search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:59
MENU CLOSE

Politico: Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προσέκρουσαν σε ελληνο-ουγγρικό τοίχο

29.05.2023 17:04
mitsotakis orban

«Η Ουγγαρία κέρδισε έναν απίθανο σύμμαχο», αναφέρει δημοσίευμα του Politico σχετικά με μια «περίεργη» συμμαχία της Αθήνας με τη Βουδαπέστη για τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αφού έπαιξε σε μεγάλο βαθμό μόνη της στην αντίθεσή της κατά των ρωσικών κυρώσεων, η Βουδαπέστη λαμβάνει τώρα υποστήριξη από την Αθήνα σχετικά με τις πιο πρόσφατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπαν πέντε διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.

Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων επικεντρώθηκαν σε μέτρα ώστε να μπει φρένο στη χρηματοδότηση του πολέμου, στοχεύοντας απευθείας τον Πούτιν και τη Ρωσία, οι Βρυξέλλες θέλουν τώρα να αποφύγουν την παράκαμψη των κυρώσεων. Σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα για το μπλοκ, το τρέχον πακέτο θα μπορούσε να στοχεύσει άλλες χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό της εμπάργκο.

Όμως, Βουδαπέστη και Αθήνα από κοινού μπλοκάρουν το νέο πακέτο, συνδέοντας τη συναίνεση τους για το πακέτο με ένα ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει συντάξει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η «ανορθόδοξη συμμαχία» θέλει να διαγραφούν ορισμένες από τις εταιρείες τους από αυτή τη λίστα προτού συμφωνήσουν με το πακέτο κυρώσεων. Αν και αυτά τα ζητήματα συνήθως δεν συνδέονται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε εντάσεις σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν την ανταλλαγή.

Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης, ανέφεραν τέσσερις από τους διπλωμάτες. Η Αθήνα απέρριψε τις προτάσεις για παράκαμψη των κυρώσεων.

«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα», είπε διπλωμάτης που γνωρίζει τον φάκελο. «Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ συμμερίζονται την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] καθώς η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε το επόμενο πακέτο κυρώσεων».

Διαβάστε επίσης:

Μάρτιν Σκορσέζε: Συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο και ανακοίνωσε ταινία για τον Χριστό (photos)

ΗΠΑ: Αλιγάτορας… έκοβε βόλτες στους δρόμους της Φλόριντα – «Σαν να βγήκε από το Jurassic Park» (video)

Τουρκία: Βαθιά διχασμένη και ναρκοθετημένη μετά την επανεκλογή Ερντογάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:58