μπορεί να διαρκέσει.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για δύο ώρες κατ’ ανώτατο όριο.

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ αναφέρει πως «με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για δύο ώρες κατ’ ανώτατο όριο. Σε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της ψηφοφορίας, αυτή παρατείνεται με συμφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τυχόν διακοπής.

Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν των δύο ωρών καθώς και από το χρόνο που διήρκεσαν οι διακοπές, μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των παρόντων εκλογέων (άρθρο 89 παρ. 1 του π.δ. 26/2012)».

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Πήγαν να ψηφίσουν και κλειδώθηκαν μέσα στο σχολείο

Χανιά: Πήγε στην κάλπη στα 98 του – «Μπορεί να ψηφίσω άλλη μια φορά» (photo/Video)

Εύβοια: Σκύλος επιτέθηκε σε παιδί – Στο αυτόφωρο ένας άνδρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:48